İstanbul ile Roma’yı birleştirmek istiyordu!

Güncelleme Tarihi:

İstanbul ile Roma’yı birleştirmek istiyordu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2013 19:27

Dünyada Papa'dan sonra en büyük Hıristiyan topluluğunun dini lideri olan Ortdokosların Ruhani lideri İstanbul Fener Rum Patriği I. Bartholomoeos, Papa 16. Benedikt’in istifa kararını, daha önce Papa ile bir röportaj yapmış olan Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'e değerlendirdi.

Haberin Devamı

I. Bartholomeos, Katolik ve Ortodoks kiliselerini birleştirmek ve ayrılıkları aşmak için büyük çaba gösteren Papa’nın istifa kararından çok büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Bartholomeos’a göre 16. Benedikt, sadece Papa olarak değil uzun yıllar boyunca büyük bir ilahiyatçı olarak kilise hayatına damgasını vurdu.

Bartholomeos sözlerini şöyle sürdürdü “Sadece temel dini konularla değil bugün karşı karşıya bulunduğumuz meselelere çözüm üretebilen bir insandı. Herkes için önemli bir referans oldu. Bu nedenle görevden ayrıldıktan sonra da makaleleri ve araştırmalarıyla dünyaya ve kiliseye değerler katmaya devam edeceğini düşünüyorum. Fener’den temenimiz, yeni seçilecek olan Papa’nın da kiliseler arası kardeşliğe aynı şekilde katkı sağlamasıdır…”

Haberin Devamı

Papa 16. Benedikt, İstanbul’u ziyaretinde İslam- Hıristiyanlık diyaloğunun gelişmesi için çok önemli mesajlar vermişti. Patrikhane Kilisesi’nde Bartholomeos ile ortak bir ayine katılan Papa, Sultanahmet Camii’nde de dua etmişti.

300 milyon Ortodoksun ruhani önderi olarak kabul edilen Bartholomeos’in liderlik ettiği Rum Patrikhanesi, dünyadaki otonom Ortodoks kiliseleri arasında “eşitler arasında birinci” sırada görülüyor. Geçmişte İstanbul ile ihtilaflar yaşayan Moskova Kilisesi, Rus Patriği Alexei döneminde Bartholomeos’un manevi önderliğini kabul etmişti.

Papa 16. Benedikt, Patrik Bartholomeos ile el ele vererek aradaki ayrılıkları aşıp İstanbul ve Roma kiliselerini birleştirmek istiyordu. Katolikler ve Ortodoksların bir araya gelmesi anlamına gelen bu girişim dünyadaki tarihçi ve ilahiyatçıların büyük ilgisini çekiyordu.

Haberin Devamı

Fotoğraf: Papa 16. Benedikt ve Patrik I. Bartholomeos Fener’deki Patrikhane binasında dünya basınına bu tarihi pozu vermişti.

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!