Sigaradan kurtulmak için sadece 7 gün

Güncelleme Tarihi:

Sigaradan kurtulmak için sadece 7 gün
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 10:32

Sigarayı bırakmak isteyenler ama nasıl bırakacağını bilemeyenler, uzmanlar önce "kendinize güvenin" diyor.

Haberin Devamı

Son 5 yıldan beri yürüttüğü tüm çalışmalarını, tiryakilerin sigara bağımlılığından kurtulmaları üzerinde yoğunlaştıran yaşam koçu ve NLP Uzmanı Levent Ekinci, “Sigarasız yaşam zor değil. Kendinize çok değil, sadece 1 hafta verin ve görün. Pişman olmayacaksınız” diyor.


Bu iddiasını kanıtlamak için, 2008 yılından beri yaklaşık bin 500 kişiyle yaptığı ortak çalışmaları değerlendiren Ekinci, sözlerini şöyle sürdürüyor:


“Danışanlarımla yaptığım görüşmeler sonrasında, genellikle kişilerin hazır olmadıklarını tespit ettim. Tiryakiler sigarasız yaşamın nasıl olacağının kaygısını yoğun bir şekilde taşıyorlar. Bana başvuranların büyük çoğunluğunun benzer bahaneleri var. Mesela, ‘Kendimi hazır hissetmiyorum’, ‘bu ara biraz sıkıntılarım ve sorunlarım var onların bitmesini bekliyorum’, Ya da ‘bu iş kafada biter, ben daha bitirmedim’ , ‘ben sigara içmeyi seviyorum’ gibi cümlelerinin arkasına saklanıyorlar. Karar verenlerin bir kısmı da maalesef ciddi sağlık sorunu yaşayanlar. Tiryakilerin genel bir sağlık kontrolü sırasında astım, KOAH, kanser, kalp damar beslenme ve buna benzer sorunları yaşadıkları tespit ediliyor ve bir uzmanın bunu bırakması gerektiğini söylemesi üzerine ancak adım atmaya karar veriyorlar. Ne yazık ki erken tanı da bile çok geç kalmış olunabiliyor. İşte tam da bu dönem de isteklendirme ve destek ön plana çıkıyor. Akademik kariyeri olan bir birey bile 'bu iş beyinde ya da kafada biter' şeklinde düşünerek aslında kendi farkındalığına haksızlık edebiliyor. Ben de danışanlarıma, ‘Siz zaten bilinçlisiniz, hazır hissetmediğinizi ifade ediyorsunuz ama 20-30 hatta 40 yıl geçmiş üzerinden. Bu neyin hazırlığı? Kendinizi ne zaman hazır hissedeceksiniz?' diye soruyorum.
                                       

YEDİ GÜNLÜK PROGRAM HAKKINDA…

Levent Ekinci’nin danışanlarına yönelik olarak planladığı koçluk programının süresi 7 gün. Ekinci, bu zor 1 hafta boyunca, sigaradan kurtulmak isteyen danışanlarının yanında olmayı, duygusal gelgitlerini farklı bir noktaya yönlendirmeyi ve öfkelerini kontrol etmeyi taahhüt ediyor. Ekinci, koçluk programı hakkında konuşurken, sözlerine “NLP sisteminin gücü asla göz ardı edilemez” diye başlıyor ve şöyle devam ediyor:


“Hangi şehirde veya hangi ülkede olurlarsa olsunlar sadece karar vermek yeterli. Kişilerin hayatlarında arzu ettikleri hedeflere ulaşırken NLP sisteminin gücü asla göz ardı edilemez. NLP sistemi, yaşamımızda üzerinde düşünmeden, otomatik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirme ve geliştirmede etkin olarak kullanılan bir yöntemler topluluğudur. Ben birçoğu arasından, sigara bıraktırmayı seçtim. Kullandığım yöntemler tüm dünyada kabul gören ve başarısı kanıtlanmış İleri NLP Teknikleridir. 7 gün boyunca uyguladığım teknikler değişimi sürekli kılmaktadır. Kişiler, kendilerine zararlı olduğunu bildikleri alışkanlıkları bir daha geri gelmemek şartıyla ortadan kaldırabilmektedirler. Sonuçların sürekliliği ve kalıcılığı ölçümlenmekte olup, ‘başarı oranında garanti veriyor musunuz’ diye soranları, ‘siz bir elektronik eşya satın almıyorsunuz, herkes garanti veriyor ancak ben size söz veriyorum’ diyerek yanıtlıyorum.


NLP YÖNTEMİ NEDİR?


Türkçesi ‘Sinir Dili Programlaması’ olarak çevrilen NLP, bireyin istediklerini elde etmesine imkân veren bir düşünce, uygulama ve davranış biçimidir. İnsanı bir bilgisayara benzetirsek NLP, bu bilgisayarı nasıl kullanacağımızı öğreten bir teknolojidir. Her bireyin sahip olduğu potansiyelin nasıl daha etkin kullanılacağını gösteren modellerden ve stratejilerden oluşur. Her davranışın uyduğu bir yapı vardır. Bu yapıyı öğrenebilir, değiştirebilir ve modelleyebiliriz. Duyularımızla da hangi davranışın yararlı ve etkili olduğunu anlayabiliriz. NLP kendimizin ve başkalarının dünyayı nasıl anladığını açıklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!