5 mahkumun yanarak ölme nedeni belli oldu

Güncelleme Tarihi:

5 mahkumun yanarak ölme nedeni belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2013 17:19

KAYSERİ’nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında 16 Eylül 2011 tarihinde, Van ve Muş cezaevlerinden İstanbul Metris’e nakledilen 5 mahkumun ölümüyle sonuçlanan cezaevi aracının yanmasıyla ilgili açılan kamu davasının görülmesine, Kayseri 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, yangının aracın yakıtından ve yakıt sisteminden kaynaklandığı, mahkum nakil aracında acil çıkış kapısının olmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Duruşmaya katılan ve olayda hayatını kaybeden mahkum ailelerinin avukatı Necdet Edemen, son bilirkişi raporuna göre, yangının yakıt ve yakıt sisteminden çıktığının anlaşıldığını bildirdi. Avumat Edemen, son bilirkişi raporuna katıldıklarını anlatırken, "Cezaevi aracında uluslararası standartlara göre, mahkumlar için acil çıkış kapısı bulunmamaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından bu tip araçlar için hazırlanan proje eksik ve kusurludur. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunmak istiyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, suç duyurusu isteğini reddetti. Araç komutanı Astsubay İsmail Bostan’ın avukatı Rıdvan Çilesiz ise, son bilirkişi raporunun incelenmesi için ek süre istedi. Mahkeme duruşmayı erteledi.

Gazi Üniversitesi’nde görevli 3 uzman tarafından hazırlanan ve dosyaya konulan son bilirkişi raporunda, araca yakıt veren akaryakıt istasyonunun kusurlu olduğu, cezaevi aracındaki yangının, alınan yakıt ve yakıt sisteminden kaynaklandığı, aracın bakım ve onarımlarının yetkili servislerce yeteri kadar yapılmadığı, mahkumların taşındığı bölümlerde yangın ve kazalar için acil çıkış bölümlerinin olmadığı, araç sürücülerinin ise kusursuz olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Olay, 16 Eylül 2011 tarihinde Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında meydana geldi. Cafer Sarı yönetimindeki 34 B 2564 plakalı cezaevi ring aracı çıkan yangında tamamen yandı. Araçta bulunan; İstanbul Metris Cezaevi’ne nakledilmeleri için Van ve Muş cezaevlerinden alınan hükümlü Sinan Aşğa ve Medeni Demir ile tutuklu Abdulsettar Ölmez, Akif Karamalı ve İsmet Evin, araç içerisindeki hücrelerden çıkamayınca yanarak öldü. Aracın arka kısmındaki 10 asker ile ön kısmında bulunan komutan, komutan yardımcısı ve 2 şoför ise yara almadan kurtuldu.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, cezaevi aracının sürücüsü Cafer Sarı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı ve yanan aracın komutanı İsmail Bostan ile İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı 4’üncü Takım 3’üncü Manga Komutanı ve araç komutan yardımcısı Mustafa Kayalı hakkında ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’, ’aracın bakımında, gereken dikkat ve özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmeyerek, yangın öncesinde aracın bir takım arızalar vermesine rağmen bu haliyle yola devam etmek suretiyle dikkatsiz ve tedbirsiz davranmak’, ’öngürülebilir neticeyi öngörmeyerek dikkatsiz ve tedbirsiz davranışlarda bulunma sorucu olayın meydana gelmesine sebebiyet vermek’ suçlarından 2-15 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezası verilmesi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!