Çalışan kalbe by-pass

Güncelleme Tarihi:

Çalışan kalbe by-pass
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 00:00

Konya’da kalbine giden damarlarda tıkanıklık saptanan 69 yaşındaki Selahattin Yılmaz, lokal anestezi yöntemiyle, uyutulmadan doktorlarla sohbet ederek açık kalp ameliyatı oldu.

Haberin Devamı

Yeniden eski sağlığına kavuştuğunu belirten Selahattin Yılmaz, ”Hiç acı duymadım. Doktorlarla sohbet ederek ameliyat oldum” dedi.



Konya’da işçi emeklisi 69 yaşındaki Selahattin Yılmaz, göğsündeki ağrı nedeniyle Özel Medicana Hastanesi’ne gitti. Yapılan tetkikler sonrası kalbe giden damarlarda tıkanıklık olduğu tespit edildi. Kalp krizi riski bulunan Selahattin Yılmaz’ın acil olarak ’by-pass’ ameliyatı yapılmasına karar verildi. Ancak akciğer yetmezliği ve kalbinin pompa gücünün çok düşük olması nedeniyle Yılmaz’ın ’Çalışan Kalpte By-pass’ olarak adlandırılan ve hasta uyutulmadan lokal anesteziyle yapılan teknik ile ameliyat olmasına karar verildi.



Ameliyatın ilk aşamasında Selahattin Yılmaz’ın lokal anestezi yöntemiyle belden aşağısı uyuşturuldu. Sağ bacağından damar alındıktan sonra hastanın bu kez vücudunun boynundan beline kadar olan bölümü uyuşturularak ameliyata devam edildi. Kalp durdurulmadan gerçekleştirilen ameliyat ile tıkanan damarlar değiştirildi.

Haberin Devamı



’DOKTORLARLA KONUŞARAK AMELİYAT OLDUM’


Hiç acı duymadan ve doktorlarla konuşarak ameliyatının gerçekleştirildiğini ifade eden Selahattin Yılmaz, "Başarılı bir ameliyatın ardından yeniden sağlıklı bir şekilde hayatıma dönüş yaptım. Şimdi daha iyiyim. Rahat bir şekilde nefes alıp konuşabiliyorum ve kalkarak yürüyebiliyorum" dedi.

BU AMELİYAT YAYGIN DEĞİL



Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Cemile Öztin Öğün, hastanın akciğer yetmezliği ve kalbinin pompa gücü düşük olduğu için bu tekniği kullandıklarını belirtti. Ekip olarak farklı bir yöntem uygulama kararı aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Öğün şunları söyledi:



"Ameliyatı iki aşamalı yaptık. Kalp cerrahisi ve anestezi ekibi olarak hastamızı uyutmadan ve solunum cihazına bağlamadan ameliyata aldık. İlk aşamada spiral anestezi yöntemiyle hastamızın belden aşağısını uyuşturduk. Bu aşamada kalbindeki tıkanan damar için sol bacağından damar alındı. Daha sonraki aşamada ise epidural anestezi yöntemiyle hastamızın boynundan göbek arasında kalan bölümü uyuşturduk. Hastamız bizimle konuşarak ameliyatını oldu. Ameliyattan sonra geçen 24 saatin ardından yürümeye başladı. Hastamızın kalbi çalışırken ve uyanık halde iken bu ameliyatını yaptık. Bu yaygın şekilde yapılan bir ameliyat değil. Bu yöntem kalbi normal bir kalp ameliyatına dayanamayacak ve akciğer yetmezliğine neden olan KOAH’dan dolayı solunum makinesine dayanamayacak hastalar için bir umut ışığıdır."



 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!