Erdoğan: "Ok hedefe varmalı"

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Ok hedefe varmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2013 18:06

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98’inci Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle iki günlük ziyarette bulunacağı Çanakkale’ye geldi.

Kentteki ilk durağı olan Biga İlçesi’nde konuşan Başbakan Erdoğan, "Çanakkale’de mezar taşlarında gördüğümüz kardeşliği yaşatmak bizim şiarımız, rehberimiz oldu" dedi. Muhalefete de yüklenen Erdoğan, "Biz şehitlerimize sahip çıkarız. Onlar gençleri ölüme göndermenin mücadelesini verir, biz yaşatmanın mücadelesini veririz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Başbakanlığa ait ’Ana’ uçağıyla saat 13.00 sıralarında iki günlük program için Çanakkale’ye geldi. Havalimanında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, AK Parti milletvekilleri, resmi ve sivil kurum müdürleri tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, daha sonra helikopterle kentteki ilk durağı olan Biga İlçesi’ne geçti. Başbakan Erdoğan’ı taşıyan helikopter, inmeden önce ilçe sakinlerinin doldurduğu şehir meydanın üzerinde tur attı. Biga Stadyumu’na saat 14.15 sıralarında inen Başbakan Erdoğan, toplu açılış ve temel atma töreni için Başbakanlığa ait otobüsle geçtiği ilçe meydanındaki yaklaşık 5 bin kişi tarafından yoğun sevgi gösterisiyle karşılandı. İlçe sakinlerinden bazıları da Başbakan Erdoğan’ı görmek için binaların çatılarını doldurdu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan AK Parti’li Biga Belediye Başkanı Mustafa Özkan, hizmetlerinden ve açılışı yapılacak tesisler hakkında bilgiler verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise "Sayın Başbakanım, siz dediniz ki; ’Türkiye büyüyecek.’ Tabii ki enerji sektörü de bunun gerisinde kalamaz. Bizler kaynaklarımızla bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Biga, tükettiğinden daha çok üreten bir yer. Önümüzü açtılar ve yardımcı oldular. Burada rüzgar santralleri var, kömür var. Son dört yılda burası, tükettiğinin dört katı üreten bir yerleşimimiz haline geldi" dedi.

’OK HEDEFE VARMALI’

Rahatsızlığı nedeniyle dört gün aradan sonra evinden çıkan, sağlıklı görünenen Başbakan Erdoğan, meydanı dolduran kalabalığa yaptığı konuşmada, açılışını yapacağı hizmetlerden bahsederek, şöyle konuştu:

"Açılışını yaptığımız eserlerin kente, ilçeye ve Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni ediyorum. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında yine Çanakkale’ye gelmiş toplam tutarı 753 milyon lira olan 47 kalem yatırımı hizmete açmıştık. Bugün de toplam yatırım tutarı 40 milyon lira olan 16 ayrı eserin toplu açılışını yapıyoruz. Ülkemizin çelik üreticilerinden olan İÇDAŞ şirketimizin 2 milyar 150 milyon dolar tutarında 9 kalem yatırımının da açılışını gerçekleştiriyoruz. Tüm emeği geçenleri kutluyorum. İÇDAŞ ülke ekonomisine yaptığı katkıyla takdirle izlediğimiz bir şirketimiz. Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz yıl Rio’da düzenlediği sürdürülebilir kalkınma konferansında bu şirket, tüm dünyaya örnek gösterildi. Brezilya’da bunu yaşarken 540 milyon dolarlık yatırımı olan Değirmencik tesislerinin 2 ve 3’üncü kısımlarının hidroelektrik santrallerini, 800 milyon dolarlık Bekilli termik santralinin açılışını yapıyoruz. Yine 660 milyon dolarlık demir çelik tesislerinin yeni bölümlerini, denizden tatlı su elde etme tesislerinin de açılışlarını bugün gerçekleştiriyoruz. Toplam 2 milyar 150 milyon dolarlık bu yatırımları, ülkemize kazandıran Aslan Ailesi’ne, şahsım ve milletim adına içten teşekkür ediyorum."

"Çalışan emeğiyle kazanan, kazandığını ülkesine hizmete dönüştüren herkesin bizim için ayrı bir yeri vardır" diyen Erdoğan, sözlerinin şöyle sürdürdü:

"Sadece bu yatırımlar olmuyor. Birçok aileye iş, ekmek aş olur. Bu insanları takdir etmeyeceğiz de kimi edeceğiz. Hem onlar kazansın, hem onların yanındaki benim işçi kardeşim kazansın. Türkiye’nin binlerce İÇDAŞ’lara ihtiyacı var. Türkiye’nin öncelikle kendi ihtiyacını karşılaması, ihracat yoluyla katma değere dönüştürecek katkı yapması gerekiyor. Biz, sermaye sahiplerinin önünü açacak, teşvik edecek her türlü düzenlemeyi yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını da aldık, almaya devam edeceğiz. Çan’da, Kale grubu akla geliyor. Onlar da sektörünün önde bir ismi. Biga’da DOĞTAŞ, mobilya sektöründeki yayılması, bunlar da takdir edilecek adımlar. Göreve geldiğimiz 2002 yılında ihracatımız 36 milyar dolardı, geçen yılın sonu itibariyle bu rakam 152.5 milyar dolara çıktı. Bu çıkış, işte bu girişimcilerle oldu. El ele, omuz omuza verdik, her şey ülkemiz milletimiz için dedik, buralara vardık. 2023 hedefimiz var. İnşallah oradaki hedef, 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi. Bazıları gülüyor. Ya yaparız ya yapmayız. Biz kendimize hedef koyuyoruz. Hedefsiz olanın bir yere varması mümkün değil."

’HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ’

Hedeflerini büyük tutmaya devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Az önce okçularımız, yay ile mızrak hediye etti. O ok, eğer hedefe varırsa, başarı. Ama varmadı, bir daha atarız. Bir daha atar, er veya geç o hedefi yakalarız. Bizim hedefimiz, aşkımız var. Biz dertliyiz bu millete. Üstadın dediği gibi, hedefe varmayan mızrak utansın. Biz mızrağı atacağız. Burada en önemli görev özel sektöre düşüyor. Biz de onlara elimizden gelen desteği veriyoruz. Onlarla hedefimize ulaşacağız. Her yerde artık ’Made in Turkey’i göreceğiz. Eskiden göremiyorduk ama bakıyoruz ki ta Latin Amerika, Asya, Afrika’ya varmış şimdi. Hamdolsun bu günleri gördük. Bu vesileyle de şehitlerimizin aziz hatıralarını yadediyor, fatihalarımızla anıyoruz. Bizim millet olarak Avustralya, Sibirya, Güney Kore’den Yemen’e kadar dünyanın her yanına yayılmış küçüklü büyüklü şehitliklerimiz bulunuyor. Her şehitliğimiz bizim için değerli. O şehitlikler bizim için hedeftir hedef. Benim dedem Mehmet niye buraya gelmiş işte bunu düşüneceğiz. O niye geldiyse biz onun için varız, onun için bu yoldayız. Tüm şehitliklerimize sahip çıkıyoruz, ayağa kaldırıyoruz. 10 yıl içinde buraları nasıl değiştirdiysek dünyadaki şehitliklerimize de sahip çıktık. Aynı şekilde onardık, bugünlere kazandırdık. Bakanlıklarımızla buraya yeniden heyecan ruh kazandırıyoruz. Dünyadaki şehitliklerimize de aynı yepyeni ruhu kazandırıyoruz."

’BİZ YAŞATMANIN MÜCADELESİNİ VERİRİZ’

Başbakan Erdoğan, "Milliyetçilik slogan atmak değil, milliyetçilik şehitlerin anısına mirasına sahip çıkmaktır. Bir vatansever ruhuyla sahip çıkmaktır, biz kafatası milliyetçisi olmadık, olmayacağız. Bizim anlayışımızda ırkçılık yok. Türküyle, Kürdüyle, Boşnağıyla aklınıza ne gelirse gelsin, yaratılanı Yaradan’dan ötürü seviyoruz. Bizim yapımız bu" diye konuştu. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Buradaki şehitlikte de onları kucak kucağa görürsünüz. Kars’tan Mehmet’i, Edirne’den geleni görürsünüz. Ta Makedonya’dan Bosna’dan geleni görürsünüz. Niye geldiler. Türkiye’de bizim kardeşimiz. Haçlı saldırısıyla karşı karşıya. Varalım oraya gidelim dediler, geldiler bu topraklarda şehit oldular. Onun için burayı iyi anlayacağız. Bu şehitlikler bize tarihimizi anlatıyor. milleti milliyeti anlatıyor. Ufkumuzu, vizyonumuzu gösteriyor. Bize diyorlar ki ’Filistinle niye ilgilisiniz?’ Çünkü burada Gazzeli Kudüslü şehitler var. ’Suriye ile neden bu kadar yakın ilgileniyoruz?’ Humuslu, Şamlı, Halepli şehitler var bu topraklarda. Filistin, Suriye’de Mehmetçiğin şehitliği var. Biz böyle bir tarine kardeşlik tasavvuruna sahibiz. 98 yıl önce nasıl ki onlar, Çanakkale’ye koştuysa biz de zor zamanlarında yanlarında olacağız."

Muhalefete de yüklenen Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz Suriyeli’nin yanındayız, zalim Esed’in, diktatörün yanında değil. O diktatörle yüz bine yakın insanı öldüren onunla yanyaya fotoğrafı çektireni biliyorsunuz. Kimler nerede dolaşıyor biz nerede dolaşıyoruz. Kendi halkına kurşun sıkanların yanlarında olanlar belli. Onlarla aynı fotoğraf karesinde biz olmadık. Biz hakkın halkın mağdurun yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Çünkü Çanakkale bunu bize emrediyor. Bunlar Diyarbakır’a gidemezler. Çünkü orada gönül diliyle muhabbet edemezler. Ama bunlar şu andaki Şam’a gider eli kanlı zalim diktatörle aynı fotoğraf karesine girerler. 10 yıldır ne yaptıysak Çanakkale şehitlerimizin hatırası için yaptık. Şehitlerimizin izinden gitmeye, emanetini hakkıyla taşımaya büyük özen gösterdik. Çanakkale mezar taşlarında gördüğümüz kardeşliği yaşatmak bizim şiarımız, rehberimiz oldu. Buraya ziyarete gelenlerin sayısı 200 bini geçmiyordu şimdi sene 2.5 milyonun altına düşmüyor. Yavrularımıza bu ufku vereceğiz. Bunu yaşamak çok önemli. Şehitlerimizin emanetini omuzlarımızda hissediyor, ona göre hareket ediyoruz. Kendilerine milliyetçi diyenler gelip bu şehitliklerin hatırasına sahip çıkmadılar. Ulusalcı diyenler Çanakkale ruhundan mirasından sahiplenmediler. Barıştan demokrasiden bahsedenler Vanlı, Urfalı şehidi görmediler. onu dinlemediler. Onlar şehitlerin hatırasına sahip çıkmasalarda biz var gücümüzle ruhumuzla canımızla o kardeşliğe o tarihe sahip çıkacağız. Onlar terörün sona ermesine engel oldukça biz inadına bu gözyaşını bitirmenin mücadelesini vereceğiz onlara rağmen. Biz şehitlerimize sahip çıkarız, onlar gençleri ölüme göndermenin mücadelesini verir biz yaşatmanın mücadelesini veririz."

DUA İSTEDİ

Çözüm sürecine de değinen Başbakan Erdoğan, "Çanakkale’den terörü bitirme konusunda dua destek istiyoruz. Kardeşliğimiz için katkı bekliyoruz. Muhalefet bizi yalnız bıraksın, sizler milletimiz bizimle beraber olsun. Siz yanımızda olursanız biz bu işi bitirir, çözeriz. Güzel gelişmeler var daha iyi olacak İnşallah hep beraber o günleri yaşayacağız. Endişeniz olmasın. Bize bu ülkeyi emanet eden şehitlerimize mahcup olmayacağız. Bu süreci hayırlısıyla neticeye ulaştırıp milletimizin gelişmesi ülkemizin kalkınması için kullanacağız. Yarın, Çanakkale Deniz Zaferini kutlayacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene çok farklı bir çalışma yaptı. Tüm ülkemizdeki hafızlarımızı devreye soktular. Şeriflerle şehitlerimizi yadedeceğiz. İnanıyorumki bunlar bize birçok kapı açacaklar. Bunların açılmasıyla asla dönüş, yeniden ayağa kalkış bereketlerin yeniden tahakkuku olacak" diye konuştu.

TOPLU AÇILIŞ YAPTI, TEMEL ATTI

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Biga ilçesinde yeni yapılan terminal binası, alışveriş merkezi, spor kompleksi, 3’ncü Etap TOKİ Konutları, Balıkkaya Mesire Alanı ve Kent Park, Sosyal Tesisler, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kütüphanesi, ilkokul, suni çim futbol sahası, SGK hizmet binası, Terzioğlu Vakfı Ağaköy Öğrenci Yurdu ve 47 Prefabrik Konutun açılışlarını toplu olarak yaptı. Ayrıca, Biga Belediyesi tarafından yaptırılacak yeni Belediye Hizmet Binası, Otopark ve Kent Meydanı projesi ile Atık Su Arıtma Tesisi ve Doğtaş Ailesi tarafından yaptırılacak lise binası ve öğrenci yurdunun temellerini de attı.

KURU FASULYE İKRAMI

Başbakan Erdoğan daha sonra ilçede oturan Vehbi ve Hüseyin Şenoğlu’nun evini ziyaret etti. Başbakan Erdoğan’ın her ilçeye gelişinde evlerine konuk olup kuru fasulye yemeği yediği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!