'Maslak 1453 iptal' iddiası kafaları karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Maslak 1453 iptal iddiası kafaları karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 13:19

Özellikle televizyonlarda yer alan reklamıyla kamuoyunda büyük tartışma yaratan Ağaoğlu Grubu'na ait Maslak 1453 projesine, İstanbul 8'inci İdare Mahkemesi'nden durdurma kararı geldi. Davayı, 2010 yılında imar planının iptali için açan Türkiye Mimarlar ve Mühendislar Odası (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi yetkilileri kararla birlikte inşaatın durdurulması gerektiği belirtiyor. İptal kararıyla ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise, kararın eski imar planına yönelik olduğunu kendilerini ilgilendiren bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

TMMOB'un açtığı davada 31 Ocak'ta alınan 2013/188 sayılı kararda imar planının şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun bulunmaması gerekçesiyle iptaline karar verildiği açıklandı. Karar Ağaoğlu Grubu'na geçen haftanın sonunda tebliği edildi.

KARARLA BİRLİKTE İNŞAAT DURUR

Mimarlar Odası Hukuk Bürosu'ndan Avukat Can Atalay hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, İdare Mahkemesi kararının 3 kişilik heyetin oybirliği ile alındığını hatırlatarak, kararla birlikte inşaatın durması gerektiğini kaydetti.

 

Atalay mahkeme kararında şu 3 hususun öne çıktığını ifade etti: "İnşaatın yapılması durumunda taşkın riski olabilir, İstanbul’un su kaynakları olumsuz etkilenebilir,  İstanbul’un Kuzey ormanları yapılaşma baskısı altına girebilir. Kararda bu üç unsur çok net bir biçimde öne çıkıyor."

Haberin Devamı

AĞAOĞLU: DANIŞTAY'A DAHİ GİTMEYECEĞİZ

 
EMLAK KONUT: İŞ DEVAM EDİYOR
MASLAK 1453 arazisini ihaleye çıkaran Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürü Murat Kurum da Ağaoğlu’nun sözlerine paralel açıklamada bulundu. Açılan davanın 2010 yılı imar planları için geçerli olduğunu ifade eden Kurum, “Açılan dava eski imar planlarına yönelik. Proje şu anda yeni imar planlarına göre inşa ediliyor. Bu nedenle işle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. İşimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı. Dava açılan plan ile şimdiki plan arasındaki farkları da açıklayan Kurum, “İki plan arasında emsalle ilgili hiçbir fark yok. İhale şartnamesinde, sosyal donatı alanlarını belirli yerlere koymuştuk ve uygulama esnasında yerine göre değişebilir demiştik. Örneğin şimdi o alanda dere ıslahı yapılıyor ve yeşil alan artıyor. Oradaki yol da öteleniyor. Bunlara ilişkin revizyon yapmamız gerekiyordu. Yeni plan bunu kapsıyor” diye konuştu.

Kararın ardından görüşlerine başvurduğumuz Ali Ağaoğlu ise kararın kendilerini etkileyen bir tarafı olmadığı savundu.

Haberin Devamı

Ağaoğlu şöyle konuştu: "İptal olan imar planının Maslak 1453 projesiyle ilgisi yok. Mimarlar Odası, o bölgedeki eski plana itaraz etmişler. Eski plan 2011 yılında değişti. İtiraz ise 2010 yılında yürürlükte olan plana karşıydı. Dolayısıyla bizi etkileyen bir tarafı yok. Hem inşaat hem de satışlar devam ediyor. Karara itiraz için Danıştay'a dahi gitmeyeceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!