Ergenekon davasında 2271 sayfalık mütalaa

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon davasında 2271 sayfalık mütalaa
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 14:04

Ergenekon Davası'nda sona geliniyor. Savcılar bugünkü duruşmada 2271 sayfadan oluşan mütalaalarını mahkemeye sundu. Mütaalada ''Ergenekon örgütünün sabit olduğu tespit edilmiştir'' denildi. Savcı, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için ağırlaştırılmış müebbet hapis, "örgüt yöneticiliğinden" ise beraat istedi. CHP'li vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal hakkında da darbeye teşebbüs suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Savcının istediği cezanın verilmesi halinde Nazlıcan babası Tuncay Özkan'ın, Yağmur da babası Mustafa Balbay'ın bir daha eve döndüğünü göremeyecek. Mahkeme İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 67 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Ergenekon Davası 8 Nisan'a ertelendi.

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı “Ergenekon” davasının 281. duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, davayla ilgili, esas hakkındaki mütalaayı tamamladıklarını bildirdi.

ARA KARARLAR AÇIKLANDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nın 281. duruşması sona erdi. Duruşmaya verilen yaklaşık 5 saatlik aranın ardından ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Avukatların reddi hakim taleplerini “davayı uzatma amaçlı" olduğu gerekçesiyle reddeden Mahkeme Heyeti, sanıkların ve avukatların esas hakkındaki mütalaaya, tanık beyanlarına ve dosyada bulunan delillere ilişkin son savunmasını yapmak için süre verilmesine hükmetti. Mahkeme Heyeti, Avukat Serkan Günel'in duruşmadaki beyanlarına ilişkin Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyursunda bulunulmasına karar verdi. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun da bulunduğu 20 tutuksuz sanık hakkında yakalama kararı çıkarılması talebini de değerlendiren Mahkeme Heyeti, yakalama kararının bu aşamada reddine karar vererek, 20 sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasına hükmetti. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'unda aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren Mahkeme Heyeti duruşmayı 8 Nisan saat 09.30'a erteledi.

Haberin Devamı

SALONDAN ÇIKMAK İSTEYENLERE JANDARMA ENGELİ

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in esas hakkındaki mütalaayı okumaya başlamasının ardından avukatlar itiraz etti. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese avukatlara söz vermeyeceğini belirtti. Bunun üzerine bazı avukatlar salonu terk etti. Bazı sanıkların da duruşma salonundan çıkmak istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese, jandarmaya talimat verdi. Jandarma, sanıkların duruşmadan çıkışlarını engelleyerek kapıyı kapattırdı.

Haberin Devamı


"ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜNÜN VARLIĞININ SABİT OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR"

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmada Pekgüzel, mahkemeye sunduğu mütalaasında, “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” ifadesine yer verdi. Savcı Pekgüzel, esas hakkındaki mütalaada, delillerden sanıklara ulaşılan soruşturma aşaması, birleşen dosyalar, “Ergenekon” örgütünün varlığı konusundaki deliller ve bunların tartışılması gibi konulara yer verildiğini açıkladı. Pekgüzel, eylemlerin anlatıldığı, eylem planlarının yapıldığı sanıkların hukuki durumlarının ayrı ayrı ele alındığı mütalaada, “Ergenekon”un varlığı, yapısı ve eylemler konusunda geniş anlatımlara yer verildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Savcı Pekgüzel, 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaayı, özetleyerek okudu.

MÜTALAADA DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda savcılar esas hakkındaki mütalaasındaki ayrıntılar dikkat çekti. Cumhuriyet Gazetesi'ne 3 kez bomba atıldığı, Danıştay üyelerinin heyet halindeyken hedef alınıp bir üyenin öldürülüp, diğerlerinin öldürülmeye teşebbüs edildiği belirtilen mütalaada eylemlerin bireysel değil, örgütsel eylem olduğu ifade edildi.

"ALPARSLAN ARSLAN ÖNEMLİ BİR ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİDİR"

"Bu eylemler dinsel güdülerle değil , Ergenekon terör örgütünün hedeflediği amaç suçların gerçekleşmesi için işlenen eylemlerdir. Alparslan Arslan önemli bir Ergenekon Terör Örgütü üyesidir" denilen mütalaada şu ifadelere yer verildi: Bu eylemler, hükümeti ortadan kaldımaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme suçunun gerçekleşmesine neden olacak niteliğe sahiptir. Alparslan Arslan olaydan hemen sonra yakalanması ve soruşturma makamlarının etkin çalışmalarıyla Alparslan Arslan'ın irtibatlarının hızla ortaya çıkarılmasından dolayı bu eylem kendisinden beklenen ülkede askeri darbe yapılması sonucunu doğuramamıştır. Bu eylem örgütsel nitelikli eylemlerdendir. Bu eylemler Ergenekon Terör Örgütü tarafından amaç suçlara ulaşmak üzere gerçekleştirilen ve çeşitli suçlar içerisinde yer alan eylemlerdir. Eylemler öncesi ve işlenmesi sırasında yapılan hazırlıklar, organizasyon ve sonrasında meydana gelen olaylar, dezenformasyon faaliyetleri iddianamelerde sanıklara isnat edilen suçlar, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalar ve Danıştay saldırısı arasındaki ilişki işlenen suçların sonuç ve etkileri dikkate alındığında Eylemlerin Ergenekon Terör Örgütü tarafında gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

KİM İÇİN NE KADAR CEZA İSTENDİ?

İŞTE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBBET İSTENEN 64 SANIK

TUTUKSUZ YARGILANAN 20 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI İSTENDİ

96 SANIĞA 15'ER YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Ergenekon davasında 2271 sayfalık mütalaa
Kararı tanımamız mümkün değil
Ergenekon Davasında savcının açıkladığı mütalaada müebbet hapsi istenen Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan, “Bu kararı tanımamız mümkün değil. Burada yargılanma yok, adil yargılanma yok" dedi. Özkan "Babamın babalık hakkı bendedir. Benim evlatlık hakkı da babamdadır. Bunu kimse engelleyemeyecek. 53. maddeyi hiç tanımıyorum" diye konuştu.
Detayı için tıklayınız

Haberin Devamı

* Ümraniye'de el bombalarının bulunduğu evde kiracı olarak oturan Ali Yiğit ve Danıştay saldırısıyla ilgili Süleyman Esen ile Salih Kunter için beraat
* Adem Uzun ve Erdal İrten'in de beraati istenilen mütalaada, Ayhan Parlak ve Oğuzhan Arslan hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.
* Aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanık hakkında “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası...

BAŞBUĞ'A MÜEBBET

* Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler, Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Dursun Çiçek, Mehmet Eröz, Sedat Özüer ve gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında "Hükümetin cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Savcı, 10 sanık hakkında  "örgüt yöneticiliğinden" ise beraat istedi.

* Veli Küçük hakkında 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

CHP'Lİ DÖRT VEKİLE MÜEBBET İSTEMİ

* CHP Ankara  Milletvekili Sinan Aygün hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* Tutuksuz yargılanan Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

ERGENEKON’DA SÜRECİ HIZLANDIRAN NE OLDU



DOĞU PERİNÇEK'E MÜEBBET İSTEMİ

* Doğu Perinçek hakkında TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını okuyan savcı Pekgüzel, Perinçek'in Yargıtay içtihatlarına göre örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasına gerek görmedi.

* Yalçın Küçük hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir duruşmalara katılmayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* Ergenekon davasında savcı mütalaasında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. “Ergenekon” davasından tutuksuz yargılanan Gürüz, Ankara'da yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

* Davanın tutuklu sanıklarından eski Özel Herekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in TCK'nın 312/1'inci maddesinden cezalandırılması, sanığın akıl hastalığı nedeniyle cezasının 37.5 yıla indirilmesi talep edildi.

* İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

* Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* Avukat Kemal Kerinçsiz hakkında TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edildi.

* Emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

* Tutuksuz sanık eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

ALPARSLAN ASLAN'A 4 KEZ MÜEBBET İSTEMİ

* Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın "darbeye teşebbüs" ve "kasten adam öldürmek" suçlarından 2'şer kez olmak üzere toplam 4 kez müebbet hapsi istendi.

DALAN VE ÇÖMEZ'İN DOSYASI AYRILDI

* Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Turan Çömez'in de aralarında bulunduğu 5 firari sanığın dosyasının ayrılması istendi.

* Cumhuriyet savcıları Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından dönüşümlü olarak sanıkların hukuki durumlarının okunduğu mütalaada, eski MİT görevlisi Özel Yılmaz'ın dosyasının MİT görevlileriyle ilgili çıkarılan yasa gereği izin alınması gerektiği gerekçesiyle ayrıldığı kaydedildi.

* Mütalaada, bu nedenle Yılmaz hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtilerek, haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Turan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin ise yakalanamadığı kaydedildi.

ÖLEN 3 KİŞİNİN DOSYASI AYRILDI

* Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamını yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan'ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi.

19 SANIK İÇİN YAKALAMA KARARI

* Savcı Kemal Alemdaroğlu ve Erdal Şenel'in de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi

DURUŞMADA TARTIŞMA

Duruşmada mütalaa okunurken tartışmalar çıktı. Savcı Pekgüzel tarafından “Ergenekon örgütünün varlığı sabit olduğu” şeklinde sözlerinin ardından duruşma salonundaki sanıklar ve avukatları tepki gösterdi. Taleplerin karara bağlanmasını isteyen sanık ve avukatlara, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, mütalaanın okunacağı uyarısında bulundu.

TUNCAY ÖZKAN: İKİ İDAMDAN KURTULDUM. BİR İDAM KALDI

Bu sırada gazetecilere dönerek konuşan Tuncay Özkan, "Esas hakkında yazıkları her satırın, her sözün altında kalacaklar. İddianame bir diye bir şey kalmadı. Benim için bir kez ağırlaştırılmış müebbet istediler. 2 idamdan kurtuldum. Bir idam kaldı. Beni bir kere asacaklar. Böyle mütalaa olmaz. Olsa olsa komik vasat bir kitap olarak okutulur. Gerçek gerçektir. Gerçeğin hiçbir şeye ihtiyacı olmaz. Gerçeğin palavraya ihtiyacı olur mu? Alparslan Arslan, İlker Başbuğ ve 90 küsür sanık hakkında aynı şeyi istiyorlar. Böyle bir şey olmaz. Bunlar uydurma" dedi.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!