Japonlar dün ayranla tanıştı

Japonya’da dün ilk kez ayran satışa sunuldu, karton kutulardaki ayranlar marketlere dağıtıldı. Bu noktaya gelene kadar yoğurt ve ayranın Japonya’da çok ilginç bir hikayesi var, bugün onu anlatayım size.

Haberin Devamı

Japonlar ayran diye bir şeyi bilmiyor.
20-30 yıldır Bulgar yoğurdu diye bir şey yiyorlar.
Ancak o yoğurt da bizim yoğurdumuz gibi değil.
Çünkü yoğurdun şekersiz ya da meyvesiz olabileceğini düşünemiyorlar.
Bu yüzden bütün yoğurtları şekerli ve meyveli Japonlar’ın.
Bu “Bulgar yoğurdu”na alternatif olarak bir kaç yıl önce büyük bir Japon firması kaymaklı yoğurt piyasaya sürülüyor, “Yunan Yoğurdu” adıyla.
Piyasada Bulgar ve Yunan yoğurdu var anlayacağınız.
Bu duruma bakan bir başka Japon firması ise bu işin nasıl yapıldığını araştırmaya başlıyor.
Türkiye’de de yoğurt yapıldığını keşfediyorlar ve Türkiye’ye araştırma yapmak için geliyorlar.
İki yıl boyunca hem yoğurdun kültürünü hem de nasıl yapıldığını araştırıyorlar.
Silivri’ye ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine gidiyorlar.
Bu arada ayranı keşfediyorlar.
Bugüne kadar Japonya’da Bulgar ve Yunan yoğurdu adıyla satılan yoğurtlara alternatif olarak bir süre önce Türk yoğurdunu piyasaya sürüyorlar.
Diğer üreticilerin bugüne kadar aklına gelmemiş ya da yapmayı planlamadığı bir şeyi daha yapıyorlar.
Türkiye’de keşfettikleri ayranı da üretmeye karar veriyorlar.
Yoğurttan “Türk ayranı” da üretiyorlar.
Bunu karton kutularla paketleyip piyasaya sürüyorlar.
İşte dün Japonya’da bu ayran satışa çıktı.
Daha önce hiç ayranla tanışmamış Japonlar ilk kez ayranla tanıştılar.
Türk ayranı ve Türk yoğurduna vurgu yapmak isteyen üretici firma kutunun üzerine Türk bayrağı ve bir ayran maşrapası fotoğrafı koydu, kutunun dizaynını da İznik çinisi şeklinde yaptı.
Bir süredir bu ayranın çıkacağını duyuran gazete ilanları yayınlanıyordu Japonya’da ve çeşitli tanıtım çalışmalı yürütülüyordu.
Şimdi herkes Japonya’da Türk ayranının tutup tutmayacağını merak ediyor.
Çünkü Japonlar yoğurdun ve ayranın tuzlu olabileceğini asla düşünemiyorlar.
Hatta Japonya’da yaşayan bir arkadaşım, Türk restoranında çalışırken, Japonlar’ın bizim tuzlu ayranın içine şeker attığına bile tanık olmuş.
Türk ayranının Japonya yolculuğunu nasıl olacağını merak ediyorum doğrusu.

Haberin Devamı

Japonlar, ayranı sevdi mi?..
Bana yukarıdaki bilgileri sevgili arkadaşım Ayumu Takano verdi.
Türkiye'de yıllarca televizyonlarda program yapan, dizi ve filmlerde oynayan Ayumi bir süredir Japonya'daydı.
Zaten Türk yoğurduğunu ve ayranını üretmek isteyen firmanın Türkiye'de ilk bulduğu kişi de Ayumi olmuş.
Ayumi yoğurt konusunda onlara yardımcı olmuş.
"İlk gün satışları nasılmış ayranın" diye dün sordum Ayumi'ye...
"Bir gün sonra söyleyebilirim sana, bu sabah piyasaya çıktığı için bugün söyleyemem" dedi.
"Yıllardır Türkiye'de yaşıyorsun sence Japonlar ayranı sever mi" diye sordum.
"Ben çok seviyorum ayranı ama kıstas değilim. Bakıp göreceğiz açıkçası ben de çok merak ediyorum" yanıtını verdi Ayumi.
Japonya'da ilk gün ne kadar ayran satıldığını da yarına yazarım artık.

Yazarın Tüm Yazıları