İsrail, Türkiye ile ilişkilerden ümitli

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Türkiye ile ilişkilerden ümitli
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2013 10:26

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, Türkiye-İsrail ilişkilerinin ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ziyaretinin gündem maddeleri arasında yer aldığını belirtti. Palmor, “Türkiye ve İsrail'in, çok yakın zamanda aralarındaki mevcut ihtilafı arkalarında bırakarak yeniden iyi ve arkadaşça bir ilişki kuracaklarını ümit ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sözcü Palmor, Obama'nın bugün başlayacak İsrail ziyaretine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İsrail'in eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un son açıklamaları hatırlatılarak, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Obama'nın temaslarında ele alınıp alınmayacağının sorulması üzerine Palmor, “Türkiye, gündem maddelerinden biri olacak. Ancak bu aşamada, henüz temaslar gerçekleşmeden, sonucun ne olacağına dair değerlendirmede bulunamayız. Kesin olan şu ki, Türkiye ve İsrail'in, çok yakın zamanda aralarındaki mevcut ihtilafı arkalarında bırakarak yeniden iyi ve arkadaşça bir ilişki kuracaklarını ümit ediyoruz” yanıtını verdi.

"İSRAİL ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAK İSTİYOR"
Palmor, Obama'nın ziyaretinin, İsrail-Filistin sorununun çözümüne yönelik somut adımlar atılmasını sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soru üzerine, Obama gelmeden herhangi bir beklenti dile getirmenin erken bir hareket olacağını belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ancak, Obama'nın buradaki varlığı, barış müzakerelerinin yenilenmesine yönelik çabalar açısından çok önemli. İsrail, üzerine düşeni yapmaya istekli. Başbakan Netanyahu da dün meclisteki açılış konuşmasında bu konuya ilişkin çok net bir açıklama yaptı. İsrail Başbakanı'nın dile getirdiği bu kamuya açık ve resmi istek, Filistinliler tarafından bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Umarız, Obama'nın ziyaretiyle barışa bir şans vermeye ikna olurlar.”

"İRAN DİPLOMATİK FIRSATI KULLANMALI"
İran'ın nükleer programına ilişkin olarak da Palmor, ABD Başkanı Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'in, İran'ın hiçbir koşulda nükleer silah sahibi olmaması gerektiğine ilişkin son açıklamalarını takip ettiklerini söyledi.

İki ABD'li yetkilinin, sorunun diplomasi aracılığıyla çözülmesi gerektiğine vurgu yaptığını anımsatan Palmor, “Ancak aynı zamanda, diplomasinin başarısız olması durumunda tüm seçeneklerin masada olduğunu da dile getirdiler. Bu taahhüt açık bir mesajdır ve İran'ın, P5 1 tarafından sunulan bu diplomatik fırsatı değerlendirerek uluslararası topluma ciddi garantiler vermesi gerektiğine inanıyoruz. Bütün bunlar tabii ki Obama'nın ziyaretinde ele alınacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!