Virüslü mesajlarla banka hesabını boşaltan şebeke çökertildi

Güncelleme Tarihi:

Virüslü mesajlarla banka hesabını boşaltan şebeke çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2013 00:00

İZMİR merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda, gönderdikleri virüslü mail ve mesajlarla kişisel bilgilerini elde ettikleri kişilerin bankalardaki hesaplarından para çeken şebeke çökertildi. 6 ayda 2 milyon TL’lik haksız kazanç elde etikleri belirlenen çetenin 18 üyesi gözaltına alındı.

Bankalardaki hesaplarından bilgileri olmadan para çekildiğini söyleyen kişilerin şikayeti üzerine İzmir Emniyet müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin araştırmalarında, para çekilen banka şubelerinin güvenlik kamerası kayıtlarından şebeke elemanlarının kimlikleri belirlendi. Bu kişilere yönelik 11 ilde yapılan eş zamanlı baskınlarda, aralarında şebeke lideri İ.M.’nin de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 38 kişi hakkında da ayrıca yasal işlem yapıldığı açıklandı.

BİLGİLER RUSYA’DAN

Polisin araştırmalarından ve gözaltındakilerin verdiği bilgilerden şebekenin faaliyetleri de deşifre edildi. Şüphelilerin ilk olarak Rusya’da bulunan İzmirli hacker C.K. aracılığıyla, işadamlarının arasından seçtikleri mağdurlara virüslü mail ve mesaj gönderdikleri belirlendi. Virüslü mailler sayesinde interaktif bilgileri elde eden şebekenin, mesajla da cep telefonundan bankaların güvenlik amaçlı gönderdiği şifrenin istedikleri telefona gelmesini sağladıkları tespit edildi. Hackerlerden gelen bu bilgileri alan şebekenin daha sonra belli bir işi bulunmayan kişiler adına bankalarda hesap açtırdıkları ve mağdurların hesaplarındaki paraları da bu kişilerin hesaplarına aktardıkları saptandı. Şüphelilerin hesaplarını kullandıkları kişilere yüzde 20, kendilerine yüzde 40 Rusya’daki hackere ise yine yüzde 40 pay verdikleri ortaya çıktı.

POLİS BİNLERCE TL’NİN GİTMESİNİ ENGELLEMİŞ

Şüphelilere yönelik teknik takip sırasında aynı yöntemle, bir inşaat şirketi hesabından 276 Bin 856 TL’nin aktarılmasının son anda polis tarafından engellendiği öğrenildi. Polisin ayrıca şüphelilerin bu güne kadar 10 benzer olayda toplam 2 milyon TL’lik haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıktı. Şüphelilere yönelik takip sırasında geçmiş tarihlerde ise 6 şebeke elemanının, banka şubelerinden para çektikleri sırada yakalandığı ve bu kişilerden de dördünün tutuklandığı öğrenildi. Rusya’da bulunan hacker C.K.’nin yakalanması için de interpol aracılığıyla çalışma yapan polis, hiçbir bankanın maille müşterilerinin kişisel bilgilerini istemediğini, bu nedenle de vatandaşların kendilerinden istenen bu bilgileri vermemeleri gerektiğini dile getirdi. Gözaltındakilerin sorgularının devam ettiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!