Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 18:50

Çözüm süreci, yeni anayasa, İsrail’in özrü ve ardından gelişen süreç, bölgedeki dengeler, Suriye’deki gelişmeler…Enis Berberoğlu, Taha Akyol, Hande Fırat ve Hakan Çelik sordu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanıtladı.

Haberin Devamı

İşte Kanal D ve CNN Türk ortak yayınındaki programın satırbaşları:

Herkesin gözü kulağı çekilme sürecinde. Nasıl buluyorsunuz. Süreç nasıl gidiyor?

* Gerek Kanal D olarak gerek CNN Türk olarak ilk defa önemli bir değerlendirmeyi size yapıyorum. Biz şu anda süreci başarılı olarak görüyoruz. Medyanın da olumlu yaklaşımlarıyla isabetli gittiğine inanıyorum. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa inanıyorum ki bu süreçte başarılı bir şekilde çıkacağız.

* Kamuoyu yaklaşımlarında yüzde 58’lik kabul gördüğünü görüyoruz. Görüşmeler neticesinde de şehit derneklerine varıncaya kadar ne olur b işi bitirin diyorlar. Gelişmede de bu olumlu yaklaşımları gördükleri için onlarında da inancının arttığını görüyorum.

* Doğu Anadolu yüzde 77, Güneydoğu Anadolu’da daha yüksek...

Haberin Devamı

* Yıllardır buralarda büyük kayıplar var. Refah, huzur, mutluluk konusunda...

* Biz oraya TL bazında baktığımızda eski rakamla 37 katrilyon yatırım yaptığımız halde bu güzellikler o manevi rahatsızlık dolayısıyla yansımıyor.



"AKİL İNSANLARI BİZ BELİRLERİZ" / WEB TV

BAŞBAKAN: ÇÖZÜM SÜRECİNDE PAZARLIK YOK / WEB TV

*Bütün bunlar halk tarafından seviliyor, ediliyor ancak Yüksekova’da makineler yakılınca oranın huzuru kaçıyor.

Haberin Devamı

* Milli Eğitim Bakanım gezdi ve gördü. Bana Hakkari’de durumun değiştiğini söyledi. Aynı şey Şırnak ile ilgili de geldi.

* Al başkanlığı ver şunu başa. Bunu söyleyen bir defa bizi anlamamış. Böyle bir şey olsa tüzüğümüze 3 defa vekillik yapan ayrılmak zorunda kalır ilkesini getirmeyiz. Bu ülkede, Cumhurbaşkanını millet seçsin diye milletin isteğine cevap veren biziz.
*Biz başkanlık sistemini niye konuştuk. Tayyip Erdoğan bunu konuşmadı ki. Demirel, merhum Özal da hatta merhum Türkeş de başkanlık sistemini kendi kitabında incelemiştir. Bunu ya okumuyorlar ya da bilmemezlikten geliyorlar.
Taha Akyol: Sürecin iyi geçtiğini söylediniz. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa sürecin iyi geçeceğini söylediniz. Bunu önlemek için ne yapacaksınız
*Bu işi provoke etmek isteyenler var.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ TÜRKİYE'Yİ İSTEMİYORLAR

GİDECEK OLAN SİLAHINI BIRAKIR GİDER / WEB TV

BAŞBAKAN YANITLADI: EV HAPSİ SÖZ KONUSU DEĞİL / WEB TV

*Bir kere Türkiye’nin güçlü olmasını bölgede kimse istemiyor.

* Enis Berberoğlu: Sürece desteğin artması açısından. Karşımızda siyasi hedefine terörle ulaşmaya çalışan bir örgüt var. Bu örgüt ne elde etmek istedi ki burada uyum gösteriyor..

* Ben halkıma inanıyorum. Halkımızda bize şahsımda inandığına inanıyorum. Zaman her şeyin şahidi olacaktır. Biz buraya geldiğimizde de şahidi olmuştur. Biz bazı şeyleri bir defa her şeye rağmen göğüsledik. Benim siyasette ilkem “Siyaset risktir”. Ekonomi de riskti, hayatta risktir. Yaratan böyle yapmış. Şu anki değil bir önceki MİT müsteşarım döneminde ada görüşmelerini başlattık.

Haberin Devamı

* Biz bunları yaparken pazarlık yapmadık. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Zaman zaman genel af denilmiştir. Hayır.

* Bizler devlete ait konularda af yetkisi kullanabiliriz. Ancak şehitlerimiz ya da bir maktulün hakkının affını sağlayamayız. Benim ülkemde inancımızdan gelen yapıda bunu gerektirir.

* Böyle biz af varsa o maktulündür. Uşak’ta bunu söyledim şeriatı mı getireceksin dediler.

* Bizi kalkıp ne karşılığı diyenlere ben karşılık değil güven için yapıyoruz. Nedir bu,  milletimin refahıdır.

* Yoksa bir şey karşılığı olması söz konusu değil.

* Al başkanlığı ver şunu haşa. Bunu söyleyen bir defa bizi anlamamış. Böyle bir şey olsa tüzüğümüze 3 defa vekillik yapan ayrılmak zorunda kalır ilkesini getirmeyiz. Bu ülkede siz Cumhurbaşkanını millet seçsin diye milletin isteğine cevap veren biziz.

Haberin Devamı

* Biz başkanlık sistemini niye konuştuk. Tayyip Erdoğan bunu konuşmadı ki. Demirel, mehrum Özal da hatta mehrum Türkeş de başkanlık sistemini kendi kıtasına incelemiştir. Bunu ya okumuyorlar ya da bilmemezlikten geliyorlar.

"TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ" / WEB TV

GEÇMİŞTEKİ YANLIŞLARI ÖNLEMEK İÇİN

OSLO SÜRECİNDE MAĞDUR BİZİZ / WEB TV

* Taha Akyol: Sürecin iyi geçtiğini söylediniz, geçmişteki yanlışlar yapılmazsa. Sürecin iyi geçeceğini söylediniz.  Bunu önlemek için ne yapacaksınız

* 1- Bu işi provoke etmek isteyenler  2- Dışarıda bazıları olabilir.

* Bir kere Türkiye’nin güçlü olmasını bölgede kimse istemiyor.

* Güçlü bir Türkiye’nin eli fakir fukara herkese eli uzanacaktır. Biz geçmişte alan eldik şimdi veren el olduk. Bunların bütün sıkıntısı içerinden bizi nasıl provoke ederler. Biz bütün tedbirlerimizi alacağız.

* Dikkat edin ben sürekli söylüyorum. Silahların bırakılması. Çünkü silahlı birini görmek acaba dedirttir.

* Enis Berberoğlu: Askere o konuda silahlı adam geçerken dokunma gibi bir talimat verilmedi herhalde.

* Hukuk devleti içindeyiz. Onlar geliş gidiş yollarını iyi bilirler.

* Hakan Çelik: Bu bölgede başka aktörler de var. Tahran ve Bağdat taşların yerinden oynadığı süreçte engelleyici olabilirler mi?

* Irak’ın kendi içinde bütünlüğü yok. Maliki tek başına bir güç olarak görmüyorum. Irak halkını güç olarak görüyorum. Biz Maliki gibi düşünen bir Irak halkını düşünmüyoruz. Eğer Maliki gibi düşünürlerse bu Irak için büyük kayıp olur.

* Halk orada ayaklanıyor. Bir yandan demokrasi diyorsun diğer yandan oyunların içine giriyorsun. Kısa süre içinde Barzani buradaydı.

* İran özellikle Suriye konusunda takındığı tavrı kabullenmemiz mümkün değil. Ancak bunun bir sebebi de Rusya ve Çin’in tavrı. Rusya, Çin ve Suriye’nin avukatı değiliz konusunda sabit olurlarsa Suriye çözüm sürecinin içine bizimle Irak’ta girer.

'KUZEY IRAK SİLAH BIRAKMA SÜRECİNE NE ZAMAN DAHİL OLACAK?'

* Berberoğlu: Kuzey Irak bu silah bırakma sürecine ne kadar dahil olacak. Bir de Enerji Bakanı ile Irak’a gitmek istediğimizde Maliki izin vermedi.. Mevcut rejimde Irak’ın izin vermesi mümkün mü?

* Irak anayasasına göre petrol gelirlerin yüzde 17’i Kuzey Irak’ın.

* Kuzey Irak neden bizimle sözleşme yapma zorunluğu duydu. Maliki Kuzey Irak ile anlaşamadığı için onlara bazı yaptırımlar yaptı. Kuzey Irak’ta o açığını bizimle kapama yoluna gitti. Biz de ticari sözleşme içine girdik.

* Kaldı ki bizim onlarla yapacağımız ticari sözleşmeyi engelleyici bir anayasa maddesi de söz konusu değil. Kuzey Irak yüzde 17’deki hakkını kullanıyor.

* Taha Akyol: Büyük bir risk aldınız. Bu riski niye aldınız. Silah ortadan kalksın diye. Bir takım açıklamalarda gerilla gittiği yerde daha güçlenecek dendi. Türkiye sınırları dışındaki süreç nasıl işleyecek. Ya orada silahlanırlarsa.

* Benim ülkemin dışında sorun o ülkenindir. Irak olmaz zorunda da değil. Belki İran belki Suriye’ye ya da Avrupa’ya gidecek.

* Benim ülkemin huzuru önemli. Doğu’da ekonomik patlamayı gerçekleştirdiğimiz anda hava değişecektir.

* Oradaki Kürt kardeşim hayata farklı bakacaktır. Dükkanını açıyor para kazanamadan kepenk indir diyorlar. Artık yeni bir hava bu illerde esmeye başlayacak. Ülkemin entellektüeli bu konuları farklı değerlendirecek. Eğitim değişecek.

BAŞBAKAN KUZEY IRAK İLE EKONOMİK İLİŞKİLERİ DEĞERLENDİRDİ / WEB TV

'GELİN SİYASETLE ÇÖZÜN'

* 30 yıl silahla çözmeye çalıştınız. Biz gelin siyasetle çözün diyoruz.

* Doğu şu anda ham. Her yönde orada başlayacak olan yatırımlarla biz sıçrayacağız. Önümüzdeki yıl yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve hemen arkasında genel seçimler var.

* Diyarbakır’da okunan mektup gerçekten uygulamaya girecek olursa Türkiye’nin 2013-2015’i karşılayacağı içindeyim.

* Berberoğlu: Peki bir açıklamamı gelmesi gerekiyor silah bırakılması için?

* Ben bu açıklamayı yaptım. Ben söyledim. Şimdi silahın susması deniyor. Ben silahın bırakılması diyorum. Operasyonların durması diyorlar. Sen de silah varsa güvenlik görevlisi ne yapacak. Ne anayasa ne de yasa hükümleri buna müsaade eder. Bunun için yasa teklifi ile gelmek yasa bilmemektir.

* Hande: Demirtaş Öcalan silah bırakma çağrısı yapmadı dedi. Örgütün orta kademesinde sorun olduğu ve orta kademenin Öcalan ile doğrudan teması gerektiği söyleniyor.

* Doğrudan teması kim kuracak. BDP’liler gitti oraya. Onlara da söylendi. Bu noktada ipe un sermek derim ben buna.

* Hande: Takvim var mı? Kabine üyeleri tarih verdi.

* Kabine üyesi arkadaşlarım böyle bir açıklama yaptılarsa hata etmişler. Nasıl takvim açıklayalım.

* Taha Akyol: Öcalan yurtdışındakilere silah bırakın dedi mi ?

* İmralı dışındakilerin hepsine yaptı.

"SİLAHLAR BIRAKILIRSA TÜRKİYE SIÇRAYACAKTIR" / WEB TV

'SİLAHLARI NEDEN BIRAKALIM?' DİYORLAR

* Hakan Çelik: Silah neden bırakalım kazandığımız mevzileri tekrar elde edemeyiz diyorlar. Yasal düzenleme olmayacağına göre sürecin en başında duracağına ilişkin bir risk var mı?

* Bütün güvenlik güçlerimiz ile rehavetin içinde değiliz. Güneydoğu’ya dört tabur gidecekse zaten gider. Terör mücadele de rehavete kapılamayız. Terör kazanamaz ve kazandıramaz. Bunu çok iyi bilmeleri lazım. Biz şehit veriyoruz eyvallah ama onlarda pisi pisine gidiyor.

* Bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkü bire üç katladı. Bunlar olmasaydı beş olacaktı. Benim Kürt kardeşim de kazanacaktı. Bütün yaşananlarda Kürt kardeşimiz AK Parti’ye gönül verdiyse biz onlara ayrımcılık yapmadığımız için.

* 30 yıldır duran kan kaybı dursun diye mücadele ediyoruz.

* Enis Berberoğlu: Sayın Başbakan daha önce 90+3 de biter bu mesele tedbiri elden bırakmam demişti. Ne zaman biter bu iş.

* Silah bırakmadan olmaz. Silah bırakıldı zaman Türkiye sıçrayacaktır. Bu çok fazla şeyi değiştirecektir.

ÖCALAN KENDİ TAKIMININ MAÇLARINI İZLİYOR

Taha Akyol: Gazeteci olarak bunu anladım dersem doğru olur mu; Hükümet Öcalan’a silah bırakma konusunda bir taahhütte bulunmadı?

* Doğru.
Taha Akyol: Öcalan hidayete mi erdi de ne oldu bir anda?

* Kimse başkasının hidayete erdi diyemez. Arkadaşlarım radyo meselesi mesela. 11-11-5 metre bir odası var. Bu radyo meselesi karşısında Adalet Bakanı’ma neden radyo televizyon dedik. Aslında onu bir yerde hayata dahil ettik. Oradan kendi takımını da izliyor. Türkiye’de ne oluyor ne bitiyor görüyor. Jimnastik meselesi neden 1 gün. Her gün yapsın dedim.
Arkadaşları ile görüşmesi. Her gün 1 saat görüşsün.
Bu oradaki insan için çok fazla. Benim verdiğim vereceğim bu kadar. Başka yetkim yok. Bu insan orada mahkum. Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi masanın bir ucunda o bir ucunda Erdoğan demek yenilir yutulur değil.

MUHALEFETTEN 'GEÇMİŞ OLSUN' GELMEDİ

* DHKP-C’nin Adalet Bakanlığı’na yaptığı saldırı benim genel merkezime yaptığı saldırı ortada.

* Bana bir geçmiş olsun telefonu gelmedi muhalefetten. Bir de bunun senaryo olduğunu söylüyorlar. Kimlerle siyaset yapıldığı ortada.

ANAYASA SÜRECİ
Enis Berberoğlu: Bu süreç bir siyasi sonucu getirecek. Bu sürecin sonucunda parlamentoda istediğiniz anayasa yapabileceğiniz bir ortam olabilir mi ?

* Bir kere yerel seçimlerle genel seçimleri birbirine karıştırmayacağız.
Taha Akyol: Genel Seçimler mi, yerel seçimler mi iktidarın yararına?

* Bir kere genel seçimde partiye oy veriliyor. Yerel seçimlerde ise kişilere. Bazı yerlerde partimiz adayın önünde bazı yerlerde ise aday ise partinin önünde. Bazı yerlerde CHP düşük adayının oyu yüksek. Bu her parti için değişiyor.

* Son yerel seçimlerden genel seçimlere 11 puan yükseldik.
Hakan Çelik: Bazı bakanlar büyükşehirlerde aday olabilir mi?

* Olmaz diyemem

Hakan Çelik: Ayrıştırma oluşturur mu şöyle bir şey?

* Osmanlı gibi bizim Lazistan, Kürdistan dememize gerek yok. Bölgeleri kullanabiliriz. Almanya’da coğrafi bölgeyi ortaya koyuyor. Biz de olaya bu şekilde yaklaşabiliriz. Ama bu konuda bana cevap yetiştirmeye çalışanlar bu konuyu incelemiyor. Bu yaklaşım tarzı güçlü bir Türkiye için iyi olabilir. Ancak şu an için söylemiyorum. Tam tersi şu anda bizdeki yapı bizim için en iyisi. Çünkü kontrol mekanizmaları önemli.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ

* 30 tane Büyükşehir Belediyesi ile bu nüfusun yüzde 85’idir ülkemizin bakışımız değişti.
Taha Akyol: Büyükşehir Belediye Başkanlarını isim olarak düşündünüz mü?

* Elbette. Teşkilatlarımızla konuşuyoruz ancak net isim yok.
Hande Fırat: Ben 2023 de Başbakan olsaydım eyalete izin verirdim sözlerinize muhalefetten çok ağır suçlamalar var.

* Bunlar tarih bilmiyor. Dünyada gelişmiş ülkelere bakarsanız hiçbirinde eyalet endişesi yoktur. Tam tersine güçlenme alametidir. Osmanlı’ya baktığımızda Lazistan, Kürdistan eyaletleri var. Neden Osmanlı güçlü? MHP’ye endişe ile bakıyorum. Hadi CHP tamam da. MHP bir yandan Osmanlı’nın devamıyız diyecek bir yandan da böyle davranıyor. Eğer sen demokrasiden çekiniyorsan siyasete girmemen lazım.
Hakan Çelik: Bu anlattıklarınızda ABD’den ziyade Rusya ya da İran modelinden mi bahsediyorsunuz?

* Demokrasi de ve ekonomi de kalkınmadan bahsediyorum. Osmanlı'dan da bahsedebiliriz . O dönemki hoşgörüyü gösteremiyoruz.
Enis Berberoğlu. Seçilmiş Vali düşünür müsünüz?

* Bunlar 2023’ün konusu.

BAŞBAKAN'IN EYALET SİSTEMİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCESİ / WEB TV

"BAZI BAKANLAR BÜYÜK ŞEHİRLERDE ADAY OLABİLİR" / WEB TV

'VALİLER ALIYOR PARAYI BANKAYA KOYUYOR'

* Köylerimizin hali yıllar yılı il özel idareleri ile gitmiştir.

* Şimdi İstanbul’da ve Kocaeli’nde biz bunu yaşadık. Büyükşehir Belediyesi yollarına kadar her şeyi başardılar.

* Antalya gibi bir yerde sahiller beldelerde. Ne yapıyor. Ufak tefek bazı belediyelerin çıkarları karşılığında imar izni veriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile buralara müdahale ettik.

* Valiler gücenmesinler çok sevdiklerim var. Ama bazıları alıyor parayı bankaya koyuyor. Kardeşim neden bankaya koyuyorsun.

YARGIDA BAZI DEĞİŞİKLİKLERE AÇIĞIZ / WEB TV

HSYK ÜYELERİNİN SEÇİMİ

Taha Akyol: Anaya paketinizde beni tedirgin eden bir madde gördüm. HSYK biliyorsunuz 22 üyeden oluşuyor artık. 16’sı üst ve alt kademe yargı tarafından seçiliyor. Şimdi sizin partinizin anayasa komisyonuna sunduğu taslakta bu tamamını tersini çevriliyor 22 üyeden çoğunu başkan ve siyasiler seçiyorlar sadece 6’sını yargı seçiyor. Bu değişmez mi? Ben bunu çok ciddi bir problem olarak görüyorum.

* Kesinleşmiş bir hüküm yok. Müzakereye açık. Bunun dünyada örnekleri var. Bunlar müzakere edilir, açılıyor. Önemli olan nihayetinde seçilmişler, atanmışlar konusunda tasarrufunu kullanabilsin. Bunlar üzerinde tartıma yapılır ve nihai bir karara varılır.

* Hakan Çelik: İsrail beklediğiniz adımları atarsa eskiden olduğu gibi stratejik olarak ilişkilerdin yükselmesi söz konusu olabilir mi? Sizin ruhban okulunun açılması konusunda kararlı olduğunuzu biliyoruz, bir engel kaldı mı?

* Engel var. ABD Başkanı Obama hatta Bush döneminde bile bu konuları görüştüğümüzde kendileri ile yaptığımız görüşmelerde bu konuda anlayışlı olsanız denmiştir.

* Benim teklifin hep şu oldu. Biz bu işi çözeriz çünkü yasa masa gerekmiyor. Atina’da bizim camilerimiz var. Gelin bir iki caminin açılışı için müsade edin biz bu camileri açalım. Eş zamanlı bu adımı atalım.

* Batı Trakya’da hala bizim müftümüz atamayla geliyor. Halkımıza Lozan’a aykırı olarak halkımıza seçme yetkisi vermiyorsunuz. Merkel bunu bilmediğini söyledi.

* Onu siz halledin ben Ruhban Okulu meselesini çözmeye eşzamanlı olarak hazırım. Samaras buraya geldiğinde Fethiye Cami konusunun meclisten geçtiğini söyledi. Bunlar size de kazandırır dedim.

* Biz Türkiye’de büyüyüp gitmiş Rumlara Türkiye’ye dönün diyoruz.
Hakan Çelik: Peki vatandaşlık verir misiniz?

* Tabi ki veririz. Bakın şuanda Türkiye’de 40 bin kaçak Ermeni var. Biz bunlara göz yumuyoruz. Çünkü Ermenistan’da durum çok vahim.

* İsrail konusunda son gelişmeleri çok önemli görüyorum. Özür safhası aşılmış durumda. Öteki konu tazminat.  Bir heyet ayın 12’sinde gelecek. Bülent Bey’in başkanlığında bir heyet görüşmeleri yapacak. Ailelerle görüşülecek.

* Üçüncü konu ise Filistin ile kapıların açılması. Bunlar olumlu adımlar. Benim de bir ziyaret planım var. Herhangi bir sıkıntıya vesile olmadan onu yapalım. Şu tazminat görüşmesi yapıldıktan sonra onlar da yapılabilir.

İSRAİL'İN ÖZRÜ İLİŞKİLERİ CANLANDIRACAK / WEB TV

Taha: Süryani Patriği Şam’a yerleşti ona bir çağrı yapar mısınız?

* Yaptım. Kendilerine bunu yeniledik. Biz burada bu işe hazırız. Gelebilir hiçbir engel yoktur dedim.
Hande: Torunları görüyor musunuz?

* İstanbul’a gidişimi daha çok onlar sağlıyor. İki torunum ilkokula başladılar bu sene. İkisi de oğlun. Ufak kız. Üçü de insana farklı bir enerji getiriyor. Bazıları evlat torunda daha fazla seviliyor diyorlar ama torun evlattan daha fazla seviliyor. Onların ‘dedeciğim’ demesi sonuna onu koyması bambaşka. 3 çocuk dememde bir neden var.

"ANAYASA 'GENÇLERİ KORUR' DER" / WEB TV

"İMRALI KOŞULLARINI İYİLEŞTİRDİM" / WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!