Lazca şarkı sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Lazca şarkı sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:00

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasında Öcalan'ın yazdığı mesajı BDP'li Önder ve Buldan Türkçe ve Kürtçe okudu. Öcalan mesajında PKK'ya ''Silahlar sussun ve sınır dışına çıkın'' çağrısı yaptı. Mektubun okunmasından önce alanda Öcalan'ın geçmiş yıllarda Nevruzla ilgili yaptığı konuşmalardan bazı bölümler de yayınlandı. Bu arada alanda uçurulan balonlardan bazılarının üzerinde ''Happy Newroz'' yazdığı görüldü. Bu, 19 Mart'ta Hürriyet'in ilk sayfasında çizen Latif Demirci'nin de karikatürüne yansımıştı. Bu yıl hangi sanatçının sahne alacağı da sır gibi saklanıyordu. O sanatçının geçtiğimiz yıllarda kanserden kaybettiğimiz Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu olduğu ortaya çıktı. Niyazi Koyuncu, sahnede Lazca şarkılar söyledi.

Haberin Devamı

Lazca şarkı sürprizi
Hürriyet Dünyası'ndan Rıza Özel, Okan Konuralp, Levent Arslan ve Faruk Balıkçı Diyarbakır'dan bildiriyor.

Pazartesi günü İmralı Adası’na milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile gidip Öcalan’la görüşen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara’da Öcalan’ın mesajını aldı ve Diyarbakır'a gitti. 

KUTLAMALARA YÜZBİNLERCE KİŞİ KATILIYOR / Foto Galeri

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ BÖYLE KUTLANDI / FOTO GALERİ

Buldan ile Önder okuyor

Öcalan'ın, 'Çatışmazlık ve PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkışı' kararının ilan edilmesi beklentisi nedeniyle 'yüzyılın en önemli Nevruzu' olarak nitelendirilen 21 Mart Nevruz Bayramı için Diyarbakır bayram alanında yüzbinlerce kişi toplandı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DAN NEVRUZ KUTLAMALARI / WEB TV

Öcalan'ın çağrısının okunduğu ve Diyarbakır Kalesi temasıyla hazırlanmış olan platformdan Türkiye kamuoyuna açıklanan olan 'Çatışmazlık ve anayasal demokratik çözüm' mesajını okuması için İmralı'ya giden ikinci ve üçüncü heyetlerinde yer alan Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder seçildi. Türk kökenli BDP İstanbul Milletvekili Önder, Öcalan'ın mesajını Türkçe okuyarak 'sembolik' olarak Türk kamuoyuna ulaştırılması görevini üstlendi.

Öcalan, PKK'ya 'sınır dışına çıkın' çağrısı yaptı

Öcalan'ın mektubunun önce Kürtçesi okundu. 5 sayfalık Kürtçe mektubu BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan okudu. Öcalan mesajında PKK'ya ''Silahlar sussun, sınır dışına çıkın'' çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Demirtaş ailesiyle dinledi

Öcalan'ın mesajı okunurken BDP Genel Başkanı Selakattin Demirtaş da eşi ve kızıyla birlikte protokoldeki yerini aldı ve dikkatlice dinledi.

DİYARBAKIR NEVRUZA BÖYLE HAZIRLANDI / FOTO GALERİ

Hedef en az bir milyon katılım

Lazca şarkı sürprizi
Latif Demirci'nin 19 Mart'ta bu karikatürü yayınlandı Hürriyet'te. Bugünse Diyarbakır'da uçurulan balonlardan bazılarının üzerinde yazıyordu ''Happy Newroz''
BDP'nin 'en az bir milyon kişilik katılım' hedefiyle yürüttüğü çalışmalar kapsamında sabah erken saatlerden itibaren Diyarbakır'ın 80 ayrı noktasından ücretsiz toplu taşıma araçları Nevruz alanına katılımcıları taşımaya başladı. Diyarbakır dışından da çok sayıda katılımcının tarihi Nevruz Bayramı için alana geldiği gözlendi.

Haberin Devamı

BDP İl Örgütü'nin Diyarbakır Emniyeti ile koordineli olarak 5 bin kişiden oluşan partili bir grupla güvenliği sağladığı alanda iki ayrı Nevruz ateşi kulesi hazırlandı. Daha büyük olan kule alanın ortasına küçüğü ise konuşmaların yapılacğaı platformun önüne yerleştirildi. Nevruz kutlamalarını izlemek için 500 kadar yerli yabancı basın mensubunun da akredite olduğu öğrenildi

Abdullah Öcalan posterleri ile PKK bayraklarının hakimiyeti altındaki Nevruz alanında açılan ''Savaşta da barışta seninleyiz Serok. Bu halk gençliğiyle kadınıyla bir bütün, önderiyle özdeşleşmiştir' afişleriyle de Öcalan'ın çağrısının arkasında durulacağı mesajının verilmesi dikkat çekiyor. Öcalan'ın Arap Baharı'na bağlı olarak yaşanan Ortadoğu'daki gelişmelere atıfla vurguladığı Türk-Kürt İttifakı önerisi de 'Ortadoğu'nun barış mimarı önderliğe selam olsun' afişiyle alanda kendine yer buldu.

Haberin Devamı

Bazı katılımcıların yerel kıyafetler giymesi, bazılarının da PKK'lılarla özdeş 'gerilla' kıyafetlerini tercih etmesi dikkat çekti.

Öte yandan Öcalan'ın çağrısı öncesi bazı müzik grupları da sahne aldı.

Öcalan'ın sesi dinletildi

Alanda Nevruz ateşinin yakılmasının ardından Öcalan'ın eski konuşmalarından bazı bölümler yayınlandı.

/images/100/0x0/55eab14cf018fbb8f890a405
Niyazi Koyuncu sahne aldı

Nevruz ateşinin yakılmasının ardından sahneye Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu çıktı. İlk olarak 'Koçari' türküsünü Lazca söyleyen Niyazi Koyuncu, daha sonra Kazım Koyuncu ile bütünleşen 'Hayde'yi söyledi.

Haberin Devamı
LAZCA ŞARKI SÜRPRİZİ


''Bugün Nevroz. Ben bir Laz'ım. Aynı dili konuşmamıza gerek yok birbirimizi anlamak için'' diyen Koyuncu, şarkılarını alanı dolduran yüzbinlerce kişiyle birlikte söyledi.

Demirtaş, vekillerle Nevruz alanına gitti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberinde milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla BDP il binasından kutlamaların yapıldığı Nevruz Parkı'na geçti.

Demirtaş, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Leyla Zana, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, Esat Canan, İdris Baluken, Sırrı Sakık, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Adil Kurt, Özdal Üçer, Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora ile BDP'li belediye başkanları BDP il binası önünde biraraya geldi.

Milletvekilleri ve belediye başkanlarından sonra terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, ablası Fatma Öcalan ve yeğenlerinin de il binasına geldiği görüldü. İl binasından parti otobüsüyle ayrılan Demirtaş ve beraberindekiler konvoy halinde Nevruz Parkı'na hareket etti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan Demirtaş, kutlama alanında konuşma yapacağını belirtti.

ALANDAN NOTLAR:

* Diyarbakır'da Nevruz kutlamasının yapılacağı Nevruz Parkı'nda gruplar toplanmaya başladı.
Nevruz Parkı'nda aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak için kentin 85 noktasından belediyeye ait araçlarla parka gelen vatandaşlar, bir kilometre mesafedeki güvenlik noktalarında polis tarafından üst araması yapıldıktan sonra alana alınıyor.

* Sabah saat 09.30 itibariyle 200 bini aşkın kişi alanda toplandı.

* Kürtçe ve Türkçe, “Nevruz kutlu olsun” yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi güvenlik noktalarından vatandaşların geçişi sırasında polise destek veriyor. Üzerlerinde yöresel bayramlık kıyafetleri giyen binlerce erkek ve kadın belediyenin tahsis ettiği otobüslerle ücretsiz olarak taşındı.

* Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kutlamaların yapılacağı alanı çıkan tüm yolları 3 kilometre kala araç trafiğine kapattı. Yoğunluk görülmemesi için alınan bu önlemle birlikte araçlarla belli noktalara kadar gidenler, araçlardan indikten sonra yürüyerek alana alındı. Belediye otobüsleri de nevruz alanına gidenleri ücretsiz olarak taşıdı.

* Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen yaklaşık 500 gazetecinin akreditasyon yaptığı belirtildi.

* Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de Nevruz Parkı'na gelerek incelemelerde bulundu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Güven, zabıta ekipleri ve vatandaşlarla sohbet etti, ikram edilen çayı içti. Güven, polislerin alana bıçakla girmek isteyen bir kişiyi gözaltına aldıklarını belirtmesi üzerine, “Vatandaşın huzurunu bozacak tüm tedbirleri alın” talimatını verdi. Bu arada Güven, alandan ayrılırken davul zurna çalan ekiplere para verdi.

* Güven, telsizden yaptığı anonsla görev yapacak polislerin kanunlar çerçevesi içinde vatandaşların huzurunu temin için görev yapmalarını istedi. Güven, "Hem halkımızın hem sizin nevruzunuzu kutluyorum" dedi.

* Konuşmaların yapılacağı sahnenin önünde Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde Nevruz'a ilişkin afişler asıldı.

* Nevruz alanında Öcalan'ın posterleri dışında başka poster yok

* Nevruz alanında ''Savaşta da barışta da seninleyiz'' yazılı afişler yer aldı.

* Alanda toplanan gruplar müzik eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı.

Otellerde yer kalmadı

* Çözüm sürecinin önemli bir halkası olarak görülen bugünkü nevruz kutlaması için Diyarbakır’a yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi geldi. Günler öncesinden yer ayırtılması nedeniyle kentteki tüm otel ve misafirhanelerler doldu. Yer bulamayanlar misafirhaneler ve evlerde konuk edildi. Diyarbakır’a çevre il ve ilçelerden binlerce kişinin akın etmesi nedeniyle saat 02.00’ye kadar restoranlar dolup-boşaldı.

BDP İLK KEZ SİVEREK'TE / WEB TV

Esnafın yüzü güldü

* Kentteki lokantacılar başta olmak üzere, gıda maddesi satan marketler ve işyerleri müşteri akınına uğradı. Seyyar satıcılar bir yılda yaptıkları işi, nevruz nedeniyle bir iki günde yaptı.

* Nevruz Alanı’ndaki kutlama için satış patlaması bekleyen ekmek ve simit fırınları gece hiç kapanmadan çalıştı. Nevruz kutlamasına katılan binlerce kişinin arasına girerek satış yapmak isteyen seyyar simit satıcılarının sık sık alan dışına çıkması için meydanın en uç noktasına kadar yapılan anons ve konuşmaların en iyi biçimde duyulabilmesini sağlayacak ses düzeni oluşturuldu.

* Nevruz kutlamalarına katılanların güvenliklerini sağlamak amacıyla resmi yerine sivil polisler görevlendirildi.

* Protokol koltuklarında Abdullah Öcalan’ın kardeşleri Mehmet Öcalan, Fatma Öcalan’a da yerler ayrıldığı görüldü. Koltukların birine ise Paris’te öldürülen 3 PKK’lı kadından biri olan Sakine Cansız’ın adı yazıldı.

* Kentte bir polis helikopteri de sürekli uçuş yaptı.

* BDP'nin görevlendirdiği 5 bin kişinin görev yaptığı alana, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve çok sayıda milletvekili birlikte parti otobüsüyle giriş yaparken, milletvekili Leyla Zana'nın ayrı geldiği dikkati çekti.

* Katılanların ağırlıklı olarak Şırnak ve Hakkari yörelerinin yerel kıyafetlerini tercih ettiği alanda, konuşmaları ayakta takip eden kitlenin yanı sıra güzel havayı fırsat bilen binlerce aile de alanın etrafındaki tarlalarda piknik yapıyor.

* Alanın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, atlarıyla gezinti yapanlar, seyyar mekanlarda çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.

* Ailesiyle piknik yapan Musa Çelik, “Bugün bayramımız. Ailemle piknik yapıyoruz. Nevruzun Kürtlere, Türklere hayırlı olmasını diliyorum. Her şeyden önce barış istiyoruz. Allah bu başlatılan süreci hayırlara vesile kılsın. Analar ağlamasın onu diliyorum” dedi.

* Çevredeki diğer vatandaşlar da süreci desteklediklerini ve nevruzu huzur içinde kutlamaktan memnun olduklarını belirtti.

* Öte yandan çevrede binlerce ailenin piknik yaptığı görülürken, yüzlerce seyyar satıcının yemek, tatlı ve su sattığı gözleniyor.

BAYDEMİR KÜRTÇE BAŞLADI, TÜRKÇE BİTİRDİ

* Osman Baydemir, Nevruz Parkı'ndaki kutlamada Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam etti. Herkesin nevruzunu kutlayan Baydemir, “Yüreğimin derinliğinden bugün burada bizi yalnız bırakmayan Türk halkının saygıdeğer, aydınları, sanatçıları, gazetecileri, Ermeni halkının, Süryani halkının değerli temsilcileri, umuyor ve diliyoruz ki bu nevruz, barışın, adaletin, özgürlüğün ve kardeşliğin tecellisinin nevruzu olsun” dedi.

* Konuşmanın ardından alandaki nevruz ateşleri yakıldı. Protokolün önündeki sembolik nevruz ateşini BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile Belediye Başkanı Baydemir yaktı. Nevruz ateşi yakılırken sinevizyondan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmadan önce yaptığı bir konuşması yansıtıldı. Ellerinde örgütü simgeleyen bez parçaları ve Öcalan'ın fotoğrafı bulunan yüzleri kapalı bir grup sahneye çıktı. Örgüt adına konuşma yaptıkları belirtilen grup Kürtçe konuştu.

* Daha sonra Niyazi Koyuncu'nun seslendirdiği Karadeniz türküleriyle alandakiler halay çekti.

* Alanda çok sayıda ambulans ve itfaiye aracı hazır bulundurulurken, yoğun kalabalık nedeniyle baygınlık geçirenlere ambulanslardaki sağlık ekipleri müdahalede bulundu. Namaz kılanların da olduğu gözlendi.

* Canlı yayın araçlarına bir grup tarafından taş atılması üzerine, sahneden basın mensuplarına taş atılmaması yönünde uyarıda bulunuldu.

* Tertip komitesince görevlendirilenler üzerinde tek tip önlük olduğu görüldü.

* Bolivya'dan nevruz kutlamasına katılan bir grup ellerindeki Bolivya bayrağı ile halkı selamlayarak, Kürtçe, “Yaşasın nevruz, yaşasın Bolivya” sloganları attı.

* Nevruz alanında alınan güvenlik önlemler kapsamında frekans karıştırıcı jammerli araçların bulunması nedeniyle cep telefonları çalışmadı. Alanda görev yapan gazeteciler, haber ve fotoğraf geçme konusunda zorlandı.

KUTLAMALARA KATILANLAR

* Nevruza davetli olarak, ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoz, Bolivya, İtalya, Almanya, İsviçre, İspanya'daki Bask bölgesinden, Arjantin, Danimarka, Kıbrıs, Norveç'ten parlamenterler, çok sayıda diplomat ve elçilik görevlileri, Bolivya'dan 4 kadın senatör, eski AP milletvekili Feleknas Uca, Suriye'den Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilileri, bazı öğretim üyeleri, Türkiye'den bazı sol partilerin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ile Avrupa'dan bazı ülkelerin siyasi parti temsilcileri katıldı.

* Kutlamalara katılanlar arasında Can Dündar, Mehveş Evin, Sedat Ergin, Mete Çubukçu, Aslı Aydıntaşbaş, Ezgi Başaran, Cemal Uşşak, Hüseyin Yayman, Banu Güven, Mehmet Altan, Gülten Kaya, Rakel Dink, Gençay Gürsay, Keziban Hatemi, Hüseyin Hatemi, Osman Kavala, Akın Birdal da yer aldı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!