Yurtdışına çıkış rehberi

Yurt dışına çıkışta eğer değeri 15 bin doları aşan bir kürkünüz ya da mücevherleriniz varsa, beyan edin. Türkiye’den satın aldığınıza ilişkin olarak belge ya da faturasını bulundurun. Yoksa kendi kürkünüz veya mücevheriniz gümrüğe takılabilir.

Haberin Devamı

15 bin doları aşan kürk ve mücevhere dikkat

Bir okuyucum mail atmış. “Yurt dışına çıkıyorum. Arkadaşlarımın, parfüm, elektronik eşya, golf takımı gibi siparişleri var. Hediye de almak istiyorum. Bu konuda bir sınırlama var mı” diye sormuş.
Yanıtım evet. Kişisel eşyada”bir sınır yok ama getirilecek hediyelik eşyanın sınırı 430 euro.

15 BİN DOLAR SINIRI

Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk resmi internet sitesine göre yurt dışına çıkışta gerekli bazı kritik bilgiler bakın şöyle:
Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15 bin ABD dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı örneği pırlanta mücevher, yüzük, kürk vs yurda getirebiliyorlar ve yurt dışına çıkarabiliyorlar. Ancak, bu limitin üstündeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye’den satın alınmış olduğunun belgelenmesini şartına bağlı.
Bu nedenle ya kıymetli mücevher ve kürkle yurtdışına çıkmayın ya da beyan edip, Türkiye’den satın aldığınıza ilişkin faturasını yanınızda bulundurun. Aksi halde kendi mücevheriniz gümrüğe takılabilir.

Haberin Devamı

KİŞİSEL EŞYADA VERGİ YOK

Yurt dışından gelen yolcuların beraberlerinde getirdikleri eşyalarla ilgili “kişisel eşya” ve “hediyelik eşya” ayrımı yapılıyor. Yurt dışından dönerken beraberinizde bir kısmını da yurt dışından aldığınız kişisel eşyaları getirebiliyorsunuz. Gümrük vergisi açısından yurt dışından getirilen kişisel eşyaların değeri yönünden bir sınırlama yok. Örneğin, 5 eurolukta, 5 bin eurolukta yurt dışından alınanlar dahil kişisel eşya getirebilirsiiz. Hiçbir vergi ödemezsiniz.

HEDİYELİK EŞYA MEMURA BAĞLI

Ancak, yurt dışından getirilecek hediyelik eşyalar için430 euro sınırlaması var. 15 yaşından küçük yolucular için bu miktar 150 euro olarak uygulanıyor. Hediyelik eşyanın değeri bu tutarı aşarsa, aşan kısım AB üyesi ülkelerden getirilen hediyelik eşyalar için yüzde 18, AB dışındaki ülkelerden getirilen hediyelik eşyalar için yüzde 20, oranında vergiye tabi tutuluyor.
Özetle yolcu beraberinde getirilebilecek eşyanın vergiden muaf tutulması için ise söz konusu eşyanın kişisel kullanıma özgü, belirlenen miktarda, hediyelik amaçlı olması ve ticari amaç için ithal edilmediğinin anlaşılması gerekiyor. Hangi eşyaların “kişisel eşya”, hangilerinin “hediyelik eşya” olduğunu ise gümrük muayene memuru takdir ediyor.

Haberin Devamı

VERGİSİZ EŞYALAR HANGİLERİ

Yurt dışından dönen yolcuların cep telefonundan, 55 ekran LCD TV’ye, şişe adedine bakmadan 600 mililitreye kadar parfüm, golf takımı gibi birçok eşyayı gümrük vergisi ödemeden getirme hakkı var. Ancak, bir çok kişi, yurt dışından gelirken satın aldıkları bazı eşyalar nedeniyle gümrük kapılarında sıkıntı yaşıyor. Hatta bazı eşyalar nedeniyle yolcular kaçakçılık gibi ağır bir suçlamayla bile karşı karşıya kalabiliyorlar. O yüzden dikkat. Gümrük vergisi ödemeden getirilebilecek eşyalar ve bu eşyaların miktarları, Gümrük Kanununa dayalı olarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleniyor. Vergi ödemeden getirilebilecek kişisel eşyalardan bazıları da özetle bakın şöyle:

Haberin Devamı

CEP TELEFONU:Yolcular yurt dışından aldıkları 1 adet cep telefonunu, vergiden muaf eşya kapsamında Türkiye’ye getirebiliyor. Ancak iki takvim yılında bir adet olmak üzere getirilen bu cep telefonlarının, en geç 1 ay içinde vergisi ödenerek, Telekomünikasyon Kurumu’nca kayıt altına aldırılması gerekiyor.

ELEKTRONİK EŞYA: 1 kamera ve 10 adet boş kaseti, GPS yön bulma cihazı, 1 adet diz üstü bilgisayar ya da PC, Kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti (play station v.s) Her birinden en çok 10 ar adet olmak üzere plak, compact disc, DVD,

KAMP SPOR MALZEMELERİ: İki bölmeli bir adet kamp çadırı, Su altı sporları için bir adet dalgıç takımı, Su sporu için kullanılan yelken tertibatlı bir adet sörf, Tenis raketi ve 3 kutu topu, Golf malzemesi, Paraşüt ve kayak takımı

Haberin Devamı

PARFÜM, KAHVE: 1,5 kilo kahve, 500 gram çay, 1 kilo çikolata, 1 kilo şekerli yiyecek, 100 cl’lik 1 şişe ya da 75 veya 70 cl’lik 2 şişe alkollü içki, 600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon,5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.

Yazarın Tüm Yazıları