Bankaya ödediği ekspertiz ücretini geri aldı

Güncelleme Tarihi:

Bankaya ödediği ekspertiz ücretini geri aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2013 10:55

Elmadağ Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir memurun istediği konut kredisini alamadığı bankaya ödediği ekspertiz ücretinin bir bölümünün iadesine karar verdi.

Haberin Devamı

Bankanın, hakem heyetinin kararının iptali için Ankara 3. Tüketici Mahkemesi’nde açtığı davada itiraz reddedildi. Murat Gündoğar, 2012 yılının Nisan ayında İstasyon Mahallesi Tepebaşı mevkisinde bulunan bir evi satın alabilmek için bankaya kredi başvurusunda bulundu. Banka şubesi, evin değerinin belirlenmesi için görevlendirdiği eksper için Gündoğar’dan 580 lira ücret aldı. Ancak, ekspertiz raporunda dairenin bulunduğu binanın “yaşça büyük olduğunun ve iskan raporunun bulunmadığının” belirtilmesi üzerine banka, Gündoğar’ın talep ettiği 80 bin lira yerine 20 bin lira kredi verebileceğini bildirdi. Bunun üzerine evi almaktan vazgeçen Gündoğar, bankadan ekspertiz ücretinin iadesini talep etti ancak olumsuz yanıt aldı.

MAHKEME BANKANIN TALEBİNİ REDDETTİ

Haberin Devamı

Gündoğar, bankanın ekspertiz ücretini iade etmemesi üzerine Elmadağ Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurduğunu söyledi. Heyetin ödediği ücretin 280 lirasının iadesi yönünde karar verdiğini belirten Gündoğar, şöyle konuştu:
“İstediğim krediyi vermedikleri için evi alamadım. Buna rağmen banka, hizmeti dışarıdan aldıkları gerekçesiyle ekspertiz bedelini iade etmedi. Hakem heyetinin kararının reddi için de Ankara 3. Tüketici Mahkemesi’nde aleyhimde dava açtı. Ancak mahkeme hakem heyetinin kararını haklı buldu ve bankanın talebini reddetti. Paranın tamamını alamasam da verilen karardan dolayı mutluyum. Banka aldığı ekspertiz ücretinin yarısını kendisine kar olarak alıyor. Mahkeme de bu nedenle paranın yarısını iade etti. Tüketiciler dikkat etsinler, mağduriyet yaşamasınlar.”

MAHKEMENİN KARARI

Ankara 3. Tüketici Mahkemesi tarafından verilen kararda şu ifadeler yer aldı:
“Davacı davasının kısmen kabulüne, kısmen reddine, dava konusu yapılan Elmadağ Kaymakamlığı TSHH’nin 2012/103 sayılı kararının 280 lirasının tüketici Murat Gündoğar’a iadesine, fazlaya dair talebin reddi şeklinde düzeltilmesine ve geçerliliğine karar verildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!