Süreç yorumu: Dönülmez

Güncelleme Tarihi:

Süreç yorumu: Dönülmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2013 00:00

Başta Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu olmak üzere Hürriyet Dünyası’nın üst düzey yönetici ve muhabirleri Öcalan’ın mesajının okunduğu Nevruz sonrası Diyarbakır’da nabız tuttu.

Haberin Devamı

Kentin yönetici, siyasetçi ve kanaat önderlerini ziyaret eden Hürriyet ekibine Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “Bir yol kazası olsa bile artık geri dönülmez”, BDP Genel Başkanı Demirtaş ise “Artık yarınımız var” diye konuştu. 



YAYIN TOPLANTISINDAN KARELER


HÜRRİYET Dünyası Nevruz’un ertesi günü Diyarbakır’daydı. Kentin önde gelen yöneticileri, kanaat önderleri ve siyasetçileri ile bir araya gelen Hürriyet ekibi, Abdullah Öcalan’ın mektubunun hemen ertesinde bölgenin nabzını tuttu. Silahların tehdidinden kurtulan kentte yaşamın hızla normale döneceğinin ilk işareti, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Artık yarınımız var” sözleriydi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da “Bir yol kazası olsa bile artık geri dönülmez” diyerek umutları pekiştirdi. Hürriyet dün yazıişleri toplantısını Diyarbakır’da gerçekleştirdi. Yazıişleri toplantısının sabahki bölümüne Diyarbakır’ın tarihi mekanlarından Erdebil Köşkü’nün On Gözlü Köprü’yü gören bahçesi ev sahipliği yaptı. Erdebil Köşkü’ndeki toplantıya önce Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ardından da İmralı’daki son iki görüşmeye katılan ve Öcalan’ın mesajını Nevruz’da Türkçe okuyan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı. BDP Genel Başkanı Demirtaş’la da görüşen Hürriyet ekibi, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Recep Güven’le de buluştu.

Süreç yorumu: Dönülmez


Haberin Devamı

BÜTÜN KENT SÜRECİ SAHİPLENMİŞ

Haberin Devamı

Hürriyet kadrosu, Başbakan Erdoğan’ın “çözüm süreci” olarak nitelendirdiği, Abdullah Öcalan’ın da çağrısıyla desteklediği yeni dönemin Diyarbakır halkının neredeyse tümü tarafından sahiplenişini gözlemledi. Diyarbakırlıların yeni dönemi “Geri dönülmez bir yol” olarak tanımlaması dikkat çekti. Diyarbakır Valisi Toprak’ın, “Şiddet kavga olmasın, insanlar ifadelerini ortaya koysun. Birbirimize de güvenmeliyiz. Çünkü şiddetin olduğu yerde güven olmuyor. Geçmişte Nevruz Bayramı’na yüklenen politik bir misyon olduğu için olaylar yaşanıyordu. Bu Nevruz bunlardan uzak gerçekleşti. Bu Nevruz’da herkesten ne beklenildiği, nasıl davranılacağını ortaya koydu. Burada ‘Terör bitecek’ diye insanların inancı var. Bir yol kazası olsa bile artık geriye dönülmez. Nevruz mesajları bu bağlamda çok önemliydi” değerlendirmesi öne çıktı.

Haberin Devamı
HÜRRİYET DİYARBAKIR'DA

BDP’DE GÜLEN YÜZLER

Selahattin Demirtaş, Hürriyet ekibini partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda ağırladı. BDP İl Binası’ndaki kalabalığın gülen yüzleri, 21 Mart’taki Nevruz’un geçmiş yıllardaki nevruzlardan farkını ortaya koymaya yetiyordu. Geçtiğimiz yıllarda, Nevruz ertesinde il binasında güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmanın yorgunluğuna ya da milletvekillerinden gözaltına alınmış yakınları için yardım isteyenlerin gergin yüzlerine şahit olunurdu. Demirtaş bu “ertesi gün” farkını, “Sayın Öcalan’ın yaptığı çağrıyla birlikte özellikle son üç yıldır yaşadığım travmadan kendimi bir anda kurtulmuş buldum. Muazzam bir rahatlama var. Hem bende hem de tüm kentte, bölgede” sözleriyle özetledi. Demirtaş, “Peki gündelik hayatta ne değişecek. Bu süreç insanların hayatına nasıl etki edecek?” sorusuna “Burada, bu bölgede, herkes ‘yaşamımın son günü’ gibi yaşardı. Şimdi artık ‘yaşamımın son günü’ diye düşünmeyecek. Artık yaşanacak bir yarınımız var’ diye düşünecek” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

HEPİMİZ SUÇ İŞLİYORUZ 

Demirtaş, “Vakit geçirmeksizin hukuksal sürecin tamamlanması lazım. Öcalan’la görüşmeler, heyetlerin gidip gelmesi, Kandil’le kurulan temas vb. Fezlekeler hazırlanmıyorsa, sürecin rüzgârından kaynaklanıyor. Yoksa şu anda suç işleniyor, hepimiz suç işliyoruz” dedi. Demirtaş, “Sayın Öcalan bize, devlet heyetiyle neler konuştuğunu, tartıştığını anlatıyor. Ancak biz heyetten duymuyoruz bunları. Sürecin şeffaflığından her şeyin noktasına virgülüne açıklanmasını kastetmiyorum. Ancak hükümetin bir şekilde kamuoyuna devlet heyetinin görüşmeleri hakkında açıklama yapması gerekir. Kim, neye destek verdiğini bilsin” diye konuştu.

KANDİL KARŞI ÇIKMAZ

Haberin Devamı

Demirtaş değerlendirmesini şöyle tamamladı:  “Kandil’in Sayın Öcalan’ın çağrısına karşı çıkması söz konusu değil. Durum zaten Kandil’in düşüncelerine aykırı değil. ‘Gidin önderimizle görüşün, sorunu çözün’ diyorlardı. Gidildi, görüşüldü. Süreç bir yere oturdu. Dolayısıyla hükümetin bu konuyu en kısa sürede yasal çerçeveye oturtması lazım. Güvence altına alınırsa 3 ya da 3.5 ayda en kısa sürede çıkış tamamlanır. Türkiye’de tek bir silahlı kişi kalmaz.”    

Türk bayrağı hepimizin

/images/100/0x0/55eb48f1f018fbb8f8b750b6

HÜRRİYET’in Yazı İşleri toplantısının bir diğer konuğu da BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık oldu. Sakık, “Umuda doğru bir yolculuğa çıktık. İnanıyorum ki bundan sonraki Nevruzlarda Türk Bayrağı da olacak. Türk bayrağı hepimizin bayrağı. Ve inandığım bir başka şey de bundan sonraki Nevruzlarda buralarda Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız da olacak” temennisini dile getirdi. Sakık, “Burada zulme, acıya dair ne yapıldıysa Türk bayrağının altına saklanılarak yapıldı. Bayrak ele alınıp saldırıldı, işkence, etnik ayrımcılık, ölme, öldürme... Bugün bile batıda üniversitelerde Türk ırkçılığı adı altında ‘Kürtleri yok edelim’ diyen bir anlayış var. Artık silahların değil, mantığın sesinin yükselmesi gerekiyor. Ortak bir yol haritasına ihtiyacımız var. Gerilla ne kadar süre orada bekleyecek. Süreç uzun zamana yayılırsa kötü günler yeniden yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!