Trafik canavarı yılda 1 milyon can alıyor

Güncelleme Tarihi:

Trafik canavarı yılda 1 milyon can alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 00:00

Dünya Sağlık Örgütü’nün önceki gün yayınladığı Yol Güvenliği 2013 Küresel Durum Raporu’na göre, her yıl dünyada 1.24 milyon insan yollarda ölüyor, 20 milyon insan yaralanıyor.

Haberin Devamı

Bu sayıyla trafik kazaları, dünya çapında en çok ölüme neden olan sekizinci unsur. Dünya Sağlık Örgütü, eğer önlem alınmazsa 2030’a kadar trafik kazalarının ölümlere en çok neden olan beşinci unsur olacağı uyarısında bulundu.

TÜRKİYE’DE DURUM

Rapora göre trafik kazalarında ölenlerin 4’te 3’ü erkek, ölüm oranı 100 bin kişide 18. Yüksek gelirli ülkelerde bu oran her 100 bin kişide 8.7 iken, orta gelirli ülkelerde 20.1, düşük gelirli ülkelerde ise 18.3. Bölgesel olarak ise yol kazalarında ölüm oranı en düşük her 100 bin kişide yüzde 10.3 ile Avrupa’da, en yüksek oran ise her 100 binde yüzde 24.1 ile Afrika’da. İngiltere’de her 100 kişiden 3.7’si, Türkiye’de ise yüz kişiden 12’si yol kazalarında ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü Margaret Chan yol kazalarının kabul edilemez ölçüde artış gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

MESAJ BÜYÜK TEHLİKE

Rapora göre, alkollü araç kullanmak, hız, motosiklet kaskını takmamak, emniyeti kemerini takmamak, çocuk koltuğunun kullanılmaması yol kazalarına neden olan beş önemli risk faktörü. İspanya’daki Barcelona Üniversitesi’nden ve Avustralya’daki enstitülerden bilim adamlarının katıldığı farklı bir araştırmaya göre ise araç kullanırken mesaj yazmak alkollü araç kullanma limitini geçmek kadar tehlikeli. Avustralya’dan 12 gönüllünün katıldığı araştırmada, araç kullanırken cep telefonundan mesaj atmanın önemli risklere yol açtığı görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!