GeriSeyahat Hem göze hem doğaya hitap eden mimariler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hem göze hem doğaya hitap eden mimariler

Hem göze hem doğaya hitap eden mimariler

Buro Happold tasarım grubu başkanı Richard Cameron, 18-21 Nisan tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek ‘İstanbullight Fuarı’ için Türkiye’ye geliyor.

Londra’daki Olimpiyat Stadı da dahil olmak üzere aydınlatma tasarımı konusunda birçok yenilikçi projeye imza atan Richard Cameron, 16 yıllık deneyimini paylaşıyor.

Abu Dhabi Louvre Müzesi
Bu galeri için de uluslararası işbirliğiyle ortak bir çalışma yaptık. Mimarisi, Pritzker Ödüllü Jean Nouvel’a ait. Müzenin görünümü mantara benziyor, iç ve dış ışıklandırmasında ada suyu yukarıdan boşalıyor gibi bir illüzyon var. Mimarların bu galeri için geliştirdikleri özel teknikler, ‘ışık yağmuru’ ve ‘gün ışığı patlaması’ olarak mimari literatüre girdi. Müzenin mantar görünümü için, Arap ülkelerindeki pazar düzeninden esinlenildi. Tabii, Abu Dhabi’nin iklimsel özelliklerini atlamamak lazım. Kum fırtınası, tuzluluk miktarı, nem oranı da göz önünde bulunduruldu. Galeri bu yıl içerisinde açılacak ve global anlamda kültürel bir varış noktası olacak.

Londra 2012 Olimpiyat Stadı
2003 yılında planlamasına başladığımız ‘Londra 2012 Olimpiyat Stadı’ için Sir Robert McAlpine şirketiyle ortak bir çalışma yaparak 2010 yılında temelleri attık. Binanın kompakt yapısı sayesinde karbon emisyon çıkışı bina faaliyetteyken de sürekli olarak kendini kontrol edebiliyor. Bu sayede çevreye zehir salmıyor. Olimpiyatlar sırasında ben sadece mimari yapının aydınlatmasıyla ilgilendim, ışık şovlarını Patrick Woodroffe tasarladı.

Hem göze hem doğaya hitap eden mimariler

One Angel Square
Şu sıralar tamamlamakta olduğumuz İngiltere Machester’daki ticari ofis projesi ‘One Angel Square’ çevreci yapılar arasında. Aydınlatma tasarımcısı olarak bu projede çıkış noktam güneş enerjisi oldu. Avrupa’nın en dayanıklı yapılarından biri olan bina kendi enerjisini üretiyor ve çevreye asla zarar vermiyor.

Sochi 2014 Olimpiyat Stadı
Şu anki projemiz Rusya’daki ‘Sochi 2014 Olimpiyat Stadyumu’. Stadyum sadece 2014 kış olimpiyatları için inşa edilmiyor. 2018 FIFA Dünya Kupası da burada yapılacak. Burada kullanılacak yaratıcı aydınlatma sistemi aynı zamanda Rusya’nın prestijini arttıracak.

Hem ucuz hem estetik olmalı
Küresel ısınma, kirlilik ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi günümüzde yapı sektörünü çevre dostu binalara yönlendiriyor. Yapılacak bina için doğru yer seçiminden binanın şekline kadar her türlü detayı göz önünde bulundurmak zorundasınız. Bunun yanı sıra tasarıma da özen göstermelisiniz. Hem kaliteli bir aydınlatma sağlamak hem de görsel olarak insanların hoşuna gidecek bir şeyler üretmemiz gerekiyor. Çözüm olarak biz de güneş ışığını yapay elektrikle birleştirerek, bütünleştirici bir şekilde kullanıyoruz.

Zıtlık insanı çekiyor
Çalışmalarımızı çoğunlukla İngiltere’de yapıyoruz ve hepsi modern yapılar. İngiltere’nin gotik mimarisinin arasına serpiştirdiğimiz modern yapılar çok heyecanlı bir görünüm yaratıyor bence. Thames Nehri boyunca gördüğümüz Londra Kulesi, Parlamento Binası arasındaki Shard Kulesi buna örnek verebileceğimiz yapılardan. Bu mimariler insanları farklılıklarından, belki de şehirde yarattığı zıtlıktan dolayı çekiyor. Sanatta zıtlık insanı çeken şeydir.

False