Sirk gibi seçim

Güncelleme Tarihi:

Sirk gibi seçim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2013 09:37

İtalya derin bir ekonomik krizde, ama dün başlayıp bugün sona erecek çok kritik seçimler sirk atmosferinde geçiyor. Çıplak feministler Berlusconi’nin oy verdiği sandığı bastı. At yarışı veya papalık seçimini sunar gibi yapıp aslında sandık çıkış anketlerini aktaran internet siteleri, seçim yasağını delik deşik etti. Yeni başbakanı da muhtemelen bir komedyen belirleyecek.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın üçüncü büyük ekonomisi İtalya’da, 50.5 milyon seçmen dün 8.00-22.00 saatleri arasında genel seçim için sandığa gitti. Sandıklar bu sabah 07.00’de tekrar açılıp 15.00’te kapanacak ve oylar sayılacak. Yarın resmi sonuçların açıklanması bekleniyor. Krizdeki İtalya’nın seçimi, Euro Bölgesi’nin istikrarı için de önem taşıyor ama halkın büyük bölümü siyasete inancını kaybetmiş durumda. Seçimin galibini 5 milyona ulaşan kararsızlar belirleyecek.

‘VOLKANİK, KEL KARDİNAL’

Böyle karanlık bir atmosferde girilen seçimde dün yine de İtalyanlara özgü bir karnaval havası vardı. Seçim yasakları yaratıcı yöntemlerle çiğnendi. Bir sitede sandık çıkış anketleri yayınlanırken, araştırma şirketlerinden “hipodrom” diye bahsedildi; her adayı temsil eden ata, onu hatırlatan bir kod adı verildi. Örneğin Berlusconi’nin atının kod adı “Burlesk.” Bir başka site ise sanki Papalık seçimi yapılıyormuş gibi anketleri aktardı, her adayı birer “kardinal” yaptı. Berlusconi “Lombardia’nın volkanik, kel kardinali” oldu. Berlusconi’nin oy verdiği Milano’daki seçim sandığında ise curcuna vardı. Onca skandala rağmen siyaseti bir türlü bırakmayan 76 yaşındaki sağcı lider oy verirken, üç üstsüz feminist eylemci “Basta (Yeter) Berlusconi” sloganıyla sandığa atıldı. Polis, Berlusconi’ye ulaşamayan protestocuları zor da olsa gözaltına aldı. Polis aracına bindirilen bir eylemci, “İtalyanlar hapiste olması gereken birine oy vermemeli” diye bağırdı.

Haberin Devamı

Sadece bir aday siyaset kökenli

Sirk gibi seçim
Uluslararası ajanslar, Berlusconi’nin oy kullandığı sandıkta çıplak eylem yapan grubun ismini önce vermedi. Femen ise eylemi saatler sonra üstlendi, “Silvio pis bir sapık” dedi.

PIERLUIGI Bersani liderliğindeki merkez solda yer alan Demokrat Parti’nin (PD) seçimden galip çıkması, ancak bir koalisyonla hükümeti kurması bekleniyor.
 Bersani, sandığın en iddialı 6 adayı arasında “çekirdekten siyasetçi” olan tek isim.
 İkinci olması beklenen Berlusconi ülkenin en zengin işadamı.
 Tepki oylarıyla üçüncülüğe kadar yükselen sistem karşıtı aday Beppe Grillo bir komedyen.
 Son başbakan olan Mario Monti bir ekonomi profesörü.
 Liberal aday Oscar Giannino bir gazeteci.
 Yolsuzluk ve mafya karşıtı Antonio Ingroia ise seçim için yargıçlığı bırakıp merkez sol bir parti kurdu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!