E-atıklar artık yardımsever

Güncelleme Tarihi:

E-atıklar artık yardımsever
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

Bir dönem evin hurdalıklarına atılarak çürümeye terk edilen e-atıklar, şimdilerde ise ‘yardımsever atıklar’ haline geldi. Türkiye’de yılda yarım milyon tonu aşan e-atıkta Başkent ise üçüncü sırada yer alıyor. Başkent’te üniversite ve belediyelerin verdiği destekle toplanan e-atıklardan elde edilen gelir, ihtiyacı olan öğrenciler yararına kullanılıyor.

Haberin Devamı

Hızla değişen ve her yönüyle gelişen teknoloji, başta televizyon, bilgisayar monitörü, cep telefonu olmak üzere bir çok elektronik cihazı “evin çöpleri” arasına yerleştiriyor.
İstatistikler, Türkiye’de yılda 10 milyon civarında cep telefonu satıldığını, ortalama cep telefonu değiştirme süresinin ise 1 yıla düştüğünü ortaya koyuyor. Yılda yarım milyon tonu aşan e-atıklar, sadece çevresel değil evsel de bir sorun haline geliyor.
Bir dönem evin hurdalıklarına atılarak çürümeye terk edilen e-atıklar, şimdilerde ise bu konuda çaba gösteren kurumlar, belediyeler, firmalar sayesinde “yardımsever atıklar” haline geldi.
Ankara, İstanbul ve Kocaeli’nin ardından en çok e-atık yaratan üçüncü şehir oldu. Bunun üzerine Ankara Hürriyet, “çağın sorunları” arasına yerleşen konuyu Evciler Geri Dönüşüm Kurumsal İlişkiler ve Proje Yönetimi’nden Ozan Kayahan ile konuştu:

Haberin Devamı

70 BİN METREKARELİK TESİS

“Dünyanın bir çok ülkesinde, e-atıkların değerlendirilmesi, geri dönüşüm olarak atık toplama seferberliği, artık yardım toplama projeleri ile bütünleştiriliyor. Biz de bu amaçla, ‘Yardımsever Atıklar’ projesini hayata geçirdik. Ağırlıklı olarak elektronik/elektrikli alet atıkları (e-atık) ve hurda oto-katalizör toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm aracılığı alanına yöneldik. Ankara’da toplam 50 bin metrekare açık, 20 bin metrekare kapalı alana sahip iki ayrı tesisimiz var.

DOĞA DA TOPLUM DA FAYDALANSIN

Ülkemizde e-atık konusunda toplumsal bilinci yükseltebilmek ve geri kazanırken bu süreçten sadece doğanın değil toplumun da faydalanmasını sağlamak amacıyla bir çok farklı proje yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz.
Bu amaçla kurmuş olduğumuz ‘www.yardımseveratiklar.org’ Evciler Geri Dönüşüm’ün sponsorluğunda yürütülen sosyal sorumluluk projelerinin yer aldığı bir portaldır.

GELİR ÖĞRENCİLER İÇİN KULLANILACAK

Projelerimizde beraber çalıştığımız kurum ve kuruluşlara örnek vermek gerekirse, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, Ege ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Çapa Tıp Fakültesi, EÇEV, ÇEKÜD ilk anda sayabileceklerimiz. Şu anda Ankara’da HÜ, İzmir’de EÜ ve İstanbul’da Çapa TF yararına e-atık topluyoruz. Ege Üniversitesi’nde ve ÇAPA Tıp Fakültesinde toplanan e-atıklardan elde edilecek gelir ihtiyacı olan öğrenciler yararına kullanılacak.

Haberin Devamı

BAŞKENT’TEN 8 BELEDİYE DESTEK VERİYOR

Sadece özel sektör, STK’larla çalışmıyoruz. ABD Büyükelçiliği’yle de e-atıklarının geri dönüşümünde işbirliği içindeyiz. 2013 mayıs ayı itibariyle nüfusu 450 binin üzerinde olan belediyeler e-atık toplamakla yükümlü. Bu çerçevede, Sincan, Yenimahalle, Çankaya, Mamak, Altındağ, Gölbaşı, Etimesgut, Keçiören gibi 18 belediye ile çözüm ortaklığı kurduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!