Twitter’da güç kazanmak için bunları yapın

Sosyal medyanın sunduğu içerik yükünden yoruldunuz mu? Tweet’lerinizi, güncellemelerinizi ve paylaşımlarınızı kontrol altına almanın vakti geldi. Kolay yönetebileceğiniz bir Twitter deneyimi için Twitter’da arkadaşlarınızı nasıl bulacağınızı ve nasıl filtreleyeceğinizi aile teknologunuz Erdal Kaplanseren bu yazıda anlatıyor

Haberin Devamı

Twitter’dan en iyi şekilde faydalanmak için taklalar atmanıza gerek yok. Bunun için yapmanız gereken iki şey var: Takip etmek ve filtrelemek. Twibes (www.twibes.com) ve WeFollow (www.wefollow.com) gibi öneri siteleri, takip için iyi birer başlangıç olabilir.
Twibes, kullanıcıların gruplar oluşturmasını sağlayarak mesaj panosuna benzer bir deneyim sunuyor. Farklı kategoriler yoluyla benzer zevklere sahip kullanıcıları bulmak böylece çok daha kolay oluyor.


WeFollow ise kullanıcılar tarafından düzenlenebilen bir dizin. Bu dizine kendinizi ekleyebilir, etiketleri kullanarak ilgi alanlarınızı listeleyebilirsiniz. Bu araç zaman içinde, ilgi alanlarına göre ayrılmış Twitter kullanıcılarının kusursuz listesi hâline gelmiş durumda. Tek olumsuz yanı, en popüler ve en çok takip edilen kullanıcıları ön plana çıkarması. Yani bir anlamda nitelik niceliğe yeğleniyor.

Haberin Devamı
  • Hiçbir şeyi kaçırmayın


Bazen de eski usul yaklaşımlar daha iyi sonuçlar verebiliyor. Önce tanıdıklarınızı ve ilginizi çeken kişileri takip edin. Twitter’a bağlanmak için bir istemci/images/100/0x0/55eb6213f018fbb8f8bd919e kullanıyorsanız, zaman zaman twitter.com’u da ziyaret edin. Zamanla Twitter’ın kendi algoritmalarından yola çıkarak “Keşfet” sekmesinin sunduğu önerileri profilinizde görebileceksiniz. “Kimi takip etmeli”ye tıkladığınızda sistem, takipçilerinizi analiz ediyor ve benzer profilleri öneriyor. Bu bir açıdan takipçilerinizin kimleri takip ettiği üzerine kurulu bir sistem.

Aynı bölümde çoğu zaman gözden kaçan “Kategorilere göz at” seçeneği var. Bu listede çıkanlar, Twitter’ın kategorilere ayırdığı önerilerdir. Bu liste, daha popüler kullanıcıların tanıtımını yapıyor olsa da incelemeye değer.


Belli bir takip sayısına ulaştığınızda mesajlar ardı ardına gelmeye başlayacak. Artık sorun, söyleyecek bir şeyleri olan kişileri bulmak değil, söylenenler arasından önemli olanlarını seçmektir. İyi bir Twitter istemcisi, bu konuda fark yaratan çözümler sunabilir.

  • Listeler oluşturarak daha kolay takip edin


www.tweetdeck.com adresinden TweetDeck’i indirin. Birden fazla işletim sistemini destekleyen ve Adobe AIR uygulaması olan bu platform, Twitter hesabınıza bağlanır. Daha da önemlisi, Twitter ürünü olan yazılım, zaman akışınıza düşenleri kategoriler hâline getirerek yönetimi kolaylaştırır.

Haberin Devamı


TweetDeck bunu gruplar ve kayıtlı aramalar yoluyla yapıyor. Gruplar, diğer kullanıcıları temalı bir listeye eklemenizi sağlıyor. Sonrasında bu liste için ayrı bir sütun oluşturarak, yalnızca bu kullanıcılardan gelen tweet’leri o sütunda görebilirsiniz. Örneğin, takip ettiğiniz ünlüler için ayrı bir liste oluşturabilirsiniz. Bir daha Hilal Cebeci’nin birbirinden değerli hiçbir tweet’ini kaçırmayacağınıza emin olabilirsiniz. /images/100/0x0/55eb6213f018fbb8f8bd91a0

Benzer bir şekilde “Add Column”a tıkladığınızda, o alana bir terim girebilir, çıkan arama sonuçlarında o anahtar sözcüğü kapsayan tüm tweet’leri görebilirsiniz. Sütun hiçbir şekilde durağan değil. Siz onu silinceye kadar, seçtiğiniz anahtar kelimeyi içeren tweet’leri getirmeye devam edecektir.

Bu noktada size bir ipucu daha: Eğer hâlihazırda TweetDeck kullanıcısıysanız, kendinize bir TweetDeck hesabı açmanızı öneririz. Bu işlem size, gruplarınızı ve arama sütunlarınızı “bulut” üzerinden kaydetme olanağı verecek; böylece TweetDeck’i kullandığınız her cihazda kayıtlarınız karşınıza çıkacaktır. Buna, aracın online sürümü ve Google Chrome uygulaması da dâhil.

Haberin Devamı
  • Kendi özel listelerinizi oluşturabilirsiniz


TweetDeck grupları, artık Twitter listeleriyle iç içe geçmiş durumda. Kendi listenizi yapmanın en kolay yolu,www.twitter.com adresinden takipçilerinize göz atmanız. Her birinin adının yanında bir ok göreceksiniz. Bu oka tıkladığınızda, “Listeye ekle” seçeneğinin de içinde olduğu birçok farklı seçenek çıkacak. Listeleri herkesle paylaşabilir, böylece diğer kullanıcıların bu listelere üye olmasını sağlayabilirsiniz. Sohbetleri filtrelemek istiyorsanız, listeyi özel tutmalısınız. Oluşturduğunuz eski listelere ulaşmak istediğinizde, tepedeki profil simgenize tıklayıp “Listeler”e girebilirsiniz. Listeler sayesinde kullanıcıları takip etmek ve filtrelemek çok kolay. Ancak bu özellik, hak ettiğinden çok daha az duyuruluyor./images/100/0x0/55eb6214f018fbb8f8bd91a2

İşin en eğlenceli kısmı, diğer kullanıcıların listelerine üye olmak. Böylece bir sürü insanı, takipçiler listesinde yer almadan takip edebiliyorsunuz. Bir liste bulmak için bir kullanıcının profil sayfasına gidin ve sol taraftaki “Listeler” sekmesini tıklayın. Bu bölümde sizin kendi listeleriniz değil, o kullanıcının oluşturduğu listeler görünecektir. Bir listeye üye olmak isterseniz, alt menüdeki “Bu listeyi takip et” seçeneğine tıklayın. Bir liste oluşturduğunuzda veya bir listeyi takibe aldığınızda, aynı listeyi TweetDeck’e de yükleyebilirsiniz. TweetDeck’te “Add Column”u seçin ve üye olduğunuz listeler arasından seçim yapmak için “Lists” bölümüne gidin.

Facebook’u biraz kendi hâline bırakıp durum güncellemelerinizi Twitter’ın kontrolüne vermeye ne derseniz? http://apps.facebook.com/twitter adresine giderek uygulamayı yükleyebilirsiniz. Böylece Twitter kullanmayan arkadaşlarınız da son zamanlarda neler yaptığınızı öğrenebilir.

Haberin Devamı


E-posta:
ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren

 

 

Yazarın Tüm Yazıları