Arınç: Silivri’de yargı baskına uğradı

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Silivri’de yargı baskına uğradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 00:00

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dün Silivri’de Ergenekon davası ile ilgili yaşanan olayları, “Maalesef yargı baskına uğramıştır ve bu baskın sebebiyle görevini yapamaz hale gelmiş, mahkeme ertelenmek zorunda kalmıştır” diyerek yorumladı.

Haberin Devamı

Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:

KINIYORUM

“Buna yol açan özellikle milletvekillerini şiddetle kınıyorum. Anayasa’da yargının görevi bellidir. Buna göre mahkemeler, millet adına verilen Anayasa’dan aldıkları yargı yetkisini kullanır. Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar. Hiçbir makam, mahkemelere, hakimlere emir veremez. Hakimler vicdanlarına göre hareket eder.

İLK KEZ BASILDI

CHP’li milletvekillerinin günler öncesinden hazırlık yaparak taşkınlıklara ön ayak olması, bir takım kuruluşlarla işbirliği yaparak mahkemeleri işlevsiz hale getirmek amaçlarına uygun hareket etmeleri dikkatimizden kaçmıyor. Bu bağımsız yargıyı etkilemektir ve anayasal suçtur. Türkiye’de mahkemenin basılması, hakimlerin tehdit edilmesi ilk defa vuku bulmaktadır.

ELEBAŞI MUHARREM İNCE

Haberin Devamı

Geçmişte mahkemeleri etkilemeye çalıştıkları gerekçesiyle bazı milletvekilleri hakkında fezleke hazırlanmış dokunulmazlıklarının kaldırılması istenmiştir. O fezlekelere bakılınca, Silivri’de yaşananların katbekat daha vahim ve korkutucudur. Özelikle Muharrem İnce’nin adeta bir elebaşı gibi hareket ederek, ‘Bu mahkemeler faşisttir’, Bu mahkemeler Tayyip Erdoğan mahkemeleridir’ gibi sözlerini bir kenara yazmamız gerekiyor.

ZABIT ALTINDA

Mahkemenin uyarılarına rağmen yine CHP Milletvekilleri Umut Oran ve Ali Özgündüz’ün sürekli bağırarak mahkeme heyetine tepki gösterdiği ve hakaret ettiği, Muharrem İnce ve diğer milletvekillerinin mahkeme salonunda alkışlar ve sloganlar attıkları, İstanbul Milletvekili Nur Serter’in, ‘hadi hadi Muharrem slogan’ diyerek slogan atılmasını istediği... Bu konular mahkemede kayıt altına alınmış. Güvenliği sağlamakla görevli kişilerce de zabıt haline getirilmiştir.

GÖTÜRÜSÜ OLACAK

Diğer milletvekillerinin de isimleri var. Mahkeme bu durum karşısında fiilen ve fiziken yargılamanın yapılamayacağı gerekçesiyle 11 Nisan’da görüşülmek üzere mahkemeyi tatil etmiştir. CHP’nin başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere bu yargılamanın bitmesini istemediği, bu mahkemeleri bahane ederek iktidarı ve mahkemeleri yıpratmaya çalıştığını, mahkemelerin arkasında iktidarın bulunduğunu söyleyerek bu işten siyasi rant çıkarmaya çalıştığını hepimiz üzülerek görüyoruz. Yassıada Mahkemeleri karşısında ağızlarını açmayanların Silivri veya İstanbul ağır ceza mahkemelerinde çatışmayı göze aldıklarını, mahkeme salonu bastıklarını müşaade ediyoruz. Yargı görevini yapamazsa Türkiye’nin aydınlanması söz konusu olamaz. Siyasi olarak bunun CHP’den götürüsü olacaktır.”

Haberin Devamı

ÇALIŞMA VAR TAKVİM YOK

İmralı’dan yazılan mektuplarda “geri çekilme çağrısı” ve takvimin olup olmadığı sorusuna, “Mektupta ne yazıldığını bilmiyorum. Silah bırakarak çekilme konusunda elbette bir çalışma yapılıyor. Ancak bunun takvimini ve ne şekilde cereyan edeceğini şu anda ifade etmem mümkün değil” diyerek yanıt verdi.

ÖNEMLİ OLAN BİZİM SÖYLEDİĞİMİZ

Arınç, çözüm sürecine ilişkin Meclis komisyonu kurulması ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yasal güvence istemesini şöyle değerlendirdi:
“Parlamentonun bu işin içinde olmayacağı, muhatabın hükümet olduğunu çok defa söyledik. CHP ne diyor, MHP ne diyor hepimiz biliyoruz. BDP de dün söylediklerini bugün de sürdürüyor. Önemli olan bizim söylediğimizdir, bizim yaptığımızdır. Herhangi bir yasa çalışmasına ihtiyaç duymadığımıza göre sadece Meclisin araştırma komisyonu kurması bir imkandır. Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı sonuç raporunun öneriler bölümünde hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasının gerekli olduğu belirtilmiştir. Bu komisyonun sonuç bölümüne uygun hareketle bütün partilerin üye vermek suretiyle kurabilecekleri bir komisyonun faydalı olacağını düşündük. Bu bir yasa çalışması değildir, bir Meclis kararı alınmasına yönelik değildir. Biz bu önergeyi geçen hafta verdik. Ama CHP’den bu konuda verilmiş 2 önerge daha var. Bunların bir arada görüşülmesi mümkün olabilir.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA ENGEL YOK

Arınç, 23 Nisan’da yeni bir uygulama ile çocukların devlet büyüklerinin makamlarına oturamayacağına ilişkin iddiaların sorulması üzerine, “Bu uygulama bir teamüldür. Yasada, yönetmelikte yeri yok. Biz geçen yıldan bu yana bir takım yönetmelik düzenlemeleri yapmak suretiyle bazı törenlerdeki fazlalıkları, sıkıcı ayrıntıları ortadan kaldırdık. Geçmiş yıllardaki uygulama devam edecektir”

MAVİ MARMARA

Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek tazminatlar konusunda ise Arınç, “İsrail kısa süre önce özür diledi. İlgili bürokratlarla 21 veya 22 Nisan’da İsrail heyeti ile gündemimizdeki konuları süratle sonuçlandırmaya çalışacağız. Yani özürden sonraki süreçte süratle ilerliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’IN SAĞLIK DURUMU

Başbakan Erdoğan’ın sağlık durumu hakkında da bilgi veren Arınç, “Yine bir soğuk algınlığı var gibi görünüyor. Halkın içerisinde binlerce insanla bazen terleyerek, bazen üşüyerek birlikte olursanız... Hafif bir yorgunluk ve bir soğuk algınlığı olduğunu biliyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!