'Migros veya Carrefoursa gündemimizde değil'

Güncelleme Tarihi:

Migros veya Carrefoursa gündemimizde değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2013 00:00

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Bizim alanımız belli, bu alanda büyüyoruz. Migros veya Carrefoursa gündemimizde değil” dedi.

Yıldız Holding'in 2012 yılı rakamlarının ve 2013 hedeflerinin kamuoyu ile paylaşıldığı toplantıda konuşan Ülker, Yıldız Holding'in 2012 yılında 350 milyon liranın üzerinde yatırım yaptığını ve yeni yatırımlarla birlikte çalışan sayısına 6 bin yeni üye eklendiğini söyledi. Böylece toplam çalışan sayısının 36 bini bulduğunu kaydeden Ülker, yurt dışı operasyonlardaki çalışan sayısının 7 bin 500'e ulaştığını, sadece Japonya'daki çalışan sayısının bini aştığını ifade etti.

Yeni mezunlara iş olanağı sağlama konusunda da hassas davrandıklarını vurgulayan Ülker, “Geçtiğimiz yıl işe alınanların 1.350'si üniversiteden yeni mezun olanlardı. Gençler bizim için mühim. Genç çalışanların fikirlerinin üst yönetime taşınmasını önemsiyoruz. Bu nedenle Genç Platform adı altında bir çalışma başlattık. Bu platformla hem çalışanlar arasındaki işbirliğini artırıyoruz hem de tüketici profilimizin önemli bölümünü oluşturan 'Y' kuşağının fikir ve önerilerini alıyoruz. Bu platformların bir benzerini de kadın çalışanlarımız için başlattık” dedi.

Toplantı sonrasında soruları yanıtlayan Ali Ülker, Şok Marketlerin bu yıl içinde 500'e yakın şube açmayı planlağını söyleyerek, “Bu organik büyümeyle de olabilir. Bazı devralma ve satın almalar yoluyla da olabilir. Şok'un, geçtiğimiz yıllarda bir kaç yerel indirim marketiyle de görüşmeleri oldu ve bazılarını da satın aldı. Orta ölçekli de küçük ölçekli zincir marketleri de satın almamız mümkün. Bizim alanımız belli, bu alanda büyüyoruz. Migros veya CarrefourSA gündemimizde değil” dedi.

Ülker'in büyük bir hammadde tedarikçi olduğu için üretim yapan şirketleri satın alma veya bu alanda faaliyet gösterme gibi bir planlamanın olup olmadığı sorusu üzerine Ülker, şöyle cevap verdi: “Herkes işinde ihtisaslaşmalı. Üretim çok kolay değil. Tarım üretimi çok zor bir konu. Orada ihtisaslaşma gerekiyor. Bu konuda faaliyet gösteren ufak teşebbüslerimiz var. Bunlar üretim çiftlikleri şeklinde. Ama büyük bir tarım üreticisi olur muyuz? Bu stratejik hedeflerimiz içerisinde yer almamaktadır.”

“Halka arzla ilgili yakın takvimimizde herhangi bir düşüncemiz yok”

2007 yılında Godiva'nın alınmasıyla beraber Yıldız Holding'in global anlamda daha geniş bir perspektifte oynayabileceklerinin farkına vardıklarını belirten Ali Ülker, ülker markalı pazarlar için ABD'nin birincil pazar olmadığını yakın coğrafyada imkanları ve fırsatları değerlendirdiklerini söyledi.

2013 yılında grubun iştiraklerinin halka arzına ilişkin olarak Ülker, “Halka arzla ilgili önümüzde fırsatlar oldukça şirketlerimizin yapısı da elverdikçe devam edebilir. Ama bununla ilgili yakın takvimde herhangi bir düşüncemiz yok” dedi.

Otoyol ihalelerinin iptali ve 3. havalimanı ihalesine katılım olup olmayacağı yönündeki soruya Ülker, “Gözde Girişim konsorsiyumda yüzde 20'lik paya sahipti. Köprü finans sistemiyle projeyi finanse etmeyi düşünüyorduk. Yalnız grubun elinde şu anda 6 milyar liraya yakın maliyeti olacak bu işi destekleyecek sıcak para bulunmamaktadır. Kredilerle desteklenecekti ve buna da şu anda ihtiyaç kalmadı. Ama her zaman için grubun kredibilitesi yüksek. Cazip ve geri dönüşü yüksek olan projeler olduğu takdirde Gözde Girişim onu finanse edebilecek durumdadır. Bu kredi imkanına sahiptir. Yüksek montanlı fırsatlar çıkarsa bunları değerlendirmekten de kaçınmayız. Bildiğim kadarıyla 3. havaalanı ihalesiyle ilgili grubumuzun hiçbir ilgisi yok” şeklinde cevap verdi.

-“Finans sektöründen tamamen çıkabiliriz”-

Ali Ülker, istihdam konusunda gençlere pozitif ayrımcılık yapacaklarını ifade ederek, “2013 yılında Türkiye'nin büyümesinin iki misli büyümeyi öngörüyoruz. 2013 yılında Türkiye'nin büyüme oranını yakalamasında konusunda iyimseriz” dedi.

Helal gıda konusunda hassasiyetlerinin devam ettiğini belirten Ülker, ama helal gıda sertifikası almaya da ihtiyaç duymadıklarını ifade etti.
Saf GYO ile kentsel dönüşümde de olabileceklerini ifade eden Ülker, karşılarına fırsat çıktığında değerlendirebileceklerini ve katma değerli işler yapabileceklerini aktardı.

“Finans sektöründen çıkmayı düşünüyor musunuz?” sorusu üzerin Ülker, şöyle cevap verdi: “Türkiye Finans'tan tamamen çıkmak olabilecek bir husus. Finans sektörünü bizim uzun vadeli içinde olacağımız bir alan değil. Finansal yatırımlarımız küçüldü, elden çıkarttık. Gelecekte de ihtiyaca göre de sıfırlanabilir.”

-“Sözleşmesi biten kulüplerle yeniden sponsorluk anlaşması imzalamıyoruz”-

Sözleşmesi biten kulüplerle sponsorluk anlaşmalarını yenilemeyeceklerini ifade eden Ülker, “Ama sözleşmesi devam eden kulüplerle sponsorluk anlaşmamız devam ediyor. Milli takımlar seviyesinde devam ediyoruz. Daha çok ülke tanıtımına yönelik aktiviteleri yapıyoruz. Kulüplerde çok spekülasyonlar oluştu. Arzu edilmeyen şeyler oluştu. O yüzden bir parça geri çekiliyoruz. Araştırmalar onu gösteriyor” diye konuştu.

İstanbul 2020 olimpiyat adaylığı içinde görüşlerini paylaşan Ali Ülker, olimpiyat heyetinin çok iyi ağırlandığını, sorulan bütün sorulara çok tatminkar cevap verilediğini bizzat müşahede ettiğini belirtti.

Maliye Bakanı'nın olimpiyatlara yapılacak yatırımların bütçede bir düzeltme küsuratından ibaret olduğunu ve yatırımları çok kolay finanse edebileceklerini söylediğini aktaran Ülker, beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti.

-“2012 yılında 12,4 milyar liralık ciro elde ettik”-

Yıldız Holding'in 2012 yılı bilançosu ile ilgili bilgi veren Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş ise; 2012 yılının, gıda sektörünün dengeli büyümesini devam ettirdiği bir yıl olduğunu, holdingin de buna paralel  olarak brüt cirosunu yüzde 8 artırarak 11,5 milyar TL'den 12,4 milyar TL'ye
çıkardığını belirtti.

Satış gelirlerinde nispi artışa mukabil faaliyet karının yüzde 64 gibi ciddi bir oranda artış gösterdiğini kaydeden Karakaş, yurt dışı operasyonlarda ise çift haneli büyümelerin yakalandığını ifade etti.

Karakaş, “Gelirlerimizin 2,8 milyar TL döviz kazancı olarak hanemize yazıldı. 2011 yılına göre yurt dışı operasyonlarımızdan elde ettiğimiz kazanç yüzde 19 artış göstermiş oldu” şeklinde konuştu.

“Enerji sektörüne Yıldız Holding olarak girmeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine Karakaş, “Gözde Girişim olarak önümüze çıkan fırsatlara bakıyoruz. Enerji yatırımları çok büyük ve getirisi de Gözde'nin altında olan yatırımlar. Çok iyi getirili olursa Gözde hepsine bakar. Dolayısıyla portföyümüzde enerji yatırımı yok” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!