90’lara dönüş

Güncelleme Tarihi:

90’lara dönüş
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2013 00:00

Uzun süredir ortalarda görünmeyen Ufuk Yıldırım, şu sıralar 90’lar temalı yeni sahne projeleri üzerinde çalışıyor. Ünlü müzisyen, bir yandan da eşi Pelin Elitez’e albüm hazırlıyor. Çiftle müzik çalışmalarını konuştuk.

Haberin Devamı

* Ufuk Bey, uzun süredir ortalarda görünmüyorsunuz. Neler yapıyorsunuz şu sıralar?
Ufuk Yıldırım: İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu’nda görev yapıyorum. Yaklaşık 6,5 yıldır devlet sanatçılığım devam ediyor. Bir de Orta Doğu’da çıkan albümlerin yüzde 50’sinin aranjmanlarını ben yapıyorum. Çok fazla ortalarda görünmememin bir diğer nedeni de bu.

* Ne zamandır yapıyorsunuz bu aranjeleri?
Ufuk: Yaklaşık 8-9 yıldır.

* Nasıl başladınız bu işe?
Ufuk: Onlar buldular beni. Şarkıları yolluyorlar, altyapılarını ve aranjmanlarını yapıyorum.
Son albümünüzü 2009’da çıkardınız. Geçtiğimiz yıl da bir projeyle gündeme geldiniz ama albüm çıkarmadınız sanırım...
Ufuk: Evet, yaklaşık beş ay önce bitirdiğim bir proje var. Son zamanlarda 90’lar yeniden gündeme gelmeye başladı biliyorsunuz. Ben de “Alışamadım”, “Güle Güle Sana Elveda” gibi tutmuş şarkılarımla o dönemden sevdiğim parçaların kulüp versiyonlarını yaptım DJ Bora’yla birlikte. Ama albümü çıkmadı. Çıkmayacak da.

* Neden peki?
Ufuk: Bunun sadece sahne projesi olmasını istedik çünkü. Ben, DJ Bora’yla birlikte sahneye çıkacağım. Beş-altı tane de klavye kuracağım sahneye. Bu daha önce dünyada bile yapılmadı, ilk olacak.
Bunun lansmanını henüz yapmadınız sanırım...
Ufuk: Geçen yaz Bodrum’da yapacaktık lansmanını, fakat çok şehidimiz oldu, yapmadık. Bu arada iki proje birlikte yürüyor. Diğeri de DJ konsepti olan “90db” projesi. Bunun lansmanını da geçtiğimiz ay Mix Bar’da yaptık.

ADINA AŞK DENİYOR EN İYİ AŞK DÜETİ
* 90’lardan söylemeyi en çok sevdiğiniz şarkı hangisi?
Ufuk: Hepsi. Sadece kendi şarkılarımı değil, o dönem çıkan şarkıların hepsini seviyorum. Ama bestesi bana ait olan, Sibel Bilgiç’in söylediği “Alışamadım”ın bende ayrı bir yeri var.

* Son dönemde yaptığınız başka bir proje oldu mu?
Ufuk: “Yaradana Yalvartma”ya baştan aranjman yaptım. Bu şarkı, 1994 yılında solo albümümde yer almıştı. Sonra Kral Pop’un “Türkçe Pop 2012” albümünde yer alan tek eski şarkı oldu. Şimdi ona klip de çektik. Serdar Seki yönetti klibi. Yakında televizyonlarda olacak.

* Eşiniz Pelin Hanım’ın da sesinin güzel olduğunu duyduk, doğru mu?
Ufuk: Evet, sesi çok güzeldir. Hatta birlikte düet de yaptık.
Hangi şarkıda?
Ufuk: Ben eşimi tavlamak için bir beste yapmıştım. Bu bestemden Deniz Seki’ye bahsettim, dinledi ve ona söz yazdı. Şarkıyı eşimle birlikte okuduk.

* Şarkının ismi ne?
Ufuk: “Adına Aşk Deniyor”. Düğün fotoğraflarımızdan oluşan bir de klip yaptık hatta, Youtube’da paylaştık. Düğünümüzde de çıkış parçamızdı zaten, birlikte söylemiştik.
Pelin Hanım size büyük kolaylık olmuştur bu şarkı. Düğünde çıkış şarkısı seçmek çok zordur çünkü...
Pelin Yıldırım: (Gülüyor) Evet, hiç düşünmeme gerek kalmadı. “Adına Aşk Deniyor”, son zamanlarda yapılmış en iyi aşk düeti.

* Peki işi profesyonelliğe dökmeyi, albüm çıkarmayı düşünüyor musunuz?
Ufuk: Düşünüyoruz. “Adına Aşk Deniyor” sadece Youtube’da olmamalı, bu şarkının bir CD’si de olmalı dedik ve Pelin’in albümü için çalışmalara başladık.

* Sizin de besteleriniz olacak mı albümde?
Ufuk: Eş-dosttan şarkılar almaya başladık. Ben dört tane beste yaptım, onlara söz yazılacak. Araya da bebek girdiği için albüm önümüzdeki kışa çıkar sanırım.

KIZIMIZ TEMMUZ AYINDA DOĞACAK
* Bebeğiniz ne zaman doğacak?
Pelin: Kızımız temmuzda doğacak.

* Pelin Hanım, sizin aklınızda albüm yapma fikri var mıydı?
Pelin: Hiç yoktu. Ben satış-pazarlama işiyle uğraşıyorum, mesleğimi de seviyorum. Şarkı söylemeyi hobi olarak görüyorum. Ama yıllardır çevremdeki herkes “Neden albüm yapmıyorsun?” diye soruyor. Bu konuda çok fazla teklif de aldım.

* Nasıl ikna oldunuz?
Pelin: Ufuk ısrar etti. Ben de eğlencelik olsun diye yapalım dedim.

* Ufuk Bey, sizin albüm çıkarmaya niyetiniz yok mu?
Ufuk: Açıkçası yok. Albüm yapmak için birçok şeyin oturmasını bekliyorum. Özellikle korsan hikâyesi hâlâ bitmedi. İnsanların emeğinin karşılığı geri dönmüyor.

* 90’larda yaptığınız işlerin karşılığını alıyor muydunuz?
Ufuk: Alıyorduk tabii, almaz olur muyuz! O dönem kasetler vardı. Şu anda yapacağım bir albümün bana geri dönüşü olacağına inanmıyorum. Böyle düşünen de bir tek ben değilim. 90’lardaki müzisyen arkadaşlarımdan bazıları şimdi ticaretle uğraşıyor.

* Müzik kariyerinize çok erken yaşta başladığınız için bir doygunluk gelmiş olabilir mi?
Ufuk: 11 yaşından beri işin mutfağındayım. O yaşta Kayahan’a çalıyordum. 15’imde Barış Manço’yla, Kurtalan Ekspres’le çalışmaya başladım. 17 yaşında Onno Tunç’un orkestrasında Sezen Aksu’yla çalıştım. Yine de bir doymuşluğum yok, hâlâ işin mutfağını çok seviyorum. Solist olmaktan ziyade müzisyenim. Ama yedi yıldır insanlar “Sizi nerede dinleyebiliriz” diye soruyordu. Bu yüzden de az önce anlattığım sahne projelerini geliştirdim.

* Konser tarihleriniz belli mi?
Ufuk: Şu an bir Avrupa turnesi hazırlığındayız Polat Yağcı’yla birlikte. Baharda, festival konserleriyle başlayacağız. Festivallerde Ufuk Yıldırım Live projesi, yurtdışında da 90db projesi olacak.

* 90’lardaki arkadaşlarınızın bazılarının ticaretle uğraştığını söylediniz. Sizin aklınızda yok mu ticaret?
Ufuk: Var ama yine müzikle alakalı. Bir dükkan açabiliriz. İzmir’de olabilir mesela. Kendimiz çıkıp söyleriz...

* Öyle bir şey olursa İzmir’e mi yerleşirsiniz?
Pelin: Biz İzmir’i çok seviyoruz. Böyle bir mekânın orada olması çok daha muhtemel. Orada daha saygılılar müzisyene ve sanatçıya.

* Burada bir saygısızlık mı gördünüz?
Ufuk: İstanbul’da ilgisizlik var. İnsanlar İstanbul’da ünlü isimlere zaten rastlıyor, belki de bu yüzden doygunlukları var. İzmir’de programlar çok daha iyi geçiyor, ilgi daha iyi oluyor.

90’LARDAKİ O AMATÖRLÜĞÜ ÖZLÜYORUM
* Ufuk Bey, 90’lardan en çok neyi özlüyorsunuz?
Ufuk: Arkadaşlıklar ve dostlukları. Bugün kimseyle yaşayamayacağınız şöyle bir anımız var mesela: Benim ve Çelik’in albümü yeni çıkmıştı. Kenan Doğulu da o dönem Arena’da sahne alıyordu. Kimin işi erken bitse, arkadaşları toplayıp diğerinin konserine giderdi. En uzun da Kenan sahnede kalırdı. Bir gün Çelik’le Kenan’ın konserine gittik. Kenan da konserden sonra Eskişehir’e gidip orada sahneye çıkacakmış. Kenan’la birlikte otobüse bindik, gidip ona sahnede vokal yaptık. Şimdi bunu kim yapar? Biz o dönem tüm amatörlüğümüzle birbirimizin sahnesinde toplanırdık. O amatörlük çok güzeldi. Özlenen şey de o amatörlük zaten.

* O dostluklarınız sürmüyor mu şimdi?
Ufuk: O kadar sıkı fıkı sürmüyor maalesef. Herkes işinde gücünde artık.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!