Atlas bebek büyüdüğünde

Haberin Devamı

BEN dünyaya geldiğimde Türkiye’nin nüfusu 24 milyon 540 bin imiş. Atlas bebek pembe yanakları, muzipçe kıvrılmış dudakları, uykudan yumuk yumuk gözleriyle dünyaya gelip, “Artık ben de varım” dediği hafta Türkiye’nin nüfusu 75 milyon 811 bin kişiydi.
Benim dünyaya geldiğim 11 Temmuz 1956 Çarşamba günü Hürriyet Gazetesi’nin birinci sayfasındaki manşet haberin başlığı şöyleymiş:
“İhtiyaç maddeleri fiyatındaki indirme.”
Haberin alt başlıklarında ise, “Sümerbank mamullerinde yüzde 10 tenzilat yapıldı. Kereste fiyatları indiriliyor. Nakliyat ücretlerinde yapılacak indirim ile sebze meyve fiyatlarında da esaslı düşme temin edilecek. İstifçilik yapma tamamen önlenecek” diye yazıyormuş.
Aynı gün Hürriyet’in birinci sayfadaki diğer haberlerin başlıkları ise şöyleymiş:

Haberin Devamı

* Nixon Ankara’da 12 saat kalışı sırasında Amerikan yardımı işini de görüştü. Başkan yardımcısına Kıbrıs meselesi de izah edildi.
* Doktorlar ücretleri beğenmedi.
* Eisenhower tekrar adaylığı kabul etti.
* Harika çocuk. Ankara musiki profesörlerinin, “Hayret edilecek bir istidat” diye övdükleri 6.5 yaşındaki harika çocuk Beril Meto geçen sene Milano’daki beynelmilel musiki mektebine birincilikle girdikten sonra, masraflarının kesilmesi üzerine tahsilini tamamlayamadan memleketimize dönmüştür.
* 45 gün evvel Adana’da kaybolan güzel kızı babası Bursa’da çıplak dans ederken buldu.
* Üç muhalefet partisi lideri dün CHP merkezinde yeni bir toplantı yaptı. Meclis’e devam meselesi üzerinde durulup karara varılamayan toplantıya CMP’den Osman Bölükbaşı, Hürriyet Partisi’nden İbrahim Öktem, Halk Partisi’nden Umumi Katip Kasım Gülek katıldı.
Atlas bebeğin doğduğu 24 Ocak 2013 tarihli Hürriyet gazetesi ve internet sitesinde yer alan haberlerden bazıları ise şöyleydi:
* Kabinede değişiklik. 4 bakan neden gitti.
* Anadilde savunma hakkı kararı, yumruklar havada kaldı.
* İstanbul polisinde deprem.
* Pınar Selek kararı açıklandı. Selek: Ölüm haberi almış gibiyim.
* Bir ülke daha mı AB’den çıkıyor.
* Deniz Feneri davası 23 Mayıs’a ertelendi.
Atlas bebeğin doğduğu gün 24 Ocak 2013’te babası Deniz Sipahi’nin temsilciliğini yaptığı Hürriyet Ege’nin yazılı baskısı ve internet sitesinde yer alan bazı haber başlıkları ise şöyleydi:
* Uğur Mumcu’ya 20 yıllık özlem.
* Altay’da kulaklar tıkandı.
* Gençler hayat kurtaracak.
* KSK’liler öyle bir şey yaptı ki Cihat Arslan bile şaşırdı.

Haberin Devamı

Bundan tam 57 yıl sonra, yani Atlas bebek benim yaşıma geldiğinde takvimler 2070’i gösterecek. Yapılan tahminlere göre Türkiye’nin nüfusu 2050’de 97 milyon 800 bine ulaştıktan sonra gerilemeye başlayacak ve 2070’te 83 milyon 300 bin kişi olacak. Dünya nüfusu ise 20 milyara ulaşacak.
Türkiye’nin siyasi geleceğinde 2070 için senaryolar muhtelif. Bir Amerikalı bilim adamına göre 2070’te Osmanlı dönemindeki gücüne kavuşacak olan Türkiye, Amerika’yla birlikte dünyayı yöneten birkaç devletten biri olacak. Kimine göre ise 2070’e kadar 3. Dünya Savaşı çıkacak ama uzayda olacak.
Bu kadar hızlı gelişen bilim ve teknoloji, değişen küresel ekonomik koşullarla 50–60 yıla kadar dünyada dengeler çok çok değişir. O nedenle neler olacağını kestirmek biraz güç.
Ama bilimsel olarak kaçınılmaz diye görülen bir şey var. Küresel ısınma bugünkü gibi devam ederse Dünya Çölleşme Haritası’na göre 2070’te Türkiye’nin büyük bölümü çöl olacak. Sıcaklıklar Batı bölgelerinde 5-6 derece artacak. Kuzeyde yağışlar yüzde 10-20 artarken, güneyde ise yüzde 30 azalacak. Su altın gibi değerli meta haline gelecek.
Ama en önemlisi sağlık. Büyük ihtimalle 2070’e kadar birçok hastalığın çaresi bulunmuş, belki de insan ömrü ortalama 110–120 yaşına gelmiş olacak.
Sevimli Atlas, analı babalı o günleri görebilmesi dileğiyle dünyamıza hoş geldi.

Yazarın Tüm Yazıları