Türkiye'nin açıklamalarına Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden tepki

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin açıklamalarına Güney Kıbrıs Rum Kesiminden tepki
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2013 14:51

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Samaras’la İstanbul’da görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalar ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Yunan hükümetinin Türkiye ve Yunanistan’ın Kıbrıs sorununda birlikte çalışması konusunda irade sahibi olduğu açıklaması Rum basınında geniş yer buldu.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun NTV’ye yaptığı açıklamanın, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret ve Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden iki gün sonra geldiğine işaret edilen haberlerde, Rum yönetiminin Davutoğlu’na verdiği cevap da aktarıldı.

DAVUTOĞLU YOL KESMEK İSTİYOR
Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi Davutoğlu’nun açıklamasını; “Türkiye Niko’nun Adımlarını Takip Ediyor... Davutoğlu Kıbrıs Sorununda ‘Yol Kesmek’ İstiyor ve Ülkesinin Durumu, Başkan Anastasiadis’in Adımlarına Göre Değerlendireceğini Söyledi” başlığıyla okurlarına aktardı. Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis’in Erdoğan ve Davutoğlu’nun açıklamalarını, Anastasiadis hükümetinin çok yakından takip ettiğini söylediğini yazdı.

ŞANTAJ DEĞİL ÖN ŞART
Habere göre Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye’nin Avrupa sürecine ivme kazandıracağı görüşünü belirten Stilianidis; “Bu AB’nin veya Kıbrıs’ın şantajı değildir, üyesi olmak istediği AB’ye üye bir ülkenin toprağını işgal etmekte olan bir ülke için asgari ön şarttır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

DERHAL CEVAP VERİLMELİ
Türkiye’ye “Kıbrıs sorununun çözümü için gerçek irade gösterme” çağrısında da bulunan Stilianidis “Güney Kıbrıs’ın içinde bulunduğu ekonomik krizin Kıbrıs sorununda karar almak için bir ön şart olmadığı” mesajını da verdi. İktidar partisi DİSİ, Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Güney Kıbrıs’ın “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği Doğu Akdeniz’deki deniz bölgesinin Kıbrıs’ın Kuzey’i ile Güney’i arasında bölüşülmesiyle ilgili açıklamasının; “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili iradesini teyit etmediği” iddiasında bulundu. İktidar ortaklarından Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, Erdoğan’ın sözlerine “derhal cevap verilmesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

DAVUTOĞLU ACELECİ DAVRANIYOR
Diğer bir gazete Politis’in “Ahmet Anastasiadis’i Takip Ediyor... Hükümet Türk Dışişleri Bakanı’na ‘Uluslararası Hukuk’ İle Cevap Verdi” başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2004’te Annan planına verdiği “evet” yanıtının çözüm için psikolojik bir avantaj olduğunu söylerken, Kıbrıs sorununun çözümünde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kadar aceleci davrandığını savundu.

Haberin Devamı

KIBRIS TÜRKİYE’NİN AB YÖNELİMİNİ DESTEKLİYOR
Gazete, Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis’in Davutoğlu’nun açıklamasına ilişkin dünkü yorumunu ise şu cümlelerle aktardı: “Kıbrıs sorununda stratejik, ahlaki ve realist kararlar alınması gerektiği konusunda Türk Dışişleri Bakanı’na katılıyorum ancak bu Kıbrıs Rum tarafıyla alakalı değildir. Hükümet Türk liderliğinin açıklamalarını özel bir ilgiyle izliyor. Bizi ayıran sorunların çözümü hiçbir şekilde uluslararası hukuka karşılıklı saygıyı ve kurallarına uymayı ortadan kaldırmaz. Hükümetimiz Türkiye’den, garantör ülke olarak üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesini bekliyor. Ankara’ya, çözüm için gerçek irade göstermesini istiyoruz. Kıbrıs’ın yaşamakta olduğu ekonomik kriz Kıbrıs sorununda karar almada ön şart da değildir. Kıbrıs, Türkiye’nin AB yönelimini destekliyor ve Kıbrıs sorununun çözümü Avrupa sürecine ivme kazandıracaktır”

Haberin Devamı

 Gazete Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Vasilis Papayoannu ile dün görüştüğünü, önümüzdeki günlerde ise Atina’ya giderek, Yunanistan Başbakanı Samaras’ın İstanbul’da Erdoğan’la yaptığı görüşmeyle ilgili detaylı bilgi alacağını haberine ekledi.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ LEFKOŞA’DAN GEÇER
Fileleftheros gazetesi ise “Hükümet Erdoğan’ın Samaras ile Görüşmesinden Sonra Yaptığı Açıklamaları Değerlendiriyor... Türkiye’nin AB Üyeliği Lefkoşa’dan Geçer” başlıklı haberinde Rum Sözcü Stilianidis’in dünkü açıklamasına yer verdi ve Rum siyasi partilerin de Erdoğan’ın açıklamasını “kınayan” açıklamalar yaptıklarını yazdı, detay vermedi.

Haberin Devamı

Simerini haberi; “Jestler Bekliyorlar... Davutoğlu Anastasiadis’in 2004’teki ‘Evet’inin Psikolojik Avantaj Olduğunu Söylüyor... Hükümet, Kıbrıs Sorunu Türkiye İçin Asgari Yükümlülüktür Cevabını Veriyor... Ekologlar Şamar-Cevap İstiyor” başlıklarıyla aktardı.

Gazete ELAM’ın ise Türk yetkililerin açıklamalarına Rum tarafından herhangi özlü bir tepki verilmediğinden şikâyet ettiğini yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!