Evrenin bebeklik fotoğrafı yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Evrenin bebeklik fotoğrafı yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2013 14:09

Planck Kozmoloji Araştırmaları bugün evrenin ilk “kozmik mikrodalga geçmişi” görüntüsünü yayınladı. Evrenin “bebeklik fotoğrafı” olarak tanımlanabilecek bu harita sayesinde, Büyük Patlama’nın ardından sonraki ilk anlarda evrenin nasıl büyüdüğü ve bazı teorisyenlerin ifade ettiği üzere ekstra boyutları olup olmadığı anlaşılabilecek.

Haberin Devamı

“Kozmik mikrodalga geçmişi” (CMB) uzayın tamamında bulunan ve mikrodalga radyasyonundan kaynaklanan zayıf parlaklığa deniyor.

Harita oluşturulurken evren daha 380 bin yaşındayken yaşanan hafif sıcaklık değişimlerinin gökyüzünün derinliklerinde bıraktığı izden faydalanıldı.

Bilim insanları bu izin evrenin oluşmasının üzerinden saniyenin 1030’a bölünmesiyle elde edilecek kadar kısa bir süre geçtikten sonra oluşmaya başladığını belirtti.
Harita sayesinde kozmosun 13,82 milyar yıl önce ortaya çıktığı yani bilinenden 50 milyon yıl daha yaşlı olduğu da anlaşıldı.

Planck ekibinden Cambdrige Üniversitesi Astrofizik Profesörü George Efstathiou, Paris’te düzenlenen basın toplantısında, “Bir kozmolog için bu harita bir altın madeni” derken kısa bir süre öncesine kadar bilim insanlarının böyle bir haritaya sahip olmak için çocuklarından bile vazgeçebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Harita 600 milyon euroya mal olan Planck Uzay Teleskopu’nun 15 ay boyunca topladığı verilerin toplanmasıyla oluştu.

Araştırma sonucunda evrenin yapısında ne olduğu konusundaki bilgiler de netleşti. Maddenin bildiğimizden daha fazla (yüzde 31,7) ve kozmosun artan bir hızla açılmasını sağlayan “karanlık enerji”nin ise bildiğimizden (yüzde 68,3) olduğu anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!