ABD: Türkiye isterse sınır korumasında elimizden geleni yaparız

Güncelleme Tarihi:

ABD: Türkiye isterse sınır korumasında elimizden geleni yaparız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2013 10:43

ABD yönetimine Cilvegözü olayından sonra Türkiye’ye sınır güvenliği desteği verip vermeyeceği soruldu. Amerikan Dışişleri, “Talep olursa yapabileceğimiz ne varsa yapmak isteriz” dedi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı, hafta başında Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yaşanan bombalı saldırıyla ilgili olarak, insani yardımların geçişinde de kullanılan sınırların güvenliğini sağlamada Amerika’nın Türkiye’ye bir desteği olup olmayacağı sorusuna, “İkili düzeyde ya da NATO üzerinden bir talep alırsak, yapabileceğimiz ne varsa yapmak isteriz” dedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın toplantısında önce Türk hükümetinden saldırıyla ilgili kendilerine gelen bilgileri paylaştı. Nuland, konunun halen araştırıldığını belirterek, “Bu olayda gördüğümüz türden barışçıl bir sınır geçişine yönelik şiddetin mazereti olmaz. Şu anda sorumluları teyit edecek bir durumda değiliz. Yani Suriye’nin içinde gördüğümüz şiddet eylemlerinden midir değil midir… Şurası açık ki ister savaşçı ister politik muhalif olsun Esad rejimi muhalefet liderlerini hedef almaya çalışıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nuland, Suriye’ye insani yardımların da ulaştırıldığı Türkiye’deki sınır kapılarına ABD’nin güvenlik desteği verip vermeyeceği yönündeki bir soruya ise “Benim bildiğim kadarıyla müttefikimiz Türkiye bizden sınırda güvenlik desteği istemedi. Ancak elbette, ikili düzeyde ya da NATO üzerinden bir talep alırsak, yapabileceğimiz ne varsa yapmak isteriz” diyerek cevap verdi.

NATO AÇIKLAMASI
Nuland’ın açıklamalarından tam üç saat sonra NATO Basın Sözcülüğü de Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen adına bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Türkiye sınırında birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı en şiddetli biçimde kınıyorum. Düşüncelerim, kurbanların aileleri ve sevdikleriyle. Yaralılara acil şifalar diliyorum” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!