Yerli uçak için çok önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Yerli uçak için çok önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2013 00:00

TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI), İsveçli Saab’la teknik destek anlaşması imzaladı. Anlaşmanın maddeleri arasında, TAI’nin ilerleyen dönemde Saab’ın uçak tasarlama ekipmanlarını satın alabileceğini de içeren bir madde yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI), dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan İsveçli Saab ile üretime kadar gidebilecek ‘teknik ortaklık anlaşmasına’ imza attı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), yerli savaş ve temel eğitim uçağının konsept tasarımı için 2011 yılı Ağustos ayında TAI ile anlaşma imzalamasının ardından, TAI çalışmalarını hızlandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk malı otomobil ve savaş uçağı üretme konusundaki ısrarı sonrasında, Saab ve Güney Kore Uzay Endüstrisi ile bir dizi görüşmelerde bulunan TAI, yakın zamanda SSM temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Türk yetkililer, İsveç’e giderek Saab’ın üretim merkezini ziyaret etti.

ÜRETİM ERKEN BAŞLAYABİLİR

Teknik destek için Saab yöneticileriyle bir araya gelen TAI, görüşmelerin planlandığı şekilde ilerlemesi halinde üretime giden yolda önemli adımların atılabileceğinin sinyalini verdi. Çünkü anlaşmada, TAI’nin Saab’ın uçak tasarlama ekipmanlarını satın alabileceğini de içeren bir madde yer alıyor. TF-X savunma programı dahilinde, T-129 saldırı helikopterlerini İtalyan-İngiliz ortaklığındaki AgustaWestland ile birlikte üretmeye hazırlanan Türkiye, benzer sistemi savaş uçakları için de uygulamayı hedefliyor. İsmini vermeyen bir Türk yetkili bu modelin başarılı olduğunu ve Saab ile birlikte uçaklar için de uygulanabileceğini belirtti.   

Haberin Devamı

ANALİSTLER KUŞKULU YAKLAŞIYOR

Saab, Türk yetkililerin istediği şekilde tasarlanacak uçak için teknik yetkinliği üstlense de analistler bu konuya şüpheci yaklaşıyor. Savunma sanayi analistlerine göre ilk Türk malı savaş uçağının tasarlanması, gerekli fakat hayati derecede önemli değil. TAI ve Saab arasında imzalanan anlaşmayı değerlendiren İngiliz analistler, “Kritik anlamda önem taşıyan bu projede Türkiye’nin aviyonik, elektronik ve silah sistemlerini ucak platformuna entegre edip edemeyecegi” ifadesini kullanıyor.

Türk yolcu ‘özel’ olmayı sevdi

TAV Havalimanları Holding, terminallerde özel yolcu hizmeti verdiği Passport kartıyla 2,5 yılda 10 bin 500 yolcuya ulaştı. Yıllık 1200 TL ücret ödeyip Passport Kartı ile ayrı bir kapıdan giren, işlemlerini özel check-in kontuarında ve pasaport bankosunda yaptıran bu yolcular ‘özel’ olmayı sevdi. Şimdi bu hizmeti üst segmenteki ‘Passport Edition‘ ile ‘sınırsız’ hale getirdiklerini söyleyen TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Eda Bildiricioğlu, “Yeni kart, sadece bin yolcuya hizmet verecek. Havalimanlarındaki pasaport ve güvenlik noktalarından hızlı geçiş imkanı, sınırsız ve ücretsiz havalimanı transferi, otopark ve vale hizmeti, yurtiçi ve yurtdışındaki özel yolcu salonlarına giriş, uçuş kapılarına ring aracıyla ulaşım, havalimanında özel asistanlık hizmetleri ve duty-free mağazalarında özel indirimlere kadar daha birçok ayrıcalığı barındırıyor” dedi. 

Haberin Devamı

Dışa bağımlılık azalacak

HAVA Kuvvetleri filosu ağırlıklı olarak ABD’li uçaklarda oluşan Türk Hava Kuvvetleri, yeni nesil F-35 savaş uçaklarından almayı planlıyor. Ancak F-35, ABD önderliğinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok uluslu bir proje olarak geliştirilse de, Türkiye dışa bağımlılığı azaltmak için kendi savaş uçağını üretmek istiyor. Filo’da görev yapan F-16’ların dışında, İsrail tarafından modernize edilen eski F-4 uçaklarının ise 2020 yılından itibaren faaliyetine son verilecek.

Batılı üreticiler anlamlı bulmuyor

YERLİ ucak için geliştirilecek konsept tasarımının, projeyi riske sokabileceğini öne süren bazı kaynaklar, “Türkiye 2023 yılında milli savaş uçağını uçurmayı planlıyor. Bu çok gerçekçi bir hedef değil” değerlendirmesini yapıyor.Batılı savunma sanayi şirketleri ise  “Biz Türkiye’nin kendi uçağını tasarlayıp geliştirmesine yardım etmek isteriz. Ancak gerçeklikten çok uzakta olduğumuzu söylememiz gerekiyor”diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!