100 bin Euro’ya 90 dakikada Sydney

Alman bilim insanlarının geliştirdiği ‘SpaceLiner’ ses hızının 25 katı süratle uçacak. Yani saniyede 6 bin 500 metre gidecek. Uzaydan yapılacak seferlerde normalde 18 saat süren havayolu uçuşları 90 dakikaya inecek

Haberin Devamı

Sesten hızlı yolcu uçağı Concorde’un emekli olmasının üzerinden 10 yıl geçti. İmalatçıların daha hızlı uçan, kıtaları yakınlaştıran yeni bir süpersonik uçak geliştirmeye pek niyetleri yok. Çünkü proje geliştirme maliyetlerinin en az 25-30 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Başta motor olmak üzere ekonomik çalışacak, sessiz ve çevreyi kirletmeyecek teknolojilerse beklenen seviyede değil. Daha da önemlisi, imalatçılar atmosferde uçan yeni süpersonik uçaklar için yeterli pazar görmüyor.
Süpersonik uçaklar için gelecek pek parlak olmasa da bilim insanları uzaydan umutlu. Gelecekte havayolu taşımacılığında uçak-mekik karışımı tasarımlar yerden fırlatılıp uzaya çıkacak. Saatler süren yolculuklar dakikalar içinde yapılacak.
Bu konudaki en önemli çalışma Alman Havacılık Merkezi (DLR) tarafından gerçekleştiriliyor. SpaceLiner adı verilen tasarımda uzay mekiği ve uçak teknolojisi birleştirildi. Fırlatıldıktan 10 dakika sonra uzaya çıkacak mekik, buradan gideceği yere motorsuz olarak süzülerek ulaşacak. İki farklı modeli tasarlanan SpaceLiner’ın yolcu kapasitesi 50 ila 100 arasında değişecek.
NASIL FIRLATILACAK? Uzay mekiğiyle benzer bir sistem planlanıyor. Buna göre uzaya fırlatılacak SpaceLiner, yeryüzünden 70 ila 90 kilometre irtifaya roket yardımıyla çıkacak.
ÖZEL ROKETLER Uzaya çıkışı 1290 ton hidrojen ve oksijen karışımını taşıyan roket sağlayacak. Maksimum yüksekliğe ulaşıldıktan sonra roketle mekik ayrılacak. Bu roketler özel tasarımları sayesinde yeniden kullanılabilecek.
PLANÖR GİBİ SÜZÜLECEK Mekik ayrılma işleminden sonra motorsuz hava aracı planör gibi süzülerek atmosfere girecek. Pilotlar, acil durumda özel motorları kullanacak. Çıkış ayrılma işlemleri yaklaşık 20 dakika sürecek. Ardından kontrollü atmosfere giriş ve iniş noktasına alçalmanın ise gidilen noktaya göre 50 ila 70 dakika arasında değişeceği planlanıyor.
HERKES UÇABİLECEK Mİ? Uzayla ilgili en büyük sorun, yer çekimine karşı fırlatma işlemi sırasında yolcuların üzerinde oluşacak ‘G’ kuvveti. Richard Branson’un kurduğu ve sivil uzay uçuşlarına başlayacak Virgin Galactic’te yolcular fırlatma sırasında 10 dakika boyunca 6G’lik kuvvete maruz kalacak. Yani 70 kilogram olan bir yolcu üzerinde 420 kilogramlık ağırlık hissedecek. Buna dayanabilmek için özel eğitim gerekiyor. Ancak SpaceLiner, özel tasarımıyla G kuvvetini 2.2’de sınırlayacak. Böylece daha konforlu bir uçuş gerçekleştirilecek.
BİLET FİYATLARI NE KADAR? Kıtalararasında bu kadar hızlı uçmanın maliyetleri de yüksek olacak. Yapılan hesaplamaların yolcu başına gidiş-dönüş bilet fiyatlarının 100 bin Euro’dan başlayacağı bekleniyor.

Haberin Devamı

SpaceLiner 11 motorla uçacak

Haberin Devamı

Avrupa Uzay Ajansı tarafından da desteklenen projenin başında Martin Sippel var. Amaç uçuşları kısaltmak. Ama bunu aynı zamanda tamamen çevreci teknolojilerle yapabilmek. Toplam 11 motor taşıyan roket, fırlatmanın ardından mekikten ayrılacak. Süzülerek atmosfere girecek ve belirlenen noktaya süzülerek inecek. Yakıt olarak kullanılan hidrojen ve oksijen karışımı, yandığında çevreyi kirletmeyecek. Sippel çalışmaların ütopik bulunsa da projenin önümüzdeki 30 yıl içinde kesinlikle hayata geçirilebileceğine inanıyor.

Teşekkürler

Kokpit Hürriyet TV’de daha ikinci hafta en çok izlenenler sıralamasında yerini alarak rekor kırdı. İlk program 116 bini, ikincisi 150 bini geçti. Her cuma 11.00’de yayınlanan Kokpit, havacılık dünyasının yenilikleri, akla gelen soruların cevapları 6 dakikada, dinamik bir akışla sunuluyor. Sizler kadar Hürriyet TV çalışanlarına da çok teşekkür ediyoruz. Size ulaşmada onların çabaları ve profesyonellikleri bize güç katıyor.

Haberin Devamı

Hacimli spor malzemelerini uçakta taşımak için...

Soru: Bisiklet, snowboard, kano veya golf malzemelerini uçakta nasıl taşırım?
Cevap: Yanınızda spor amaçlı büyük ve ağır malzemeleriniz varsa hemen havayoluyla irtibata geçin. Genellikle bu tür malzemelerin uçuştan 3 gün önce bildirilmesi gerekiyor. Bisiklet, kano-kayık, yamaç paraşütü gibi sportif malzemeler için ağırlık limiti 30 kilogram. Kano, surfboard, snowboard’larda ise 140 santimetre limiti var. Bisikletler ise paketlenmiş kabul ediliyor. Havayoluna göre değişmekle birlikte tek yön 25 Euro’dan başlayan ekstra bagaj ücreti alınıyor.

Yazarın Tüm Yazıları