İkinci el araçta 'akraba' oyunu

Güncelleme Tarihi:

İkinci el araçta akraba oyunu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2013 11:52

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesi çerçevesinde, bir yıl içinde 3'ten fazla araç alıp satanları takibe almasına rağmen, bazı kişilerin yakınlarının üzerine aldıkları araçlarla kayıt dışı alışverişi sürdürdükleri bildirildi.

Haberin Devamı

 Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, yaptığı açıklamada, ikinci el araç satışlarının genel olarak, ilkbahar aylarında ve bayram tatilleri öncesinde artış kaydettiğini ancak bu yıl bahar gelmesine rağmen araç satışlarında herhangi bir hareketlilik olmadığını belirtti.

Piyasanın her geçen gün daraldığını, özellikle bu yılki durgunluğun esnafı iş yeri kapatmaya kadar götürecek noktaya getirdiğini ifade eden Hazar, otomobil bayilerinin çok düşük faizlerle sıfır veya ikinci el araç alım satımı yapmasının, ikinci el oto galericilerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Hazar, senelerdir kayıt dışı alım satım işleri yapanlarla mücadele ettiklerine de değinerek, kayıt dışı satışlar ile internet üzerinden yapılan satışlarda çok sayıda dolandırıcılık olayıyla karşılaşıldığını bununla beraber devletin önemli oranda vergi kaybına uğradığını dile getirdi.

Haberin Devamı

“Yakınlarının üzerinden araç alışverişi”

Bu konuda senelerdir yaptıkları uyarılara rağmen kayıt dışılığın önlenemediğini ifade eden Hazar, “Kaportacı, boyacı, marketçi herkes bu işi yapıyor, yol boylarında yapılıyor. Yollarda çıkıp gezdiğiniz zaman her dükkanın önünde, ikinci el araç satış ilanı görüyoruz” dedi.

Hazar, bu işi kayıt dışı yapanların kayıt altına alınması, vergi mükellefi yapılması ve yetki belgesi verilmesinin gündeme geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
“Bu işi kayıt dışı yapanların vergi mükellefi yapılması gündemdeydi, yetki belgesi verilecekti, olmayanlara ceza uygulanacaktı ama bu da lafta kaldı. Yeni bir yasa çıktı. Yasanın amacı, üzerine 3 araçtan fazlasını alan kişileri vergi mükellefi yapmak, bu kazancı vergilendirmekti. O kadar art niyetli insanlar var ki, ne kadar yasa çıkartırsan çıkart, sonunda deliniyor. Kendilerinin, eşlerinin, çocuklarının ve akrabalarının üzerine 3'er araç alarak bu işi yapıyorlar. Fiili olarak, 20-30 araç alım satımı yapabiliyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!