Alev toplarının sırrı ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Alev toplarının sırrı ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2013 15:44

İstanbul Tuzla'da dün bir boya fabrikasında meydana gelen yangının ardından gökyüzüne ulaşan alev toplarının sırrı belli oldu. Çevrede büyük korku yaratan alev toplarının, açığa çıkan gazların tutuşma sıcaklığına ulaştığında aniden tutuşması sonucu oluştuğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul şubesinden çevre yüksek mühendisi Özge Gökmen, alev topu oluşumunun sebebini şu şekilde anlattı:

"Ortamda aniden alev topu dediğimiz durumun oluşması, ortamda yanmayan gazların bulunmasının ve bu gazların tutuşma sıcaklığına ulaştığında aniden tutuşarak patlamalara neden olmasının bir sonucudur. Detaylandırmak gerekirse depolama alanında bulunan bir tank içerisinde yüksek basınçta sıvılaştırılmış gaz (LPG, CNG gibi) tankın zarar görmesiyle beraber gaz ve sıvı karışımı şeklinde akmaya başlar. Hava içinde çok hızlı genişler ve bulut oluşumuna neden olur. Bu buhar bulutu tutuşma sıcaklığına ulaştığında ateş topu oluşur ve birkaç saniye içerisinde çok yüksek ısı açığa çıkar."

Haberin Devamı

Gökmen yangının çevreye olan etkileri konusunda da boya-vernik fabrikasında gerçekleşmesi nedeniyle yangın sonucunda boya, vernik, alkol, solvent gibi malzemelerin yanmasıyla boğucu etki yapan zehirli gazlar oluşumunun çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!