Offshorezede Van Gogh

Güncelleme Tarihi:

Offshorezede Van Gogh
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2013 00:00

ICIJ’nin tüm dünyada büyük yankı uyandıran offshore araştırmasında sanat eseri, malikâne ve yat gibi alım-satımlarda nasıl vergi kaçırıldığının ayrıntıları yer alıyor. İspanya eski güzeli bile ünlü ressam Vincent Van Gogh’un ‘Watermill at Gennep’ adlı tablosunu offshore şirketleri üzerinden koleksiyonuna dahil etmiş.

Haberin Devamı

TARİHİN en büyük küresel gazetecilik araştırmasından çıkan belgeler, Thyssen-Bornemisza sahip olduğu devasa koleksiyonda yer alan parçaların alım-satım işlemlerini offshore (kıyı bankacılığı) şirketler üzerinden gerçekleştirerek, önemli miktarda kâr elde ettiğini ortaya koydu. Bu koleksiyonun büyük bir bölümü, İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Thyssen-Bornemisza Müzesi’nde sergileniyor. Bu müzede bulunan ve ünlü ressam Vincent Van Gogh’un ‘Watermill at Gennep’ adlı 1884 tarihli ünlü tablosu da offshore şirketler üzerinden koleksiyona dahil edilen eserler arasında yer alıyor.

AVUKATINA YÖNLENDİRDİ

Thyssen-Bornemisza, bir müzayedede aldığı bu tablonun satın alma işlemlerini Cook Adaları’nda kurulu bir şirket üzerinden gerçekleştirdi. Elde edilen belgeler, Cook Adaları’nda kurulu bazı şirketlerin, Sotheby’s ve Christie’s gibi müzayede evlerinden alınan çok sayıda sanat eserinin koleksiyona dahil edilme süreçlerine aracılık ettiğini ortaya koydu. 67 yaşındaki Thyssen-Bornemisza, ICIJ’in iddialarına yanıt vermeyi kabul etmeyerek, soruları avukatına yönlendirdi.

Haberin Devamı

ESNEK BİR YOL

Thyssen-Bornemisza’nın avukatı Jaime Rotondo, müvekkilinin vergi kaçırmak değil, bu tabloların başka müze ya da sergilere nakliyesi sırasında offshore bir şirkete kayıtlı olmasının sağladığı “esneklik” nedeniyle bu yolu tercih ettiğini söyledi. Rotondo, bu eserler offshore şirketlere kayıtlı olmasından dolayı, herhangi bir

/images/100/0x0/55ea4b4cf018fbb8f87689a5
taşıma sırasında çok sayıda hukuki düzenlemeden de muaf olduğunun altını çizdi.Bununla birlikte, Rotondo, Thyssen-Bornemisza’nın offshore şirketler sayesinde bazı vergi avantajları elde ettiğini de kabul etti.

En büyük koleksiyoner Tarzan’ın eski karısı

69 yaşındaki Thyssen-Bornemisza, İspanya’nın en zengin isimlerinden biri olmasının yanı sıra dünyanın en büyük sanat eseri koleksiyonlarından birinin de sahibi. Eski adıyla Carmen Cervera, 1961 yılında İspanya güzellik yarışmasını kazanarak ve aynı yıl Kainat Güzellik Yarışması’nda üçüncü olarak büyük bir üne kavuşmuştu. İlk evliliğini Tarzan filmindeki rolüyle tanınan oyuncu Lex Barker ile yapan Thyssen-Bornemisza, 1973 yılında eşinin ölümünün ardından ufak tefek rollerle oyunculukta şansını denedi. Ancak, servetini esas olarak 1985 yılında ünlü iş adamı ve sanat koleksiyoncusu Baron Hans Heinrich von Thyssen-Bornemisza ile yaptığı evliliğe borçlu Carmen Thyssen-Bornemisza, 2002 yılında eşinin ölümünün ardından sanat koleksiyonunun da tek yöneticisi haline geldi.

Haberin Devamı

Her gün yeni isimler ekleniyor

· Bidzina Ivanişvili (Gürcistan Başbakanı): Yaklaşık 5 milyar dolarlık kişisel servetiyle ülkesinin en zengin adamı konumunda bulunuyor. Hâlâ faal olan British Virgin Adaları merkezli Bosherston Overseas Corp. şirketinin sahibi.
· Aye Zaw Win (Myanmar eski diktatörü Ne Win’in damadı): General Ne Win’in iktidarda olduğu 30 yıl boyunca ailesi de büyük bir servete sahip oldu. Özellikle 1990’lu yıllarda Aye Zaw Win’in offshore’da kurulu şirketler üzerinden aktif şekilde ticaret yaptığı tespit edildi.
· Muller Conrad “Billy” Rautenbach (İşadamı): Zimbabve’de yönetimde olan Mugabe rejimiyle yakın bağları olan miyarder işadamının, British Virgin Adaları’nda kurulu bir şirketin ortağı olduğu ortaya çıktı. Rautenbach, Zimbabve’de rüşvet vererek ve yolsuzluk yaparak, büyük madencilik projeleri gerçekleştirdiği gerekçesiyle ABD’nin kara listesinde bulunuyor.
· Denise Rich (Şarkı Sözü Yazarı): Grammy adayı Denise Rich’in Cook Adaları’nda çok sayıda şirketin kurucusu olduğu belirtlendi. Rich’in eski kocası Marc Rich, ABD tarihinin en büyük vergi kaçakçıları arasında yer alıyor. Marc Rich’in mahkumiyetinin eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından affedilmesi büyük tartışma yaratmıştı.
· Potjaman Na Pombejra (Tayland Eski First Lady’si): Tayland’ın devrik Başbakanı Thaksin Shinawatra’dan olaylı bir şekilde boşanan Potjaman Na Pombejra’nın offshore şirketlerde ortaklığı olduğu belirlendi. Eski kocası Shinawatra, rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak gibi iddialardan suçlu bulunmuştu.
· Şeyh Sabah Cebir El-Ali El-Sabah (Kuveyt Kraliyet ailesi üyesi): Kuveyt Gümrük İşletmeleri eski Direktörü olan El Sabah’ın görev yaptığı yıllarda, iki akrabasıyla birlikte British Virgin Adaları’nda iki şirketin hissedarı olduğu tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!