Dünya böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Dünya böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2013 12:12

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Başbakan Erdoğan aracılığıyla Türk halkından özür dilemesi, dünya basınında da yankı buldu.

Haberin Devamı

İngiliz Guardian gazetesi, Harriet Sherwood ve Ewen MacAskill imzalı haberinde “İsrail-Türkiye arasındaki soğukluğun bitimi yakın. Bölgedeki kargaşa ve belirsizlik göze alındığında ABD; Türkiye ve İsrail’in birlikte çalışabileceğine güvenmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Fransız Le Monde gazetesi özrü “Amerikan Başkanı Obama’nın son dakika gelen diplomatik başarısı” şeklinde yorumladı. Amerikan CNN televizyonun internet sitesi benzer bir yorumla, Obama’nın İsrail’den ayrılmadan hemen önce bir “diplomasi devrimi”ne imza attığını yazdı.

Haberin Devamı

‘ÇIKARLAR ÜSTÜN GELDİ’

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin köşe yazarlarından Barak Ravid, "Erdoğan-Netahnyahu uzlaşmasını" olarak nitelendirdiği gelişme için, “Çıkarlar, ego ve siyasete üstün geldi” dedi. Ravid, “İki ülke ilişkilerinin ulusal gurur şeklinde ortaya çıkan iç siyaset ve ego oyunlarına yenik düştüğü üç yıldan sonra, Suriye’deki huzursuzluk, İran’ın nükleer programı ve biraz ABD baskısıyla İsrail ve Türkiye barıştı” ifadelerini kullandı.

Barak Ravid yazısında, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla, Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın iki ülke arasındaki krizi bitirmesinin üç nedeni vardı: Çıkarlar, çıkarlar, çıkarlar” dedi.

‘UZLAŞMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN’

İsrailli Jerusalem Post gazetesi ise haberinde Obama’nın Ürdün Kralı Abdullah’la düzenlediği ortak basın toplantısında kullandığı, İsrail ve Türkiye’nin “uzlama için doğru zaman olduğu konusunda anlaştılar” ifadelerine vurgu yaptı.

Haberde Obama’nın uzlaşmanın üzerinde hala çalışıldığını belirttiği ve “Bu sadece başlangıç” dediği bilgileri yer aldı.

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!