Hem obezite hem diyabetten kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Hem obezite hem diyabetten kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2013 00:00

ABD’de, obezite ve şeker hastalığı tedavisinde, yeni trend olarak belirtilen Modifiye Duodenal Switch ameliyatı (ince bağırsağın kısaltılması), Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde, Genel Cerrah Doç. Dr. Ayhan Mesci tarafından yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Denizli’de oturan 50 yaşındaki Ergün Çelik, 20 yıldır mücadele ettiği obezite ve şeker hastalığından AÜ Hastanesi’nde ilk defa gerçekleştirilen Duodenal Switch yöntemiyle kurtulduğunu söyledi. Üç çocuk babası tekstilci Ergün Çelik, 30 yaşından sonra aşırı kilo almaya başladığını, 140 kiloya geldiğimde ciddi bir diyet programı uygulayıp 110 kiloya indiğini belirtti. Diyeti bıraktıktan 2 ay sonra 150 kiloya çıktığına değinen Çelik, "30’lu yaşlarda tanıştığım obeziteyle yaşadığım sorun hayatımı olumsuz etkiliyordu. İki yıl önce 195 kiloya geldiğimde ’Tüp mide’ yöntemiyle ameliyat oldum. 2 yılda 132 kiloya indim. Fakat obezite ve şeker hastalığı yaşam kalitemi etkilemeye devam ediyordu" dedi.



Çelik, AÜ Hastanesi’nde Duodenal Switch ameliyatı olduğunu ve şu an 125 kilo olduğunu anlattı. Çelik, "Doktorlarım kısa süre sonra ideal kiloma ulaşacağımı söylüyor. Obezite ve şeker hastalığından kurtulduğum için çok mutluyum" diye konuştu.

Haberin Devamı



DİYABET SORUNU DA ÇÖZÜLÜYOR



AÜ Hastanesi’nde ilk Modifiye Duodenal Switch ameliyatını, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden gelen misafir cerrah Prof. Dr. Koray Tekin ile birlikte laparoskopik yöntemle yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Ayhan Mesci, şu bilgileri verdi:



"Hastamıza daha önce tüp mide ameliyatı yapılmış. Bir süre sonra yeniden kilo almaya başlayan hastaya Modifiye Duodenal Switch operasyonu yaptık. Bu yöntemde hastanın ince bağırsağının son kısmı, iptal edilen 12 parmak barsağı yerine yerleştiriliyor. Böylece hasta ciddi oranda fazla kilolarından kurtuluyor. Bununla beraber şeker sorunundan da yüzde 95 oranında çözüm bulunuyor."

İLKİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ’NDE

AÜ Hastanesi’nde, üç saat süren operasyonun Türkiye’de laparoskopik yöntemle yapılan ikinci Modifiye Duodenal Switch ameliyatı olduğuna değinen Doç. Dr. Ayhan Mesci, operasyonu, Türkiye’de ilk kez gerçekleştiren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Tekin ile birlikte gerçekleştirdiklerini kaydetti. Doç. Dr. Mesci, "Denizli’den gelen hastamız Ergün Çelik’ten sonra AÜ Hastanesi’nde 3 hastaya daha aynı ameliyatı yaptık. Biri laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar sonunda hastalar şeker ilaçlarını da bıraktı. Laparoskopik yöntem hastaların ameliyat sonrası konforu ve hastanede kalış süresini azaltan bir teknik olarak uygulanmaktadır" dedi.

Haberin Devamı


DUODENAL SWITCH AMELİYATI NEDİR?

Tüm dünyada yalnızca 50 kadar uzman cerrah tarafından uygulanabilen Duodenal Switch ameliyatı diğer mide ameliyatlarına göre daha uzun ve daha komplike bir operasyon olarak nitelendiriliyor. Bu yöntemle mide küçültülerek, gıda alımı azaltılıyor. Ardından ince barsak bölünüp, bir ucu beslenme kanalını oluşturmak üzere kalan mideye birleştiriliyor. Mideden geçen gıda onikiparmak barsağı ve ince barsağın orta kesimini tamamen bypasslayarak ince bağırsağın son kısmına boşalıyor. Bu arada, pankreatik enzimleri içeren sıvı ve safra mide çıkışında pylor tarafından kontrol edilerek, biliopankreatik kanal denen bacakla beslenme kanalına bağlanır. Ortak kanal adı verilen bu kanal boyunca besin maddeleri, vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşiyor."

Bu yöntemle aşırı kilolu hastaların, kelepçe ve gastrik bypass yöntemlerine göre daha iyi kilo verdiği,

kilo kaybının yanı sıra, diyabet hastalığından da yüksek oranda kurtuldukları belirtiliyor.

Haberin Devamı

EN AZ 20 YIL KİLO ALMIYOR



Ergün Çelik’in ameliyatına, AÜ Tıp Fakültesi’nin resmi davetlisi olarak katılan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Tekin ise Duodenal Switch ameliyatının daha çok ABD’de tercih edildiğini, çok karmaşık, zor ve deneyim gerektiren bir ameliyat olduğu için ABD’de de çok fazla sayıda uygulanmadığını söyledi.



Cerrahi yöntemler arasında obezitenin en etkili yönteminin Duodenal Switch ameliyatı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tekin, "Obeziteyle ilgili daha önce yapılan cerrahi müdahaleleler olan tüp mide ve mide bypassında hasta zayıflıyor ama 5 yıl sonra tekrar kilo almaya başlıyor. Ama Duodenal Switch, hastanın en az 20 yıl kilo almadığı klinik deneylerle tespit edilmiş bir cerrahi yöntemdir" diye konuştu.

Haberin Devamı



Prof. Dr. Tekin, bu operasyonla, obeziteye bağlı diyabet hastalarının da sağlığına kavuştuklarına işaret etti.



Bu yöntemi uygulayan dünyanın önde gelen cerrahlarından Mitchell Steven Roslin’in, Endokrinolojide Diyalog Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen ’1’inci Obezite ve Metabolik Cerrahi Çalıştayı’na katılarak bir sunum yaptığını anlatan Prof. Dr. Tekin, şöyle devam etti:

"Bu çalıştaya Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayhan Mesci ile birlikte katıldık ve Roslin’den bilgi aldık. Bu ameliyatı Türkiye’de ilk kez Denizli’de Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ben uyguladım. Daha sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden resmi yazıyla davet aldım ve Doç. Dr. Ayhan Mesci ile birlikte Ergün Çelik adlı hastaya bu ameliyatı uyguladık."

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!