Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bakan Fatma Şahin ve Bakan Egemen Bağış “Cerebral Palsy'mle Hayattayım” Projesi’ne destek verdi…

Merhabalar sevgili okurlar. 11 Şubat tarihli yazımda Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı hibe desteği ile Cerebral Palsy (CP) konusunda önemli bir ihtiyaca cevap verecek yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandığından söz etmiştim sizlere.

Haberin Devamı

“Cerebral Palsy'mle Hayattayım” adlı bu projenin tanıtım toplantısı 19 Şubat tarihinde Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Metin Sabancı Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Paçacıoğlu’nun ev sahipliği yaptıkları toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katılarak projeye destek verdiler. Ben de, sizlere söz verdiğim gibi, toplantının dinleyicileri arasındaydım.

Bakan Fatma Şahin ve Bakan Egemen Bağış “Cerebral Palsymle Hayattayım” Projesi’ne destek verdi…

Cerebral Palsy, daha önce de söylemiş olduğum gibi, genellikle doğumsal bir sorun olmasına rağmen az da olsa doğum sonrası da gelişebilen rahatsızlıklara verilen genel bir tanı. Cerebral Plasy, bebek ve çocukların beyninde bir bölgede oluşan hasara bağlı olarak vücut hareketlerini ve kasların uyumlu çalışmasını etkiliyor ve kalıcı duruş, hareket ve denge kusuruna yol açıyor. Bu rahatsızlık genetik olmadığı gibi ilerleyici de değil. Beyinde etkilenen bölge zamanla büyümüyor, ama küçülmüyor da.

Haberin Devamı

Cerbral Plasy genel bir tanı; genel bulgular aynı, ancak hiçbir CP’li bebek veya çocuk birbirine benzemiyor. Bulgu ve semptomlar her bir bebek veya çocukta çok farklı. Bunun sebebi de her çocukta etkilenen bölge ve bu bölgedeki hasarın boyutlarının farklı oluşu.

Cerebral Palsy tedavisi ve rehabilitasyonu genelde uzun bir süreç. Her çocuk farklı özelliklere, farklı bulgu ve semptomlara sahip olduğu için kişiye özel Rehabilitasyon Planı çıkarılması gerekiyor. Bu çocuklarda Rehabilitasyon süreci uzun ve zahmetli olduğundan büyük bir özveri ve sabır gerektiriyor. Bu nedenle, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından Cerebral Palsy’li çocuk ve gençlerin sosyal yaşama katılmalarının ve rehabilitasyon hizmetlerine erişimlerinin artırılması amacıyla hayata geçirilen “Cerebral Palsy'mle Hayattayım” Projesi çok büyük bir önem taşıyor. Bu proje kapsamında, Üsküdar, Ataşehir ve Pendik ilçelerinde 2 bin ev ziyaret edilecek; 2 bin engellinin sorunları yakından dinlenilecek; aileleriyle fikir alışverişinde bulunulacak. Böylece, Cerebral Palsy hastası olan çocuklarla ilgili bir veri tabanı da oluşturulmuş olacak. Ayrıca bu evler arasından seçilecek 100 evde çocuk ve gençlere rehabilitasyon hizmeti ve ailelerine rehberlik hizmeti verilecek.
Toplantıda bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin millete hizmet etme yolculuğuna çıktıkları zaman söyledikleri en temel şeyin ''insan'' olduğunu; bu yolculuğa herkesin birinci sınıf insan, birinci sınıf vatandaş olması için çıktıklarını ifade etti. Engellilerin de birinci sınıf insan ve birinci sınıf vatandaş olabileceklerini ilgili bakanın ağzından duymak, inanın, çok güzeldi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, konuşmasında; bu törenin Devlet, Siyaset ve Sivil Toplum’un işbirliğini göstermesi açısından çok anlamlı olduğuna inandığını ifade etti. Sayın Bağış, “Bu toplantının, diyalog eksikliği için de bir mihenk taşı olacağını düşünüyorum. AB standartlarında bir ülke olabilmemiz için geleceğimizde de hoşgörülü olmamız lazım. Bu yüzden bu proje çok anlamlı." dedi.

Haberin Devamı

Sayın Bakanımız’ın söylediklerine yürekten katılıyorum. Gerçekten de Devlet, Siyaset ve Sivil Toplum’un aynı proje üzerinde odaklanmış olduklarını görmek harika bir duygu yaratıyor insanın üzerinde. Bu bir ilk… Ve, yürekten inanıyorum ki, son olmayacak…

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, Merhum Sakıp Sabancı'yı anarak başladığı konuşmaında; “Cerebral Palsy'mle Hayattayım”  Projesi’nin, Metin Sabancı adına, Cerebral Palsy'li tüm çocuklara umut için hayata geçirildiğini söyledi.

Sabancı Vakfı’na bu güzel ve anlamlı proje için şahsım ve tüm engelliler adına teşekkür ediyorum. Türkiye’de bir ilk olan pilot çalışma niteliğindeki bu projenin, çok da uzak olmayan bir gelecekte tüm ülke kapsamında yaygınlaşacağını umuyorum.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

 

Yazarın Tüm Yazıları