Kadıköy'de Kadınlar Günü mitingi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Kadıköyde Kadınlar Günü mitingi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 17:30

KADIKÖY’de binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Numune Hastanesi önünden, Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de yöresel kıyafet giyerek mitinge katıldı. Yapılan açıklamada, "Savaşa, cinsiyetçi politikalara, yoksulluğa emeğimizin sömürülmesine ve kadın katliamlarına karşı direniyoruz" denildi.

BDP, ÖDP,ESP gibi partilerin de aralarında bulunduğu 30’a yakın sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan 8 Mart Kadın Platformu üyeleri, saat 13.00’de Kadıköy Numune Hastanesi önünde toplanarak, Kadıköy İskele Meyedanı’na kadar yürüdü. Ellerinde "Namusça yaşam, eşitlik, özgürlük", "Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü", "Kadın Kırımına Hayır" yazılı pankartlar taşıyan binlerce kadın, "Kadınlar savaş istemiyor", "Erkek vuruyor, kadın koruyor" şeklinde Kürtçe ve Türkçe slogan attı. Yürüyüş sırasında bazı kadınların Fransa’da öldürülen Sakine Cansız , Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları taşıdı. Miting şiddete maruz kalarak hayatını kaybeden kadınlar için bir dakikalık saygı duruşuyla saat 14.00’da başladı.

"KADIN KATLİAMLARINA KARŞI DİRENİYORUZ"

Basın açıklamasını okuyan Ayşenur Koliver, "1857’den beri katledilen kadınları anıyor ve başlattıkları bu direnişi sahipleniyoruz. Biz 8 Martlarda meydanlarda ve alanlara akan kadınlar olarak diyoruz ki ’ erkek egemen sistemin bütün kurumlarını yerle bir olana dek sürecek bu mücadelemiz. Savaşa, cinsiyetçi politikalara, yoksulluğa emeğimizin sömürülmesine ve kadın katliamlarına karşı direniyoruz" dedi. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Fransa’da katledildiğini ve saldırıyı kınadıklarını belirten Koliver, "Biz kadınlar bu savaşın sonlandırılmasını istiyoruz" diyerek hükümeti eleştirdi.

"KIZKARDEŞLERİMİZİN ÖLDÜRÜLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

"Merhaba güzel kadınlar" diyerek sözlerine başlayan BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, 8 Mart’ın tatil olması gerektiğini belirterek, bu konuda kanun teklifi verdiklerini söyledi. Kadının önemine değinen Tuncel hükümeti eleştirerek, "Kadın yaşamın kendisidir. Kadınlar olmadan özgür olmak mümkün değil. Hergün kadına karşı şiddet uygulanıyor. Buradan isyan ediyoruz. Kadınlar olarak kendi dediklerimizi yapacağız. Günde 5 kadın ölüyor. Bu kader değil, buna itiraz ediyoruz. Kızkardeşlerimizin öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Kadınların mezarları başında ağlamak istemiyoruz. Biz kadınlar olarak hem toplumu hem kendimizi özgürleştireceğiz" diye konuştu.

"BARIŞ BİZİM İÇİN YAŞAMIN KENDİSİDİR"

Mısır ve Suriye’de kadınların taciz, tecavüz ve şiddete maruz kaldığını belirten Tuncel sözlerini şöyle tamamladı:

"30 yıldır bu ülkede savaş yaşanıyor. Savaş ölüm, göç, acı demek. Barış bizim için yaşamın kendisidir. Türkiye’de yeni bir süreç başladı. Kadınlar olarak bu süreci yakından takip ediyoruz. Çözüm sürecinde merkezinde kadınlar olmalıdır. Kadınlar bana ’Bu defa barış olacak mı, AKP samimi mi?" diye soruyor. Biz AKP’ye nasıl güveneceğiz? Yaptıkları ortada. Biz kendimize ve halkımıza inanıyoruz. Kadınlar ve gençlere güveniyoruz. Bu süreç risklidir. O yüzden biz kendi özgücümüze güvenerek barışı getireceğiz. Bu süreci engellemek isteyenler var. Paris’in göbeğinde Sakine Cansız , Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katlettiler. Onlar 3 devrimciyi katlettiler ve dediler ki ’Özgürlük, barış isterseniz başınıza sıkarız.’ 3 kadını öldürdünüz ama bugün binlerce Sakine Cansız , Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez sokakta."

Şarkıların da söylendiği miting saat 17.00’de sona erdi.

"ÇOK UZUN SÜRMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Gazetecilerin PKK’nın elindeki kaymakam , polis ve askerlerin ne zaman bırakılacağı şeklindeki sorusu üzerine Tuncel, "Bu konuda yarın basına bir bilgilendirme yapacağız. Bir heyetle bu esirlerin alınması konusunda bir çalışma var. Yarın bu konuda kamuoyunu bilgilendireceğiz" diye konuştu.

"Ne zaman bırakılacaklar" sorusu üzerine Tuncel, "Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum bir kaç gün içerisinde" diye cevap verdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!