Silivri'de olaylı gün

Güncelleme Tarihi:

Silivride olaylı gün
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2013 00:00

Ergenekon sanıklarına destek olmak için sabahın erken saatlerinden itibaren otobüsler ve özel araçlarıyla Silivri Cezaevi önüne gelen 15 bin gösterici yere sabitlenen çift katlı bariyerleri yıkıp, cezaevinin dikenli tellerle örülü çitlerini aştı. Ön kısımdaki jandarma engelini geçen kalabalığa geri planda bekleyen polisler, panzerle tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Cezaevi önü yarım saat süreyle savaş meydanına dönüştü. Su ve gazdan etkilenen çok sayıda insan yerlerde süründü. Polis, kalabalığı bariyerlerin dışındaki tarlaya kadar kovaladı.Tazyikli su ve göz yaşartıcı gazdan kaçan göstericiler, lojmanlarda bulunan camiye sığındılar.

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, MHP milletvekili Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu Ergenekon Davası sanıklarına destek olmak için 500’e yakın otobüs Silivri Cezaevi önüne geldi. Yağmur ve soğuk havaya aldırmadan iki kilometrelik mesafeyi yürüyen CHP’li, İşçi Partili, TGB’li, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve HEPAR’lı 15 bin kişi, yoğun güvenlik önlemleri altında arandıktan sonra iki katlı, yere sabitlenen çift kademeli çelik bariyerlerle çevrili alana alındı.

SİLİVRİ'DEN SON FOTOĞRAFLAR

SİLİVRİ CEZAEVİ ÖNÜNDE POLİS VE JANDARMA MÜDAHALESİ / WEBTV

SİLİVRİ KARIŞTI

ASKERLE ÇATIŞMAYIZ

10’uncu Yıl Marşı’nı okuyan göstericiler mikrofondan sanıkların tek tek ismi anons edilirken, “Burada” diye karşılık verdi. Sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ya İstiklal Ya Ölüm”, “Tam Bağımsız Türkiye” diye slogan atıldı. Topluluğun bir ara bariyerlere yüklenmesi üzerine mikrofondan, “Arkadaşlar, bariyerleri yıkmak için yüklenmeyin. Hiç kimsenin gücü Türk askeriyle bizi karşı karşıya getirmeye yetmeyecektir. Askerimizle bizi çatıştıramayacaktır. Zaten başta ABD ve AB olmak üzere herkes Türk Ordusu’nun belini kırmak için uğraşıyor. Biz bu ortamda onların karşısında değil yanında yer alacağız” diye anons yapıldı. Bunun üzerine bariyerlere yüklenen kalabalık sakinleşti. Ancak kalabalığa yapılan, “Avukatlar içeri alınmamış” anonsu üzerine göstericiler bir anda bariyerlere yüklendi. Komutanların ve bazı katılımcıların uyarılarına aldırmayan kalabalık, bariyerleri, betonlardan söktü. Bu sırada panzerler tazyikli su ve gaz bombası atarak kalabalığı durdurmaya çalışsa da bunu başaramadılar. Kalabalık ilk bariyerlerden sonra cezaevinin dikenli tellerle kaplanmış ana çitlerini de yerle bir etti. Mahkeme salonuna doğru koşmaya başlayan kalabalığa bu kez arka planda bekleyen robokop polisler gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Eylemciler su ve gazın etkisiyle yerlere yığıldı. Her iki tarafın sabah saatlerindeki konumlarına dönmesiyle çatışma son buldu. Göstericiler bir süre dinlendikten sonra sürekli marş ve şarkılara eşlik ederek protestolarına devam etti.

Haberin Devamı

Polis provokasyon yapma, gaz atma

Haberin Devamı

BAZI göstericiler kendilerine atılan gaz bombalarını ve yerden söktükleri taşları polislere fırlattı. Yaklaşık yarım saat süren çatışma sonrası Silivri Cezaevi’nin önü savaş alanına döndü. Bu sırada kalabalığı sürekli kontrol etmeye çalışan İşçi Partisi otobüsünden, “Yurtseverler lütfen tarlaya dönün” uyarısı yapılırken, polise de “Polis, provokasyon yapma, gaz atma, su sıkma, olduğun yerde kal daha fazla gelme” diye seslenildi.

Berlin duvarı

DURUŞMAYI izlemek üzere aralarında Bihlun Tamaylıgil, Muharrem İnce, Mahmut Tanal, Kamer Genç ve Umut Oran’ın bulunduğu çok sayıda CHP milletvekili de cezaevine geldi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, barikatı göstererek “Berlin duvarını görüyorsunuz. Burada adalet olmadığını, hukuk olmadığını 5 yaşındaki çocuk bile biliyor. Şu görüntüye bakın. Ama bu yargıçlar, savcıların çocukları bir gün sokağa çıkamayacak burada. Bunu herkes böyle bilsin” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise “Adalet için buradayız. herkese adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CHP'Lİ VEKİL, TWITTER'DAN DURUŞMA SALONUNUN FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞTI. İŞTE O KARELER

ONBİNLERCE KİŞİ SİLİVRİ'YE AKIN ETTİ

Öcalan’ın yakınıyız desek belki alırlar

MAHKEME salonunda basın mensuplarına ve milletvekillerine ayrılan bölümün tamamen dolması üzerine bazı gazeteciler içeri alınmadı. CHP’li 45 milletvekilinden bazıları ise ayakta kaldı. CHP milletvekili Mahmut Tanal, mahkeme başkanından, boş olan müdahil avukat bölümünü açmasını istedi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese de bu talebi, “Ayakta kimseyi almıyoruz. Seyirciler sessiz sedasız bu duruşmayı izlemek zorunda” diyerek reddetti. Saat 10.30’da başlayan duruşmaya önce ara verildi. Saat 14.10’de yeniden başlayan duruşmada Özese, duruşmanın 11 Nisan Perşembe gününe ertelediğini açıkladı. Daha önceki oturumlarda yaşanan olaylara da dikkat çeken Özese, “Belirlenen oturma düzenine tüm ikazlara rağmen uyulmaması, salonun içi ve dışındaki olaylar göz önünde bulundurulduğunda, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği anlaşılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

ERGENEKON'DA AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

SALONDA DA GAZ

Duruşmaya verilen yaklaşık 3 saatlik arada izleyicilere hitaben konuşan CHP milletvekili Mustafa Balbay, “3 hafta boyunca bu mütalaayı okuduk. Samimiyetle söylüyorum. Sizin karşınıza çok daha gururlu çıktık. Mütalaa iddianameden çok daha kötü yazılmış. Örgüt iddiasıyla yola çıkmışlar ama hayal dahi kuramamışlar. Buraya (boş olan alana) daha önce basın mensupları ve milletvekilleri alınıyordu. Dışarıda açık yargılama yapılsın diye bağırıyorlar. Ama boş gazeteci masaları ile nasıl yargılama yapılır. ”Balbay’ın bu sözleri üzerine CHP milletvekili Muharrem İnce, “Buradakilerin yakını olduğumuzu söyledik içeri almadılar. Şimdi Abdullah Öcalan’ın yakını olduğumuzu söyleyeceğiz belki alırlar” dedi. Dışarıdaki gruba biber gazı ile yapılan müdahaleden, duruşma salonunun bulunduğu binanın girişindeki koridorda ve kafeteryada bulunan sanık yakınları, avukatlar, milletvekilleri, gazeteciler, tutuksuz sanıklar ve askerler de etkilendiler. Davanın tutuksuz sanıklarından Abdullah Arapoğlu’nun kafeteryadaki 6 aylık bebeği Çınar Arapoğlu da biber gazından etkilenince mahkeme kalemine alındı. 6 aylık Çınar’ın durumu iyi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!