450 milyon dolarlık imza

Güncelleme Tarihi:

450 milyon dolarlık imza
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2013 17:25

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suudi girişimcilerin Türk girişimcilerle çok daha fazla iş yapmak istediklerini belirterek, bu memnuniyetin sonucu BMB şirketinin 450 milyon dolarlık sosyal konut inşası işini aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'na katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere Riyad'a gelen Bakan Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Jabara bin Eid el-Seraisry, Konut Bakanı Shwesh bin Saud el-Dhowaihy, Riyad Ticaret Odası Başkanı Abdulrahman el-Zamil ile görüştü.

Basına kapalı görüşmelerini gazetecilere değerlendiren Çağlayan, Suudi bakanlara ve Suudi iş adamlarına yeni teşvik sistemini anlattıklarını, ABD ve Avrupa'dan çekilen Suudi fonlarını Türkiye'ye yatırıma çağırdıklarını anlattı.

Suudi girişimcilerin, Türk girişimcilerin çekingen davranmasından yakındıklarını, “kardeş ve dost” Türk girişimcilerle çok daha fazla işbirliği, ticaret ve ortak yatırım yapmak istediklerini belirten Çağlayan, Suudi girişimci ve yetkililerinin memnuniyeti neticesinde bir Türk girişimci olan BMB Grup'un 450 milyon dolarlık sosyal konut yapımı işini aldığını, bunun yılbaşından bu yana Medine Havaalanı ve tren istasyonunun ardından alınan ikinci büyük iş olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Riyad, Cidde ve Suudi Arabistan'ın doğusu hariç diğer bölgelerde gıda işleme tesisi kuracak işletmelere yüzde 75'i kamu fonundan sıfır faizli kredi verileceğini ifade eden Zafer Çağlayan, “Suudi işadamlarıyla ortaklık istiyorlar. 500 bin konut yapımı gündemde. Somut hale gelmiş. Yakın bir çalışma içine gireceğiz. Firmalarımızın mümkün olduğu kadar çok pay almaları konusunda çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

Revaklar korunacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri sonucu Kabe'nin etrafındaki revakların yerinde korunmasından duyulan memnuniyeti Suudi makamlara ilettiklerini dile getiren Bakan Çağlayan, revakların sadece genişleme yapılacak tarafındaki kısmının Türk taşeron firma Gür Yapı tarafından sökülerek, genişletilecek bölgeye nakledileceğini vurguladı.

-İki yıl sonra büyükelçi-

Öte yandan, uzun bir süredir Suudi Arabistan'ın Ankara'ya büyükelçi atamadığını hatırlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iki yılın ardından büyükelçi atandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan, iş konseyi toplantılarını yılda ikiye çıkarmayı kararlaştırdıklarını, bunlardan birinin Türkiye'de diğerinin de Suudi Arabistan'da olacağını söyledi.

Gümrüklerde özellikle yaş meyve ve sebze gibi ürünlerde kolaylık sağlanmasını istediklerini ve bu isteğin olumlu karşılandığını vurgulayan Çağlayan, Suriye üzerinden 9 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, bu yolun kapanmasının ardından Mısır üzerinden Ro-Ro ile ihracat yapılmaya başlandığını ve bu konuda zaman zaman sıkıntılar yaşandığını anlattı.

Yaşanan problemlere rağmen Suudi Arabistan'a ihracatın yüzde 34 arttığına dikkat çeken Çağlayan, Türk hacılara açılan Arar Gümrük Kapısı'nın diğer zamanlarda Türk tırlarına açılmasını istediklerini dile getirdi. Çağlayan, “Sayın Suudi Ulaştırma Bakanı, konunun yakın zamanda olumlu bir şekilde çözülebileceğini ifade ettiler. İnşallah olumlu sonuç alınırsa tır geçişinde büyük kolaylık sağlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Klimaların çalışmadığı, elektrik tüketiminin az olduğu dönemdeki 5-10 bin megavatlık kapasite fazlasını Türkiye üzerinden Avrupa'ya elektrik ihracıyla değerlendirmek istediklerini ifade eden Çağlayan, konuyu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a ileteceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!