Parçaları bulundu

Güncelleme Tarihi:

Parçaları bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2013 16:36

Rusya'nın Çelyabinsk bölgesine düşen ve 1200 kadar kişinin yaralanmasına yol açan göktaşının parçaları bulundu.

Rusya Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada, bölgedeki küçük bir göl yakınında bulunan alışılmadık bazı taşlar üzerinde yapılan kimyasal analizlerin bu parçaların uzaydan geldiğini gösterdiği belirtildi.

Rus devlet ajansı RIA Novosti'ye konuşan, Rusya Bilimler Akademisi üyesi Viktor Grohovsky, "Çerbakul gölü yakınındaki bir maddeye ait parçaların meteorit alaşımına ait olduğunu teyit ediyoruz" dedi.

Grohovsky'nin bağlı bulunduğu Urallar Federal Üniversitesi'nin internet sitesinde yayımlanan ayrı bir açıklamada da elinde küçük, gözenekli siyah renkte bir taş tutan bir kişiye ait bir fotoğraf yer aldı. Bulunan meteoritin, bilimsel adı kondrit, çok bilinen bir kumlu göktaşı grubuna ait olduğu kaydedilen açıklamada, yüzde 10'u demirden oluştuğu belirlenen parçanın büyük ihtimalle Çerbakul Meteoriti olarak adlandırılacağı ifade edildi.

Grohovsky de yaptığı açıklamada, sözkonusu küçük kaya ve bunun gibi 50 parçanın gölden pek uzak olmayan bir mesafede karların içinde bulunduğunu belirtti.
Gölün sularında daha büyük bir meteoritin bulunduğu görüşünde olduğunu kaydeden Grohovky, yetkililerin aski yönde yaptıkları açıklamalara katılmadığını ifade etti.

Yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamada, Rus kurtarma görevlilerinin yeryüzüne 30-50 kilometre kala patlayan göktaşına ait parçaları bulmak amacıyla göl yakınında yaptıkları araştırmada göktaşı parçalarına rastlanmadığını bildirmişlerdi.

Çelyabinsk kenti üzerinden geçtiği sırada Hiroşima'ya atılan atom bombasının 30 katı kadar bir enerjinin açığa çıkmasına yol açan göktaşının atmosfere girerken yarattığı sonik patlamalar sonucu 5000 bin kadar evin camları kırılmış, aralarında çocukların da bulunduğu 40 kadar ciddi yaralanan kişi hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

Bazı Rus internet sitelerinde, göktaşı parçalarını bulanlara 300 bin rubleye kadar (yaklaşık 18 bin TL) ödül verileceğinin duyurulması üzerine harekete geçen Çelyabinsk'teki yetkililer, gölün etrafından bölgeyi kordon altına alarak, medya mensuplarına kapattı.

Meteorların büyük bir kısmı atmosferde sürtünmenin etkisiyle yanarak yok oluyor. Ancak yanarak yok olmayan ve dünyaya çarpan meteorlara meteorit adı veriliyor.

Meteorlar, atmosfere girdiklerinde sesten daha hızlı hareket etmeleri nedeniyle büyük sonik patlamalara neden oluyor. Rusya'da yaşanan olaydaki gibi yaralanmalara yol açacak ölçüde patlamalaraysa çok nadiren rastlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!