Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engellilerin istihdamı

Merhabalar sevgili okurlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde engelli istihdamı alanında işverenlerin yaklaşımlarını, sorun ve beklentilerini araştırmak amacıyla “İşgücü Piyasasının Engelliler Açısından Analizi Projesi” adlı bir araştırma projesi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

“İşgücü Piyasasının Engelliler Açısından Analizi Projesi”, işverenlerin engellilere yönelik beklenti ve tutumlarını içeren, engellilerin istihdamlarına yönelik ülkemizde yapılan en kapsamlı araştırma. Proje kapsamında; ülke genelinde 50 ve daha fazla işçi çalıştıran çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işverenlerin engelli istihdamına bakışları, engelli istihdamına yönelik tutumları, ihtiyaç duydukları meslekler ve bu mesleklerde engelli çalıştırmaya ilişkin düşünceleri, engellileri istihdam etme sürecindeki beklentileri, sorunları ve çözüm önerileri araştırılmış bulunuyor.

Engellilerin istihdam politikalarının belirlenmesinde, engellilere yönelik mesleki ve teknik eğitim politikalarının hazırlanmasında önemli bir bilgi kaynağı olacağı düşünülen “İşgücü Piyasasının Engelliler Açısından Analizi Projesi”, 27 Şubat 2013 Çarşamba günü Ankara Dedeman Oteli’nde düzenlenen bir tanıtım programı ile kamuoyuna sunuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, araştırma sonuçlarından elde edilen verilerle yeni çalışmalara da başlamış bulunuyor. 25 Şubat tarihli yazıma konu olan “Korumalı İşyerleri Projesi” bu yeni çalışmalardan biri. “İşgücü Piyasasının Engelliler Açısından Analizi Projesi” araştırma sonuçlarının zihinsel engelliler ile ruhsal ve duygusal engelliler grubunun en az tercih edilen engel grubu olduğunu göstermesi üzerine, İŞKUR’la birlikte başlatılmış. Bu proje ile; zihinsel engeli, akıl hastalığı ya da otizm tanısı bulunan ve bu yüzden memuriyete giremeyen, özel sektörde kendine yer edinemeyen ve kendi işini kuramayan engelli bireylerin üretime katılabilmeleri sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Korumalı İşyerleri ile ilgili 25 Şubat tarihli yazımın ardından, sizlerle paylaşmam gereken bir E-posta aldım. Okurum Ayhan Işık’ın mesajı şöyleydi:

“Yazılarınızı ilgi ile takip etmekteyim. Bugünkü yazınıza istinaden sizinle 2.5 yıldır sürdürmüş olduğum projemi paylaşmak istedim.
Yaklaşık 2,5 yıl önce hayata geçirmiş olduğumuz projemizde hedeflerimizin üzerine çıkarak çalışmalarımızı hızla sürdürmekteyiz.
www.isdunyasindabendevarim.com  Engelli vatandaşlarımıza yönelik kariyer sitesi olup, aynı zamanda sosyal sorumluluk projemizdir.
Engelli adaylarımızın yazılı ve video CV’lerini işverenlerle buluştuyor ve hiçbir ücret talep etmiyoruz. Kişilik testlerini ve tüm mülakatları tamamlayarak adaylarımızı işverenlerimize yönlendirmekteyiz. Türkiye’nin her şehrinden engelli adaylarımız mevcut. 
Projemizden bahsedebilirseniz daha fazla kitleye ulaşabilir ve daha fazla  engelli adayımıza istihdam sağlayabiliriz.”

Haberin Devamı

Sayın Ayhan Işık’ı ve şirketini bu yararlı girişimleri için kutluyor ve kendilerine tüm engelliler adına teşekkür ediyorum. Dilerim, işverenlerle buluşturdukları engelli sayısı her gün artar.
2013 yılında yerleştirmeleri yapılacak 8 bin 115 engelli kadrosunun ayrıntıları belli oldu. ''2013-ÖMSS/Kura ile Özürlü Memur Yerleştirme Tercih Kılavuzu'' ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinde yayınlandı. ÖMSS sonuçlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmek isteyen adaylar 8 Mart'a kadar tercih yapabilecekler. Adayların tercihlerinin alınmasının ardından, ÖSYM tarafından yerleştirmeler yapılacak. Engelli vatandaşlarımızın ÖMSS ve Kura sonucuna göre memur kadrolarına atanma işlemlerinin Mart ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
Engelli istihdamı konusundaki olumlu gelişmelerin artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Lütfen, sizler de inanın…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları