ÖSYM önünde zincirli sınav protestosu

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM önünde zincirli sınav protestosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 12:27

Üniversite sınavlarını protesto etmek isteyen, lise öğrencisi olduğunu söyleyen 5 kişi, kendilerini Levent’eki ÖSYM binasının girişine zincirledi.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin Kağıthane 4. Levent’teki başvuru merkezine gelen Dev-Lis üyesi 5 kişi, binanın demir sürgülü giriş kapısına kendilerini zincirledikten sonra, “Sınavlara karşı bişey yapmalı” yazılı pankart açtı.
1’i kız 5 genç, sınav sistemini protesto etmek için bu eylemi gerçekleştirdiklerini söylerken, “Sınavlar kalksın yaşama zaman kalsın”, “Sınavlara inat, yaşasın hayat” şeklinde sloganlar attı.

Zincirlerini çözüp, eyleme son verdiler

Eylemciler 1.5 saat sonra zincirlerini çözerek eylemlerine son verdi. Kendi inisiyatifleri ile protestolarını sona erdirdiklerini belirten Ezgi Çakmak, "Bugün birçok arkadaşımız adaletsiz sistemin sınavına girdi. Sınavları kazanmak için dershanelere gitmek gerekiyor ama gidemediler. Sınavı kazanamayacaklar büyük bir ihtimalle. Birçok kişi bu adaletsiz sınav sistemi nedeniyle intihar etti. Dershane parasını ödeyemeyen arkadaşımız intihar etti. Sınavda kalp krizi geçiren arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bu biz adaletsiz sisteme boyun eğmeyeceğimizi göstermek için eylem düzenledik" dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan YGS’yi protesto için ÖSYM Ankara Sınav Merkezi binasındaki demir parmaklıklara kendilerini zincirleyen Dev-Lis üyesi 6 kişi gözaltına alındı. “Sınavlara ve çocuk işçiliğine karşı bir şey yapmalı” yazılı pankart açan Dev-Lis üyesi ikisi kadın 6 kişi kendilerini Balgat’taki ÖSYM Ankara Sınav Merkezi Koordinatörlüğü’nün bahçesindeki demir parmaklıklara zincirledi. Sınav sistemiyle ilgili slogan atan gruba, polis müdahale etti. Güvenlik güçleri, zincirleri keserek 6 eylemciyi gözaltına aldı. Polis aracına bindirilen eylemcilerden ikisi, araçtan çıkma girişiminde bulundu. Polis, bu kişilere plastik kelepçe taktı. Eylemciler, ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

İstanbul Beşiktaş’ta da YGS protestosu yapıldı. Dev-Lis üyesi 5 kişi, kendilerini Levent’teki ÖSYM binasının girişine zincirledi. Biri kadın 5 kişi, 4. Levent’teki ÖSYM binasının dışındaki demir sürgülü kapıya kendilerini zincirleyerek, "Sınavlar Kalksın, Yaşama Zaman Kalsın" ve "Sınavlara İnat, Yaşasın Hayat" sloganları attı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 saat süren eylemin ardından grup dağıldı.

YGS protestosuna biber gazlı müdahale

Mersin’de ise Eğitim-Sen binası önünde toplanan bir grup halay çekip dövizler açarak YGS’yi protesto etti. Polis ekipleri, basın açıklaması yapmak için Atatürk Caddesi’ne yürümek isteyen grubu, gösterinin izinsiz olduğu gerekçesiyle dağılmaları yönünde uyardı.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin de barikat oluşturduğu sokakta, polisin uyarılarına rağmen dağılmayan grup, ellerindeki sopalarla güvenlik güçlerine saldırmaya başladı.
Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri kalabalığa biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler, ellerindeki taş ve şişeleri polise attı.
Olaylar sırasında bir öğrenci biber gazından etkilenirken, atılan taşlardan hafif şekilde yararlanan 3 polis memuru, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
Polis, gösteriye karışanların yakalanmasına yönelik çalışma başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!