Merkel Kapadokya turunda

Güncelleme Tarihi:

Merkel Kapadokya turunda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2013 10:11

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu sabah Kapadokya turuna çıktı. Merkel'in gezisi sırasında Alman korumalar, basın mensuplarının önüne bir halat çektiler. Bu sırada basın mensupları ile Alman korumalar arasında arbede yaşandı. Korumalar Merkel yürüdükçe ellerinde iple yanında yürüyerek basın mensuplarının yaklaşmasını önlediler.

Haberin Devamı

HALI HEDİYE EDİLDİ

Geceyi Kapadokya’da geçiren konuk başbakan Angela Merkel, bu sabah kaldığı otelde beyaz peynir ve dometesten oluşan hafif bir kahvaltı yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de eşlik ettiği bölge gezisine çıkmak üzere olan Merkel’e Kapadokya Halıcılar Deneği tarafından 10 ayda dokunmuş, santimetresinde 13 ilmek bulunan, yarım metrekare ebadında üzerinde Hazreti İsa’nın havarileriyle son yemeğini tasfir eden ipek halı hediye edildi. Merkel, kendisine halıyı veren Ahmet Akif Öztoprak ve Sefa Yıldırım’a teşekkür edip, halıyı ilgiyle inceledi. Merkel, Kapadokya'yı çok beğendiğini ifade ederek, “Burayı çok sevdim. Gelmeyi çok istiyordum. Bugün geldim. Kapadokya muhteşem bir yer” dedi.

GAZETECİLERLE ALMAN KORUMALAR ARASINDA İP KRİZİ / Foto Galeri

Haberin Devamı

Merkel, sabah 08.00'da Avanos ilçesinde konakladığı otelden çıkarak, Göreme Açık Hava Müzesine hareket etti. Göreme Açık Hava Müzesi girişinde üzerinde “Kapadokya'ya hoşgeldiniz” yazan bir sıcak hava balonundan Merkel'in bulunduğu araca gül atıldı.

Angela Merkel, Göreme Açıkhava Müzesi’ne giderek, burada M.S. 8’inci yüzyılda yapılmış Karanlık Kilise içindeki Hz. İsa’nın hayatını anlatan ve çarmıha gerilişini gösteren freskleri inceledi. Merkel, ardından da Göreme Açıkhava Müzesi karşısında yer alan Tokalı Kilise’yi de gezdi.

Müzeyi gezen Merkel'e Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider ile Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu eşlik etti.

Konuk başbakan daha sonra Zelve ören yerine hareket etti.

GAZETECİLER İLE ALMAN KORUMALAR ARASINDA ARBEDE

Bu arada Almanya Başbakanı Merkel'in müze gezisi sırasında Alman korumalar, basın mensuplarının önüne bir halat çektiler. Bu sırada basın mensupları ile Alman korumalar arasında arbede yaşandı. Daha sonra Türk korumaların araya girmesiyle halat kaldırıldı.

MAKAM OTOMOBİLİNDEN İNDİ, OTOBÜSE BİNDİ

Konuk Başbakan Angela Merkel, Göreme Açıkhava Müzesi’nde M.S. 8’inci yüzyılda yapılan Karanlık Kilise’de Hz. İsa’nın hayatını, mucizelerini, vaftizini ve çarmıha gerilmesini anlatan freskleri inceledi. Bu sırada Alman Başbakan’a Türk tercüman Atilla Nilgün tarafından bilgi verildi. Diğer konukları da 36 yıllık turizm rehberi Metin Gökşen bilgilendirdi. Programda olmasına karşın, giriş-çıkıştaki zorluk nedeniyle benzer fresklerin yer aldığı Elmalı Kilisesi gezisi programdan çıkartıldı. Merkel’e Göreme Açık hava Müzesi’ndeki kilise ziyaretinden sonra Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil tarafından el dokuma halı hediye edildi. Açıkhava müzesinden yaya olarak tam karşıda bulunan Tokalı Kilise’ye gelen konuk Başbakan’a burada eski kilise, mezarlık, yeni kilise ve şapel olmak üzere 4 ayrı bölüm gezdirildi.

Haberin Devamı

Bu sırada bir balon firması tarafından üzerinde Türk ve Alman bayraklarının bulunduğu balona Almanca, "Sayın Merkel, Dünyada Benzeri Olmayan Tabiat Harikası Kapadokya’ya Hoş Geldiniz- Ömer Çelik Kültür ve Turizm Bakanı" yazıldığı görüldü. Merkel, balondan kendisine seslenen pilot ve görevlilere el salladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a uygulanan güvenlik önlemlerinin benzerinin uygulandığı Angela Merkel, sabah bindiği ve Alman bayrağının fors olarak çekildiği zırhlı Mercedes makam otomobilinden inerek Ulusoy Turizm’e ait otobüse bindi. Merkel, bundan sonraki Kapadokya gezisinde yer alan Çavuşin, Paşabağı, Zelve, Dervent, Ürgüp, Üçgüzeller, Uçhisar, Nevşehir ve Gülşehir güzergahını otobüsle ve kendisine refakat eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’le birlikte gezdi. Konuk Başbakan Kapadokya bölgesindeki gezisini Gülşehir ilçesinde Aziz Jean Kilisesi’ni gezerek noktaladı.

Haberin Devamı

KBRN EKİBİ DE İNCELEME YAPTI

Alman Başbakan Angela Merkel’in diğer adını Kayseri’de yaşamış Azize Dorothea’dan aldığı, o nedenle Kapadokya bölgesindeki özellikle dini yapılara ilgi gösterdiği, protokol kuralları ve geleneğinde olmamasına karşın, Hilton Avanos Oteli’nde Kapadokya Halıcılar Derneği’nin üzerinde Hz. İsa’nın havarileriyle birlikte yediği son akşam yemeğini tasvir eden ipek halıyı bizzat kendisinin aldığı, bu nedenle çok duygulandığı ifade edildi. Merkel’e valilik, belediyeler, diğer kurumlar ve kişiler tarafından verilen hediyelerin Alman görevliler tarafından teslim alınarak Ankara’ya gittiği özel uçağa konulduğu bildirildi. Bu arada, konuk Başbakan’ın Kapadokya bölgesinde gezdiği dini ve tarihi mekanlarda sivil savunma kurtarma birliğine ait kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer tehlike ekibi KBRN inceleme ve ölçümler yaptı.

Haberin Devamı

ÖZEL UÇAKLA ANKARA’YA GİTTİ

Başbakan Merkel’in Almanlardan oluşan yakın koruma ekibinde 4 çift pasaportlu Türk korumasının da yer aldığı öğrenildi. Merkel, daha sonra Kapadokya Tuzköy Havalimanı’ndan özel uçakla Ankara’ya gitti. Kendisine refakat eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de karayoluyla Ankara’ya döndü.

ANKARA'DA 'WILLKOMMEN' AFİŞLERİYLE KARŞILANACAK

/images/100/0x0/55ea946cf018fbb8f8893a40
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in öğle saatlerinde Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Merkel'in Ankara'ya gelişi öncesi protokol yoluna ve Kızılay'daki billboardlara Merkel'in Başbakan Erdoğan ile birlikte çekilen fotoğrafı ve Almanca yazılı 'Willkommen' afişleri asıldı.

Haberin Devamı

Merkel, Ankara'da ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya gelecek. Merkel'i daha sonra Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Erdoğan resmi tören ile karşılayacak. İkili görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

Basın toplantısının ardından ikili Türkiye'de bulunan bazı dini cemaat temsilcileriyle Resmi Konut'ta bir araya gelecek. Başbakan Erdoğan, Merkel onuruna akşam yemeği verecek. Merkel'in Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Hilton Otel'de üst yönetici görüşmelerine ve forumuna da katılacağı öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!