Altan kaç satacak?

Güncelleme Tarihi:

Altan kaç satacak
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 00:00

Türkiye yayıncılık tarihinde bir rekor kırıldı: Yazarın yeni romanı ‘Son Oyun’un 100 binlik ilk baskısı iki saatte tükendi. Okur daha kitabı eline alamadan, ikinci 100 binlik baskı sipariş edildi. Peki sansasyonel kitap ne kadar satacak? İşte Elif Şafak’tan Ayşe Kulin’e çok satmanın formülleri...

Haberin Devamı

Bundan birkaç hafta önce, edebiyat dünyası ve yayın piyasası Ahmet Altan’ın Everest Yayınları’na transfer haberiyle dalgalandı. Everest yayınları Altan’ın yeni romanını basmadan, eski romanlarının tekrar baskılarını hazırladı önce. Bülent Erkmen tasarımı kapaklarla kitaplar yeniden piyasaya verildi. Ahmet Altan’ın,  ‘Son Oyun’  adlı son romanı ise nisanın ilk haftası çıkacaktı. Everest Yayınları ve Ahmet Altan, kitap yayımlanmadan hiçbir yere okuma kopyası bile göndermedikleri bir strateji belirlemişlerdi ve bunun karşılığını gördüler.

Çünkü, Ahmet Altan’ın yeni romanı, dağıtımcılardan, kitap mağazalarından, internet satış noktalarından aldığı siparişle 100 bin adetlik ilk baskısını birkaç saatte tüketti. Her ne kadar kitap, henüz 100 bin okurun eline ulaşmamış olsa da yayınevi ikinci 100 binlik baskıya girileceğini ilan etti!

Haberin Devamı

Altan’ın diğer romanları da yayımlandığı zaman benzer bir hareketlenmeye sebep olmuştu. Bundan önceki romanı ‘En Uzun Gece’, paradan sıfırların henüz atıldığı 2005’te  ‘5 YTL’ etiketle piyasaya çıkmıştı. Altan, o zamanki yayıneviyle ‘ucuz kitap’ stratejisi belirlemiş, büyük tartışmalara yol açmıştı. 1 milyon tane basılan kitap o yıl 500 binin üzerinde satış sayısına ulaşmıştı.

Ãœlkemizde son yıllarda listeleri altüst eden veya uzunca bir süre isminden söz ettiren birçok kitap, piyasaya çıktığı anda yakaladığı sipariÅŸ ve satış sayısıyla bütün bir yılı etkisi altına alacak rakamlara ulaşıyor. Ahmet Altan yeni romanıyla 100 bin okura ulaşıp bu sayıyı çok gerilerde bırakacak rakamlara çıkar mı? Son 10 yıla baktığımızda yayın dünyasını hareketlendiren ve yıl sonu çok satanlar listesindeki kitaplardan biri olacağı kesin.Â

Son on yılda transferle, yüksek baskı adediyle ve yıl sonundaki satış rakamıyla yayın dünyasında taşları yerinden oynatan isimleri bir anımsayalım...

2004 yılında, Ahmet Altan, Alkım Kitabevi’ne geçmiş ve ‘İçimizde Bir Yer’ adlı kitabı 250 bin adet basılıp 2 milyon 950 bin liralık satış geliri elde etti. Alkım’ın ucuz kitap hamlesi Epsilon, Neden Kitap ve başka yayınevleri tarafından da benimsendi. Orhan Kemal, Dale Carnegie, Adalet Ağaoğlu gibi isimlerin kitapları zamanın parasıyla 2-4 milyon liraya satıldı.

Haberin Devamı

Orkun Uçar ve Burak Turna ikilisinin imzasını taşıyan ‘Metal Fırtına’ ülke gündemine oturan bir kitap oldu. ‘Komplo teorisi’ başlığı altında toplanan kitaplar furyasının, en azından satış rakamlarıyla Türkiye’deki en bilinen ismi. Yayıncısı, kitabın her baskısını 50 bin adet olarak belirlemişti.

Yayımlandığı tarihten bugüne 500 binin üzerindeki satışıyla hâlâ listelerde yer bulan kitabın yazarları başka yayınevlerine transfer olarak ‘Metal Fırtına’ serisini ayrı ayrı devam ettirdi

Elif Şafak, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit ve kaleme aldıkları romanlar da Ahmet Altan’ınkiyle benzer bir çizgide ilerliyor. Elif Şafak Metis’ten Doğan Kitap’a, Ayşe Kulin Remzi Kitabevi’nden Everest Yayınları’na, Ahmet Ümit Doğan Kitap’tan Everest Yayınları’na transfer edildi ve yüksek baskı adetli kitapları yayımlandığında ses getirdi.

Haberin Devamı

Ayşe Kulin, ‘Bir Gün’, ‘Umut’ ve iki ciltlik anı kitabı ‘Hayat’-’Hüzün’ ile daha ilk çıktığı hafta yüksek satış rakamlarına ulaşıp senenin sonunda 100 binin üzerindeki satış rakamlarıyla listelere ambargo koydu.

Elif Şafak ise önce çok tartışılan kitabı ‘Baba ve Piç’le, sonra pembe ve ‘erkeklere özel’ gri kapaklı ‘Aşk’la hakkında çıkan dedikodulara kadar, çok tartışılan ‘İskender’ isimli romanıyla birkaç yüz binlik satış sayılarına ulaşıp, çok satmak ve çok tartışılmak olgularını bir arada yürüttü.

Ahmet Ümit de sayıları on binleri aşan ‘sadık okur’ kitlesine sahip yazarlardan biri olarak, kaleme aldığı tarihi romanları, tıpkı Altan gibi 100 binlik baskı adetleriyle piyasaya sürerek yayıncısını utandırmayıp yaklaşık 200 bin satış sayılarına ulaştı. Bu üçlüye hiç şüphesiz son yıllarda İskender Pala, Canan Tan gibi isimler de dahil edilebilir. Zira hem Pala’nın hem de Tan’ın kitapları da yüz binin üzerinde baskı adediyle piyasaya sürülüp yıl sonunda büyük satış rakamlarına ulaşıyor.

Haberin Devamı

Son yılların bütün rekorları paramparça eden kitabı ise ‘Şu Çılgın Türkler!’ Yayımlandığı günden bu zamana 2 milyonun üzerine çıkan satış sayısı ve 300’ün üzerinde baskı adediyle yazarı Turgut Özakman’a rock star muamelesi yapılmasına sebep olan, yayıncısı Ahmet Küflü’yü de vergi rekortmenleri listesine sokan
‘Şu Çılgın Türkler’ son yılların kendi efsanesini yazan kitabıydı. Özakman seriyi devam ettirmiş ama diğer kitaplar ilk kitabın satış olarak yanına bile yaklaşamamıştı.

Orhan Pamuk’un son kitabı ‘Masumiyet Müzesi’ piyasaya ilk çıktığı yıl 125 bini aşan satış yakaladı. Hatta gerçek bir müzenin açılmasını sağladı. Hanefi Avcı’nın ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ kitabı yazar hakkında soruşturma açılmasına sebep oldu. Kitap 500 binin üzerinde sattı.

Haberin Devamı

Yazar transferleri

Yayınevi değiştiren ve aldığı miktarlarla ilgili dedikodular dönen isimleri bir hatırlayalım:
 
Elif Şafak: Metis’ten Doğan Kitap’a
 
Zülfü Livaneli: Remzi Kitabevi’nden Doğan Kitap’a
 
Ahmet Ümit: Doğan Kitap’tan Everest Yayınları’na
 
Ahmet Altan: Can Yayınları’ndan Alkım’a, Alkım’dan Everest Yayınları’na
 
Ayşe Kulin: Remzi Kitabevi’nden Everest Yayınları’na
 
Canan Tan: Altın Kitaplar’dan Doğan Kitap’a
 
Orhan Pamuk: İletişim Yayınları’ndan YKY’ye


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!