Bakan Avcı: Üniversiteler kendi sınavlarını yapabilecek

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Üniversiteler kendi sınavlarını yapabilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2013 10:09

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TRT Haber’de Ahmet Böken’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Okul türlerinin azaltılacağını söyleyen Avcı, “Sosyal bilimler liseleri kapatılmayacak. Ama genel lise kavramı önümüzden yıldan itibaren kalmayacak. Nüfusu az olan yerlerde çok programlı liseler oluşturulurken, Anadolu liseleri açılmayacak” dedi. Öğrencileri SBS’den kurtarmak için çalıştıklarını belirten Bakan Avcı, şöyle devam etti: Çocukların yeteneklerine göre ayrılacağı bir sistem düşünüyoruz. Adrese göre yerleştirmeler de yapabiliriz. Bazı okullar kendileri sınavlarını da yapabilecek. Önümüzdeki yıllarda üniversiteler bile kendi sınavlarını yapabilecek. Ama şu anda genel bir sınav, olmayacak diyemem.”

- Bakanlıkta nasıl bir mekanizmanız, nasıl bir ekibiniz var?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle son dönemde sürekli değişen koşullara uyum sağlayabilecek alt yapısı var. 17 temel birimimiz mevcut. Dünyada, Türkiye’de neler olup bitiyor sürekli geri beslemelerle çalışan çok dinamik bir yapıya sahibiz. Özellikle eğitimde istihdama ilişkin konularda.

Haberin Devamı

- Genel liselerin kapatılacağı doğru mu, sosyal bilimler liseleri kapatılacak mı sınavla öğrenci alan liseler sadece fen liseleri mi olacak?
Okul türlerinin azaltılacağı doğru. Programlar çoğaltılacak. Eğitim çeşitlenecek. Okul türlerini azaltmaya yönelik çalışmalarımız var ama sosyal bilimler liseleri kapatılmayacak. Bu okullar başlangıçtaki niyetlere uygun çalışıyorlar devam edecekler. Genel lise kavramı önümüzdeki yıldan itibaren kalmayacak. Ama nüfusu az olan yerlerde çok programlı liseler olacak. Küçük yerlerde Anadolu lisesi yer almayacak. Nüfusa yerleşkeye göre şekillenecek. Meslek liseler, imam hatip okulları devam ediyor.

- Sınavsız sistem nasıl işleyecek?
Öğrencileri SBS’den kurtarmak için çalışıyoruz. Bu geçişleri müfredata bağımlı hale getirmeye çalışıyoruz. Bütün bunlar şu anda SBS’de ölçülebilir kavramlar değil. Çocukların yeteneklerine göre ayrılacağı bir sistem düşünüyoruz. 4 yıl boyunca aldığı eğitimdeki performansı, ders başarısı, ders dışı başarıları, öğretmenler kurulu değerlendirmeleri bütün bunların bir arada olacağı bir değerlendirme olacak. Adrese göre yerleştirmeyi de yapabiliriz. Bazı okullar için bütün bu puanların üzerinde olacağı bir talep olabilir. Diyelim sizin notunuz 85 benimde 85 o zaman ne olacak? Bazı okullar kendileri sınav yapabilecekler. Bir öğrenci birden fazla okulun sınavına girebilecek. Herkes her sınava girmek zorunda değil.

Haberin Devamı

- YGS, LYS gibi geniş kitleleri ilgilendiren sınavlar ne olacak?
Üniversiteler de kendi sınavlarını yapabilir. Mevcut YÖK tarafından hazırlanmış bir taslak var. Bu taslakla ilgili görüşlerimde mevcut yapıyı değiştirmiş gibi yaparken daha çok güçlendiriyoruz şeklinde görüşlerimi bildirmiştim. Bu taslağın yeniden yapılması daha makul geldi. Bu YÖK taslağını Başbakanlığa bildirdik. Şimdi değiştirilerek elden geçirilecek. Üniversiteler kendi sınavlarını yaparken de test becerilerini değil diğer alanlardaki performansını değerlendiren bir skala oluşturacaklar. Genel alınan bir sınav, şu anda olmayacak diyemem. Her okul ayrı ayrı sınav yapacak anlamında değil bazı okullarda yoğunlaşma olacak bazı kriterlere göre bir seçmeye ihtiyaç duyabilirler. Ders başarıları gibi. Bazı okullar bu seçmeyi yapabilirler.

Haberin Devamı

- Her okul sınav açma hakkına sahip olacak mı? Burada belli bir kriter oluşturulacak mı? Siz mi bu kriterleri belirleyeceksiniz?
Bütün öğrencilerin eşit ve özgürce yarışabileceği bir sınavla seçecekler.

- Fatih Projesi’nde içerik artıyor mu? Proje devam edecek mi?
Fatih projesi akıllı tahta ve tabletten ibaret bir proje değil. Dünyanın en büyük, en önemli, en iddialı eğitim teknolojilerinden bir tanesi. İlkokuldan son sınıfa kadar her okula internetin sınıflarda kullanılmasını sağlayacak data, internet sağlayıcısı geniş bant yüksek hızda internet sağlanması, eğitim teknolojileri konusunda öğretmenlerimizin eğitim tekniklerini bilmesi en verimli en pedagojik biçimde kullanabilmesi için eğitilmesi, zenginleştirilmiş kitapların üretilmesi... Aletler araçlar aygıtlar iyi olabilir. Biz burada ne vereceğiz? Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK ile işbirliği içinde ders metaryalleri üretiliyor. Zenginleştirilmiş ders içerikleri ders kitapları üretiliyor. Meslek Liseleri hariç bütün liselerimize 85 Bin adet dersliğe akıllı tahta yerleştirdik. İllerimizin tamamına 62.800 adet tablet dağıtıldı. 81 ilimizde 101 adet uzaktan eğitim merkezleri kuruldu. öğretmenlerimizin eğitimi için.

Haberin Devamı

- Bilişim Teknolojileri dersi zorunlu olacak mı?
Hayır. Bu teknolojiler çok hızlı gelişiyor, değişiyor. Zorunlu derslerin sayısını azaltmaya, alanı daraltmaya temel dersleri az ama öz tutmaya çalışıyoruz. Seçmeli derslerle yeteneklerine göre yönlendirmeye çalışıyoruz. Bilişim de bunlardan biri.

- Atamalar bundan sonra ağustos ayında mı olacak?
Bizim tercihimiz ders yılı içerisinde öğrenci öğretmen arasına girmemek. Doğru olanı ders yılı boyunca çocuklar hangi öğretmenle başladılarsa ki bu ilkokulda çok önemli bunu zedelemeyecek biçimde bunu yaz tatilinde yapmak en doğrusu. Ama zaruri durumlarında öğretmen çok mutsuz, sağlık problemleri var benzeri insani durumları var ayrıcalık tanınacak. Şubat atamalarının tamamı öğretmenlerin kendi izniyle kendi talebiyle yapılmış atamalar. Kimseyi zorunlu yer değişikliğine tabi tutmadık. Doğu ve Güneydoğu’ya gitmek isteyen öğretmenlere istenirse hemen atama yapılır.

Haberin Devamı

- Kurumlar arası geçiş olacak mı?
Kişi KPSS’ ye girecek oradan gelecek. Alan değiştiren öğretmenler tekrar eski alanına dönmek istiyorsa bulundukları ilde ihtiyaç olursa değerlendirilecekler. Öncelikle pişman olanların sorununu çözeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!