Dünyada interneti İstanbul yönetecek

Güncelleme Tarihi:

Dünyada interneti İstanbul yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 00:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’un dünyadaki üç internet yönetim merkezinden biri olacağını belirterek, “ICANN üç noktaya interneti dağıtmaya karar verdi. Los Angelas İstanbul ve Singapur. Bu tesadüf mü? Türkiye’nin gücünü, iletişimde Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi tarafından düzenlenen ‘Kırmızı Kent Reklam Yarışması’nın ilk ödülleri, İzmir’de verildi. Swissotel Grand Efes’teki törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge, Hürriyet Gazetesi yazarları Ertuğrul Özkök, Ahmet Hakan, İzmir’in iş, sanat ve medya temsilcileri ile reklamcılar katıldı.

ÜÇ MERKEZDEN BİRİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “İzmir’den Türkiye Ekonomisine Bakış” konulu konuşmasında, İstanbul’un dünyadaki üç internet yönetim merkezinden biri olacağını ilk kez açıkladı. Yıldırım şunları söyledi: “İnternet ABD’de bulundu, 1969 yılında iki üniversite arasında test edildi. O zaman aynı anda aya da gidildi. Herkes aya yoğunlaştı, internet güme gitti. 40 yıldan fazla sürede aya gidişi kimse konuşmuyor. Ama internet hayatımızın vazgeçilmezi oldu. İnternetin merkezi Los Angeles’ta. İnternetin yönetim merkezi, ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) diye bir merkez var. İnternetin birleşik milletleri de diyebilirsiniz. ICANN üç noktaya interneti dağıtmaya karar verdi. Los Angeles İstanbul ve Singapur. Los Angeles Kuzey ve Güney Amerika’ya; İstanbul Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya; Singapur ise Uzakdoğu’ya bakacak Bu tesadüf mü? Türkiye’nin gücünü, iletişimde Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor. Bu bizim için farklı bir gururdur.”

Haberin Devamı

İNTERNETTE HIZ BEREKETTİR

Bilgi iletişimini Afrika seviyesinden AB’nin ilk 10 ülkesi arasına getirdiklerini de kaydeden Yıldırım, 2002 yılında geniş bant interneti olmayan ülkede bugün terabaytların konuşulduğunu anlattı. Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Karayollarında hız felaket iletişimde hız berekettir. İletişimde istediğiniz kadar hızlı gidin daha çok bilgiye erişirsiniz. Bölünmüş yollar ‘kaymak’ deyip, gaz pedalına yüklenmeyin. Mobil internette Avrupa’dan daha iyi durumdayız. Bilgi Teknolojileri Kurulu program yaptı. Cep telefonu operatörlerinin rekabetinde fiyat avantajını ortaya koyacak. O programı koyacaksınız. Hangisinin avantajlı olduğunu söyleyecek. Salı günü açıklanacak.”

Haberin Devamı

Servet batıdan doğuya kayıyor

BAKAN Yıldırım, havacılıkla ilgili gelişmeleri ise şöyle anlattı: “Göreve başladığımda uluslararası havacılık örgütünün çalışmasını getirdiler. Türkiye mevcut durumu yapıyor ve gelecek 10 yılını projekte ediyor. Bir rakam dikkatimi çekti. Türkiye 2015 yılında 55 milyon iç ve dış hatlarda ulaşabilir diyor. Yani bu rakamı görünce canım sıkıldı. Dedim ki bunlar herhalde Türkiye’yi tanımıyor. 2015’te 55 milyon yolcuyla mı idare edecek. Biz onların dediği rakamı 2005 yılında geçtik. 33 milyondan devraldık şimdi 131 milyondayız. 2023 hedefimiz 375 milyon yolcu. Bazıları diyor ki ‘Efendim ne lüzum var yeni havalimanı yapıyorsunuz İstanbul’a, kaynakları çarçur ediyorsunuz.’ Bir şeyi görmüyorlar. Dünya değişiyor. Servet batıdan doğuya kayıyor. Güzergahın merkezi de İstanbul.”

Haberin Devamı

İzmir’e 34 milyar liralık yeni proje

İZMİR-İstanbul Otoyolu’nda İzmit Köprüsü için ilk kule kazıklarının 24 Mart’ta çakılacağını, yolun 2015’te açılacağını, Boğaz’a üçüncü köprü ve ikinci tüp geçitin de aynı yıl hizmete sunulacağını aktaran Yıldırım, İzmir için de önemli hedefler koyduklarına işaret etti. Bakan Yıldırım, “İzmir önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin ikinci büyük ekonomisi olacak. Tüm çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz. Hedefi böyle koyduk, altyapıyı buna göre hazırlıyoruz. Son 10 yılda İzmir’e yapılan yatırımların 9 milyar 560 milyon lira. Bunun 3 milyar 800 milyonunu bizim bakanlığımız yaptı. İzmir’le alakalı başlattığımız projelerin miktarı 34 milyar lira, 17 proje var başlamış. Siyaset demek bizim için hizmet demektir. Sert siyaset maalesef birliği, kardeşliği zedeliyor. Onun için ortak payda hizmettir. A partisi, B ve C partisi fark etmez. Ortak paydamız hizmetse mesele yok.”

Haberin Devamı

EXPO 2020’nin arkasındayız

TURSAB Genel Sekreteri Günnur Özalp, “İzmir çok önemli. Travel Turkey Fuarı’nı İstanbul’dan İzmir’e taşıdık. İstanbul ve Antalya’dan sonra İzmir’de böyle bir fuarı getirmek cesaret gerekiyordu ama İzmir’e inandık. İzmir EXPO 2020’nin arkasındayız. İzmir’i seviyoruz. Bu sürdürülebilir bir reklam yarışması, parçası olduğumuz için teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir Valisi Cahit Kıraçda bu etkinlikle İzmir’in eksikliklerini gideceğine inandığını belirterek, “İzmir’e yeni bir bakış ve vizyon getirmesi açısından bu tür etkinlikler çok anlamlı. İzmir dünyanın gelişen bir kenti haline geldi. Dünyanın en hızlı büyüyen metropolleri arasında dördüncü sırada yer aldı. Kültür varlıklarıyla, coğrafyasıyla güzel hizmetler vermiş bir şehir. Bu etkinlikle İzmir’in eksikliklerini giderilmiş olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!