Turan Erol'la anılar

Türk resim sanatının yaşayan en önemli isimlerinden Turan Erol ile Hürriyet’in Keyif eki için kapsamlı bir söyleşi yapmıştım.

Haberin Devamı

 Söyleşinin, Turan Hoca’nın sahte resimle nasıl mücadele ettiğini anlattığı bölüm bu köşede yayınlanmıştı. Ancak Keyif için ayırdığımız ve Turan Hoca’nın anılarını içeren bölüm ise teknik bir aksaklıktan dolayı Ankara dışında tüm Türkiye’de çıktı. Ankaralı resimseverleri de Turan Hoca’nın anılarından mahrum bırakmamak için söyleşiyi iki bölüm halinde yayınlamayı uygun buldum. Umarım beğenirsiniz.

Siz sanatınızın karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz? Resimden para kazandınız mı?


- Resim öyle oturup kağıt kalem alınıp yazılan bir şey değil ki...Edebiyattan farklı bir şey. Malzeme gerektiren masraflı bir çalışma. Hem bu masrafı karşılayabilmek, hem de yaşayabilmek için çok çaba sarfettik. Karşılığını da gördük. Mesela benim Ankara’daki evim, hemen üstündeki atölyem, Bodrum’daki yazlığım, Kuzguncuk’taki evim...Bunları hep resimle yaptık. Sadece ben değil, resimde bir şeyler yapmış olan sanatçılar karşılığını gördü. Türk halkı karşılıksız bırakmadı emeğimizi.

Haberin Devamı

O zaman merhum Doğançay’ın ‘Değerimiz geç anlaşıldı” görüşüne katılmıyor musunuz?


- Sevgili dostum rahmetli Burhan Doğançay, biraz uzakta, tepelerde durdu hep. O ABD’de isim yapmış bir sanatçıydı. Türkiye’de bizim yaptığımız gibi pek mücadeleye girmedi. Doğançay çok elit, yukarıda kalmayı tercih etti. Oysa ben ne çok uğraştım. Hala da mücadele ediyoruz. Tabii ki Burhan’ın hayatının iç yüzünü bilmem mümkün değil. Severdik ama birbirimizi.

Bugün Türk resmi sizce nerede?


- Türkiye’de bir plastik sanat hayatı vardır. Heykel biraz uyuşuk olsa da, resim alanı inkar edilemez bir varlıktır artık. Dünyanın artık neresinde olursa olsun Türk sanatçıları kendilerini gösterdiler. Türkiye’de gerçek, üretken ve yaratıcı sanatçılar var. Tabii ki bu boyuta gelmesinde bizim kuşağın rolü çok büyük. Türk resminin dünyaya varolduğunu göstermeyi biz Atatürkçülük, Cumhuriyetçilik gibi bir ideal olarak benimsedik.

Sizin kuşak mı daha şanslı, yoksa şimdiki genç kuşak mı? Dünün ve bugünün koşullarını dikkate alarak bir karşılaştırma yapmak doğru bir yaklaşım olur mu?

Haberin Devamı


- Cumhuriyet’in çok yeni olduğu günlerde, ortaya çıkmaya çabalayan, görülelim diye çalışan bir kuşaktık. Sanatla birlikte Atatürk devrimlerini, Cumhuriyet’i de öğrendik. Cumhuriyet rüzgarının içinde yetiştik. Şimdi bunlar söylenmiyor. Bugünkü kuşak bunları kalıplar içinde buluyor. Heyecanımız da farklıydı. Ben ilkokul 4. sınıftayken Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışma açtı. Yarışmayı kazanan öğrenciler arasında ismimi görünce çıldırdım sevincimden. Hasan Ali Yücel bana katalog imzalayıp gönderiyor, düşünebilir musunuz? Böyle bir Türkiye rüzgarı içinde yetiştik biz.

Sizin döneminizde Türkiye’de eserlerinizi tanıtacağınız, sergileyeceğiniz özel galeriler yoktu sanırım? Nasıl buluşurdu resimleriniz halkla?

Haberin Devamı

- Nerde öyle galeri falan. O zaman devlet resim ve heykel müzesi sergisi vardı. Eseriniz kılı kırk yaran jüri tarafından bu sergiye kabul edildiğinde dünyalar sizin oluyordu. ‘Eseri devlet resim ve heykel sergisine kabul edilmiş ressam’ denmesi o kadar önemliydi ki...

RC MÜZAYEDE BU AY ÇAYYOLU’NDA

RC Müzayede, Ankara’da ev bütçesini sarsmayacak şekilde resme para ayırabilen sanatseverlerin hemen her ay bekledikleri bir etkinlik. Rahmi Çöğendez yönetiminde Bilkent AVM’nin alt katında yapılan müzayedelerde, uygun fiyata bir resim bulma imkanı var. Ancak RC Müzayede’nin bu ayki yeri değişti. Müzayede 24 Şubat Pazar günü saat 15.00’de Çayyolu’ndaki Mesa Plaza AVM’de yapılacak. Müzayedenin önümüzdeki aylarda eskiden olduğu gibi Bilkent’te, ya da yeni yerinde devam edip etmeyeceği daha sonra netleşecek. Müzayede ve gelişmelerle ilgili ayrıntıları www.rcmuzayede.com internet adresinde öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Faruk Cimok sergisi (19 Şubat’ta açılacak-Mart Kolleksiyon/GOP), Nihat Kahraman sergisi (26 Şubat’a kadar-Çağdaş Sanatlar/K.dere), 130. yıl plastik sanatlar karma sergi (Bugün açılacak-Ziraat Bankası Mithatpaşa Caddesi Sanat Galerisi), Şevket Arık sergisi (13 Mart’a kadar-Siyah Beyaz Galeri/K.dere), Hayali Hayat sergisi (23 Şubat’ta açılacak-Çağdaş Sanatlar C Galeri/K.dere), Hürmüz Arslantürk sergisi (21 Şubat’ta açılacak-Çağdaş Sanatlar D Galeri/K.dere), Özgür Uğuz sergisi (2 Mart’a kadar-Galeri Akdeniz/Demirtepe), Sibel Tibet porselen sergisi (24 Şubat’a kadar-Galeri M/Ümitköy), Müslüm Teke sergisi (1 Mart’a kadar-Galeri Sanat Yapım/Şenyuva), Karma sergi (28 Şubat’a kadar-Krişna Sanat/K.dere), Karma suluboya sergisi (25 Şubat’ta açılacak-Medya Sanat/Çankaya), Toygun Orbay sergisi (2 Mart’a kadar-Nurol Sanat/Güvenevler), Aynur Ocak sergisi (9 Mart’a kadar-Sevgi Sanat/Çankaya), Sevim Asker sergisi (19 Şubat’ta açılacak-TBMM Mustafa Necati Kültür Evi/Kızılay), Gülten Çuhadar ebru sergisi (Bugün açılacak-Türkiye Kalkınma Bankası Galerisi/Kızılay).

Yazarın Tüm Yazıları