Dikkat! Sevgiliniz sizi izliyor!

Sevgilinizin cep telefonunuz üzerinden sizi izleyip izlemediğini anlama ve bu izlemeyi etkisiz hale getirme yollarını öğrenin!

Haberin Devamı

Hürriyet Pasaj'daki pek değerli blog komşum Sabanur Kıraç, son yazısında önemli bir itirafta bulundu. Kayda geçsin! Biz erkeklerden beklenen "sevgiliyi izleme" dürtüsünün kadınlarda ne denli güçlü olduğunu onun satırlarında okuduk. Sabanur'un yazısı "Sevgiliyi gözetleme hakkı" başlığını taşıyordu. Sevgilinizin sizi izleyip izlemediğini anlama ve bu izlemeyi etkisiz hale getirme yollarını öğrenin!


Konuyu cinsiyet savaşına getirmek gibi bir niyetim yok elbette. Sadece bu taarruzu bertaraf etmek adına pek sevgili hemcinslerime bazı kritik bilgileri vermek ve dikkatli olmaları konusunda uyarmak boynumun borcu. Evet, Sabanur Kıraç'ın yazısı gösterdi ki, genel kanının tam aksine, kadınlar da eşlerini izleme, nerede ne yaptıklarını didikleme konusunda pek hevesli.


Sabanur'un yazısında çok uç örnekler de var. Sadece nerede olduğunu görmekle kalmayıp, tüm yazışmaları, aramalarını (hatta silinen mesajlarını bile!) görmelerine imkan veren casus uygulamalardan bahsetmiş Sabanur.


İşin hak hukuk yanı bir kenara (ki sahiden bir insanı teknolojik imkanlarla ondan habersiz biçimde izlemek hukuken sakıncalı olsa gerek), genel anlamda sakat bir düşüce bu. Sabanur da yazısının sonunu, "Bu kadar ileri gitmemeli hiçbir sevgili. Bu kabul edilemez." sözleriyle bağlamış güzelce. Kesinlikle, bu bir hak olamaz.

Haberin Devamı


400 bölümü geride bıraktığımız Hürriyet Tekno TV'ye gelen izleyici soruları arasında "sevgilimi nasıl izlerim?" açık ara önde. İnsanlar sevgililerini izleme konusunda neden bu kadar hevesli? Böyle bir güvensizlikle nasıl yaşanır Allah aşkına? Sabanur'un yazısında bahsettiği arkadaşı, Apple'ın kaybolan telefon veya tableti bulmak için geliştirdiği "iPhone'u bul" uygulaması sayesinde sevgilisinin nerede olduğunu tespit etmiş.


Sevgilisi bir eğlence mekanında gününü gün ederken, ona başka bir yerde olduğunu söylemiş. Bir güzel haşlamış tabi çocuğu. Teknolojinin açtığı yaralardan biri de bu işte. Eskiden bir tanıdıkla karşılaştığınızda ancak sevgilinizin haberi olurken, şimdi ekran karşısında harita üzerinden nokta atışı görebiliyor nerede olduğunuzu. Teknolog'unuz ben Erdal Kaplanseren, hayat kurtaran tavsiyeleriyle yine sizlerleyim. :)

Haberin Devamı


Bu konu kadın erkek fark etmeden tüm okuyucularımı ilgilendiriyor diye düşünüyorum. Evet, sevgiliniz sizi izliyor olabilir. Bunu anlamak için yapmanız gerekenleri madde madde sıralayacağım. Bunları dikkatlice okuyup harfiyen uygularsanız, izlenme riskini de minimuma indirmiş olacaksınız.



İzlenmeden nasıl kurtulursun?



1- iPhone’u Bul’dan sizi bulabilir!


Dikkat Sevgiliniz sizi izliyor

 

Sabanur'un arkadaşı iPhone'u Bul uygulamasını kullanarak sevgilisini enselemiş. Bu nasıl yapmış olabilir? Elbette sizin telefonunuzda tanımlı Apple hesabının şifresini bildiği için web'den veya kendi telefonundan tak diye yerinizi buldu. iPhone'da App Store'a ve diğer Apple servislerine bağlanırken kullandığınız giriş bilgilerini (e-posta adresi ve şifreden oluşur) değiştirin ve kimseye söylemeyin. Bu bilgi sayesinde farklı uygulamalar aracılığıyla sizi izleyebilir.

iPhone'u Bul esasında çok faydalı bir uygulama. Telefonunuzu kaybederseniz, bu uygulama aktif konumda olduÄŸu için harita üzerinde yerini tespit edebilirsiniz. Tabi insanların bu servisi, sevgililerini izlemek için kullandığı gerçeÄŸi de kenarda duruyor. "Sevgilimde iPhne yok ki, nerden izleyecek ehehe" diyenleri duyar gibiyim. Apple hesabınıza kayıtlı tüm cihazları görmek için iPhone veya iPad'e ihtiyaç yok ki. https://www.icloud.com adresine bir girin bakayım. Apple hesabınızla giriÅŸ yaptığınızda, web sitesi üzerinden nerede olduÄŸunuz cillop gibi görünecektir. Yaaa...    Â

Haberin Devamı


2- Arkadaşı Bul’da detaylı izleme


Dikkat Sevgiliniz sizi izliyor

 

Yine Apple'ın geliştirdiği "Arkadaş Bul" uygulaması da bir diğer gizli tehdit. Derhal telefonunuzda bu uygulamanın kurulu olup olmadığını kontrol edin. Apple'ın geliştirdiği bu uygulama, öyle iPhone'u Bul uygulaması kadar masum değil. Yine harita üzerinden nerede olduğunuz nokta atışı gösteriyor ama bununla kalmayıp, sevgilinize lokasyon belirleme seçenekleri de sunuyor. Yani sevgiliniz, Arkadaş Bul uygulamasını sizin telefonunuzda ve kendi telefonunda eşleştirdikten sonra, sizin bir yerde ne kadar durduğunuzu, o radan ne zaman çıktığınızı, ne sıklıkta oraya gittiğinizi filan detaylarıyla izleyebiliyor.

Diyelim bir şekilde sizin de izninizi alarak kurdu bu uygulamayı ve "birbirimizin nerede olduğunu görelim aşkım olur mu" diye de masumca ikna etti. Evet, dilediğiniz zaman görünmez olabilirsiniz. Arkadaş Bul uygulamasındaki "Ben" bölümüne girip orada "İzleyenlerden Gizle" seçeneğini aktif hale getirmeniz yeterli. O özelliği tekrar pasif hale getirene kadar sizi izleme yetkisi olan kişiler nerede olduğunuzu göremeyecek. :)

Haberin Devamı


3- Android kullanıcıları da takipte

Dikkat Sevgiliniz sizi izliyor

 

"Oh, neyse ki iPhone'um yok, sevgilim beni izleyemez çünkü Android kullanıyorum :)))" diye düşünüyorsanız size de kötü haberlerim var. Sevgiliniz sizi bal gibi izliyor olabilir. Google'ın Latitude adında harika bir servisi var. Bu serviste de belli bir hesapları birbirine bağlama, onay verme süreci var. Nerede olduğunuzu gizlice gözetlemek isteyen meraklı sevgililer, telefonunuzdaki Google hesabınızda Latitude servisini aktif hale getirip kendi Google hesabıyla arkadaş olarak ekliyor.

Onayı da sizin telefonda verince bu sayede kendi cihazından veya web sitesinden o an nerede olduğunuzu, hangi yolda ilerlediğinizi, saatte kaç km hızla gittiğinize kadar görebiliyor. Bu servis öyle harika ki, sevgiliniz o an sizi gözetlemese de konum geçmişinize bakıp daha önce bulunduğunuz yerlere bakabiliyor. Ne harika değil mi? Latitude servisinin google hesaıbınızda aktif olup olmadığını öğrenmek için https://latitude.google.com/latitude adresini ziyaret etmelisiniz. Şayet sevgiliniz sizin hesabınızı habersizce eklemişse ve çaktırmadan sizi izliyorsa, arkadaş listenizde göreceksiniz.

Haberin Devamı


4- Foursquare check-inleri seni ele veriyor 

Dikkat Sevgiliniz sizi izliyor


 
Yer belirleme servisleri de bir baÅŸka baÅŸ belası olabilir. Foursquare bunlardan biri. Benzer biçimde Facebook'un da yer bildirme servisi bulunuyor. Siz bir yerde bulunduÄŸunuzu saf biçimde check-in denen yöntemle uygulamada bildirdiÄŸinizde, onu arkadaÅŸ listenizdeki herkes görebiliyor. Her ne kadar diÄŸerleri gibi sizden habersiz iÅŸleyen bir sistem olmasa da; Foursquare, Yelp, Facebook gibi servisleri mekan bildirme amacıyla kullanırken unutmamalısınız ki harita üzerinde bu yer çok net biçimde görünecektir. Hangi saatte orada bulunduÄŸunuz bilgisi de bu uygulamada belirtiliyor. Sevgiliniz Foursquare arkadaÅŸ listenizdeyse, arkadaÅŸlarınızla barda maç izlerken check-in yapıp sonra da "hayatım ofisteyim" demeniz abesle iÅŸtigal edecektir. Bu da konusu geçmiÅŸken küçük bir hatırlatma olsun. :)Â


5- Casus uygulamaları bul ve yok et!

Dikkat Sevgiliniz sizi izliyor

 

İlk üç maddede bahsettiklerim, şirketlerin iyi niyetle ve bir fayda uğruna çıkardıkları uygulamalar. Fakat insanların gözetleme amacıyla kullandığını görüyoruz.Bunlar haricinde, sevgiliniz sizi casus uygulamalar üzerinden de izliyor olabilir. iPgone veya Android fark etmez; telefonunuzdaki tüm uygulamalara hâkim olmalısınız. tanımadığınız, kendiniz yüklemediğiniz, sevgilinizin faydalı bir şeymiş gibi veya öylesine yüklemiş gibi size haber verdiği uygulamalara dikkat edin. Şüphe duyduğunuz uygulamaları derhal kaldırın. iPhone'da bir uygulamayı üzerine basılı tuttuktan sonra çıkan çarpı işaretine basarak kaldırmak mümkün.

Fakat Android işletim sisteminde, ana ekrandaki uygulama kısayolunu çöpe atmanız yetmeyecektir. Ayarlarda Uygulamalar bölümüne gelip oradan seçmeniz ve uygulamayı tüm fonksiyonlarıyla birlikte kaldırmanız gerekecek. Bu çok önemli. Kaldırdığınızı sandığınız casus uygulama arkada sizi izliyor ve yaptığınız her şeyi bir başkasına rapor ediyor olabilir.

 


 

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren

Yazarın Tüm Yazıları