Yapı Kredi Sigorta Allianz’a satıldı

Güncelleme Tarihi:

Yapı Kredi Sigorta Allianz’a satıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2013 09:27

Reuters'ın haberine göre Yapı Kredi Sigorta’nın Alman sigorta devi Allianz’a satışı için anlaşma sağlandı. Yapı Kredi Bankası ise haberin ardından yaptığı açıklamada henüz sonuçlanan bir işlemin olmadığını duyurdu.

Haberin Devamı

Reuters’ın haberine göre elementer (hayat dışı) tarafın tamamı, emeklilik tarafının ise çoğunluk hissesi için fiyatın 950 milyon euro (1.2 milyar dolar) civarında olması bekleniyor. Yapı Kredi Sigorta’nın satışı için 15 Şubat’ta bağlayıcı teklif veren yatırımcılar arasında Allianz’ın yanı sıra Zurich Insurance Group ve Japon Dai-Ichi Life Insurance da yer almıştı.

EMEKLİLİKTE KALABİLİR

Satışın birkaç gün içinde açıklanmasının beklendiğini belirtilen haberde, konuya yakın bir kaynak, “Kazanan Allianz oldu, fiyat kesinleşmedi ancak 950 milyon euro civarında” dedi. Allianz ve Yapı Kredi Sigorta ise konu hakkında bir açıklama yapmadı. Diğer bir kaynak, Allianz’ın elementer tarafın tamamını ve emeklilik tarafının da yüzde 80’ini alacağını söyledi.

Haberin Devamı

DEĞERİ 1.2 MİLYAR DOLAR

Yapı Kredi Sigorta’nın piyasa değeri hissenin dünkü kapanışı olan 21.60 liraya göre 2.2 milyar lira, yaklaşık 1.2 milyar dolara denk geliyor. Yapı Kredi Bankası, grubun sigortadaki faaliyetlerini yeniden yapılandırma süreci kapsamında Deutsche Bank, UniCredit Bank Austria ve Yapı Kredi Yatırım’ı 27 Temmuz’da müşterek finansal danışman olarak görevlendirmişti.

FİYAT PİYASAYA YAKIN

Yapı Kredi Bankası ve grup şirketlerinin Yapı Kredi Sigorta’da yüzde 93.94 hissesi bulunuyor. Uzmanlar satışla ilgili ilk değerlendirmelerde, söz konusu anlaşma fiyatlarının şirketin şuanki piyasa değeri üzerinden sınırlı bir prime işaret ettiğini, ancak satış işleminde Yapı Kredi Sigorta'nın tamamına sahip olduğu ve daha büyük potansiyel barındıran iş kolu olan emeklilik biriminin sadece yüzde 80 hissesinin bulunmasından dolayı verilen fiyatın şirket açısından daha yüksek bir değerlemeye işaret edebileceğine dikkat çekti.

BANKADAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Yapı Kredi Bankası'ndan, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamada çalışmaların henüz tamamlanmadığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Yapı Kredi Sigorta A.Ş. ve Yapı Kredi Emeklilik A.Ş. hisseleri ile ilgili stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi ve sigorta alanındaki faaliyetlerimizin yeniden organize edilmesi kapsamında yürütülen faaliyetlerimizle ilgili olarak, basında Yapı Kredi Sigorta A.Ş.'nin Allianz SE'ye satışına  ilişkin bazı haberler yer almıştır.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili devam eden  görüşme ve çalışmalarımız henüz neticelenmediğinden ve bu konuda bir sözleşme imzalanmadığından, bu aşamada kamuya açıklanması gereken bir husus bulunmamaktadır.

ORTAKLIK YAPISI

YÜZDE 33.69’u halka açık olan Yapı Kredi Sigorta’nın yüzde 53.1 hissesi Yapı Kredi Bankası’na ait. Şirkette, Yapı Kredi Faktoring’in yüzde 7.95, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerlerin de yüzde 5.26 hissesi bulunuyor.  Kaza, yangın, nakliyat, mühendislik, tarım ve sağlık sigortalarında faaliyet gösteriyor. Sigorta sektöründe yüzde 6 pazar payı bulunuyor. Eylül 2012 konsolide olmayan finansal sonuçlara göre 800 milyon liranın üzerinde prim üretimi gerçekleştirdi. Bu dönemdeki net kârı ise, 53.6 milyon lira oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!