TOBB’un ‘defineli’ arsası için 5 firma yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

TOBB’un ‘defineli’ arsası için 5 firma yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 10:29

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ‘define’ bulunduğu söylentileri ile anılan arsasını değerlendirmek için 5 firmadan teklif aldı. 6 ay kadar önce başlayan sürecin 2 hafta içinde tamamlanması bekleniyor. 10’ar milyon TL teminat mektubu veren firmaların sunduğu proje tekliflerine ilişkin son kararı TOBB Yönetim Kurulu verecek. Teklif veren firmalardan birinin hazırlattığı rapora göre projenin satışında elde edilecek gelir 575 milyon TL olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

TOBB’un 5 yıl önce 392 milyon TL’ye satın aldığı arsanın değerlendirilmesi için süreç geçtiğimiz yıl ortasında başladı. İlana çıkan TOBB, yerli-yabancı isteklilerden teklif aldı. Teklif veren 5 firma 10 milyon TL’lik de geçici teminat mektubu verdi. TOBB ödeme işlemleri için “Zeytinburnu Hâsılat Hesabı” adında bir banka hesabı açtı.

Edinilen bilgilere göre, uygun görülen projeye ilişkin son sözü TOBB Yönetim Kurulu verecek. Sürecin Mart ayı ortasına kadar tamamlanması bekleniyor. Projeye ilişkin, ‘Hâsılat Paylaşım Modeli’nin’ benimsendiği öğrenildi.

575 MİLYON DOLARLIK GELİR PLANI

Projeye teklif veren firmalardan birinin hazırlattığı fizibilite raporuna ise Hürriyet Dünyası ulaştı. 26 Eylül 2012 tarihini taşıyan rapora göre, proje alanında rezidans, otel ve karma kullanım alanları bulunuyor. Rapora göre inşaatın toplam maliyeti 291.913 bin dolar. Projenin satışında elde edilecek gelir ise 575.381 bin TL olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

TOBB 5 YIL ÖNCE ALMIŞTI

Zeytinburnu’ndaki 72 dönümlük arsayı TOBB 5 yıl önce Emlak Konut GYO’nun düzenlediği ihalede satın almıştı. TOBB anılan arsayı yüzde 18 KDV hariç 392 milyon TL’ye almıştı. Söz konusu arsa için defineli olarak da anılıyor. Define iddialarının gerisinde ise, Almanların Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmesi yatıyor. İddialara göre, Almanlar yenilgi ihtimalini düşünerek hazinelerinin bir kısmını Yavuz ve Midilli Zırhlısı ile İstanbul’a gönderdi. Altınlar da bu alan içindeki mağaralara gömüldü. Almanlar savaşı kaybedince hazine burada kaldı. Altınların değerinin ise 10 milyar dolar olduğu rivayet ediliyor.

TOBB’un ‘defineli’ arsası için 5 firma yarışıyor

TOBB'un 72 dönümlük arsası Zeytinburnu sahilde bulunuyor.

 ‘DEFİNE’ ŞERHİ KONULDU

TOBB’a satılan arsanın tapusuna da Emlak Konut’un “Define bulunması halinde bu definenin yüzde 50’sinin devlete, yüzde 25’nin arsa sahibine ve yüzde 25’inin de Emlak Konut’a ait olacak” şerhini koyduğu bilgisi gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

TOBB’un ‘defineli’ arsası için 5 firma yarışıyor

Firmalardan birinin geliştirdiği projeye göre inşaat maliyeti 292 milyon TL.

 

dgokce@hurriyet.com.tr

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!