"Bırak Kazan’ın" talihlisi Balıkesir'den

Güncelleme Tarihi:

Bırak Kazan’ın talihlisi Balıkesirden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2004 11:42

"Bırak Kazan" kampanyasının talihlisi Balıkesir’den çıktı. Tıbbi mümessil Serap Balkan, tahlil sonuçları temiz çıktığı takdirde 5 milyar liralık ödülü alacak. Düzenlenen basın toplantısında kampanyaya katılanlar arasında yapılan çekiliş noter huzurunda gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sebahattin Aydın ile Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu düzenledikleri basın toplantısında, Bırak Kazan kampanyası hakkında bilgi verirken, kampanyaya katılanlar arasında 5 milyar liralık ödülü kazanacak talihli için noter huzurunda çekiliş yaptılar.

Uğurlu, 2-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Bırak Kazan 2004 kampanyasının toplumu tütün mamüllerinin zararları konusunda bilinçlendirmek ve sigarayı bıraktırmak konusunda yardımcı olmak üzere düzenlediklerini belirtti.

Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Uğurlu, Türkiye’de erkeklerin yüzde 58’i, kadınların yüzde 19’u ve toplumun yüzde 40’ının sigara içtiğini bildirdi. Sigara içme oranının kişilerin eğitim durumu ve statüleri yükseldikçe hızla arttığını kaydeden Uğurlu, özellikle kadınlarda sigara içme oranının arttığını, kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde bu oranın yüzde 23-66’ya kadar yükseldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranının yüzde 23-48, lise öğrencilerinde yüzde 20, 7-13 yaş grubu ilkokul öğrencilerinde yüzde 11 olduğunu kaydeden Uğurlu, ilkokul öğrencilerinin yüzde 95’inin sigara markalarını tanıdığını belirtti.

Sigaranın içinde bulunan 4 binden fazla kimyasalın insan sağlığını tehdit ettiğini, sigarının kadınlarda doğurganlığı azalttığı, erkeklerde iktidarsızlığa neden olduğunu bildiren Uğurlu, "Doğum kontrol hapı kullanan kadınlardan sigara içenler, içmeyenlere oranla 10 kat daha fazla kalp krizi ve felç geçirme riskine sahiptir. Ayrıca sigara içinlerin çocuklarında bronşit, zatürree ve astım görülme ihtimali daha fazladır." dedi.

2-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen kampanyaya 59 bin 929 kişinin katıldığını, bunlardan 59 bin 909’unun formunun geçerli olduğunu bildiren Uğurlu, kampanyaya Aydın, Ordu ve Balıkesir’den büyük katılım olduğunu söyledi.

Daha sonra Müşteşar Yardımcısı Sebahattin Aydın gözetiminde ve Ankara 34. Noteri huzurunda kampanyanın ödülü olan 5 milyar lirayı alacak talihli için çekiliş yapıldı. Çekilişte 1 asil 9 yedek talihli belirlenirken, Balıkesir’den tıbbi mümesissil olduğu belirtilen Serap Balkan asil talihli olarak seçildi. Mehmet Uğurlu, Balkan ile hemen temasa geçileceğini, öncelikle idrarda nikotin testi, ardından da karbon monoksit testi yapılarak 4 hafta boyunca sigara içip içmediğinin belirleneceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Uğurlu Balkan’ın testlerin temiz çıkması halinde 5 milyarı alacağını ve kampanyanın 23 Haziran’da Moskova’da yapılacak dünya ve Avrupa çekilişine katılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!